Ξεκάθαροι από τον ΟΗΕ οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου, τονίζει ο Πρόεδρος

a 60 Ειδήσεις
a 7542 Ειδήσεις
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου είναι ξεκάθαροι και καθορισμένοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σε όλους τους τόνους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet» για άνοιγμα των Βαρωσίων την 1η Ιουλίου, κάνοντας παράλληλο λόγο για «πιθανούς ελιγμούς και κόλπα» από την τουρκική πλευρά… 

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από επίσκεψή του στα νέα κτίρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε όλοι επιδοθεί σε μια νέα εικοτολογία σε σχέση με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Milliyet”».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι «βεβαίως από την τουρκική ηγεσία όλα μπορεί να τα περιμένει κανένας».

Τόνισε ότι «για εμάς και από εμάς είναι ξεκάθαροι οι όροι επιστροφής της Αμμοχώστου και αυτοί οι όροι έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έχουν επαναβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε κάνει κίνηση ουσιαστική το 2010 υποβάλλοντας συγκεκριμένο τρίπτυχο που αφορά και την Αμμόχωστο και είναι ένα τρίπτυχο που αφορά όλες τις πλευρές και τους Τουρκοκύπριους και εμάς και την Τουρκία εάν γίνει αποδεκτό όπως το έχουμε προτείνει».

«Από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι πιθανοί ελιγμοί, είναι πιθανά σενάρια τα οποία επειδή έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία κανείς δεν μπορεί να τα αποκλείσει αλλά να συζητούμε τώρα μεταξύ μας για υποθετικά σενάρια νομίζω είναι αντιπαραγωγικό, δεν είναι σωστό», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τους εκτοπισμένους της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συστήνω στον κόσμο, ψυχραιμία, συγκράτηση και βεβαίως εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία από πλευράς του κόσμου με διάφορους τρόπους και ένεκα – αν θέλετε και της συμπεριφοράς της πολιτικής ηγεσίας – έχει υποσκαφθεί, έχει υποβαθμιστεί. Να δώσουν και λίγη εμπιστοσύνη οι απλοί άνθρωποι στην πολιτική ηγεσία και με μια μονοκονδυλιά ας μην σβήνουμε τα πάντα».

Ο Δ.Χριστόφιας είπε ότι «έχω τη γνώμη πως το γεγονός ότι πολιτικοί παράγοντες, οι όποιοι, δεν μιλώ συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή, σχολιάζουν συνεχώς τέτοια ζητήματα, φυσιολογικά και ο κόσμος αρχίζει να ενδιαφέρεται και να αγωνιά περί τίνος πρόκειται και περί το τι δέον γενέσθαι», προσθέτοντας ότι «στο τέλος της μέρας και πολιτικά πρόσωπα έχουν έγνοια να εξυπηρετηθούν οι απλοί άνθρωποι, πέραν από τα κομματικά συμφέροντα, τα οποία πιθανόν κάποιοι να θέλουν να εξυπηρετήσουν και που δεν είναι κάτι άνομο το να θέλει κάποιος να ικανοποιήσει τα κομματικά του συμφέροντα, βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν συγκρούονται με τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων».

«Συνεπώς εγώ συστήνω στους Βαρωσιώτες ψυχραιμία, συγκράτηση γιατί δεν ξέρει κανείς, για παράδειγμα, τι θα βγει να μας πει αύριο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στη συνάντηση την οποία θα κάνουμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διερωτήθηκε «θα μας πει κάτι τέτοιο ή θα μας πει κάτι άλλο;».

«Δεν το ξέρει κανείς αυτό το πράγμα αφού και ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης το διαψεύδει κιόλας».

Όπως όμως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι μια διάψευση που πίνει νερό, ότι δηλαδή, δεν είναι η ώρα να λεχθεί κάτι τέτοιο».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, συγκράτηση, και ετοιμότητα από δικής μας πλευράς».

Καταλήγοντας εξέφρασε ετοιμότητα «να αντιμετωπίσουμε μεθοδεύσεις, και δεν ξέρω πόσο δόκιμο είναι, κόλπα, της τουρκικής ηγεσίας».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ