Στη Βουλή καταγγελίες για έξαρση του καρκίνου στις Βρυσούλλες

2011 12 01 03 45 30 714e6f017f6a4e249092fc7012242059 Ειδήσεις
Στην περιοχή Βρυσούλλων, που αριθμεί 100-120 κατοίκους, έχουν παρουσιαστεί 13 κρούσματα καρκίνου γεγονός που αποδίδεται στις κεραίες των Βρετανικών Βάσεων (φώτο αρχείου).

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Περιβάλλοντος και Υγείας εξέτασαν σήμερα σε έκτακτη, κοινή τους συνεδρία καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζεται έξαρση κρουσμάτων καρκίνου στις περιοχές Βρυσούλλων, Αχερίτου και Στροβιλιών, λόγω της εκεί παρουσίας κεραιών των Βρετανικών Βάσεων.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Βρυσούλλων, που αριθμεί 100-120 κατοίκους, έχουν παρουσιαστεί 13 κρούσματα καρκίνου…

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, δήλωσε ότι οι καταγγελίες εξετάστηκαν μετά και από μελέτη που διεξήγαγαν δύο επιστήμονες στις συγκεκριμένες περιοχές, «όπου εδείχθησαν να υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου λόγω της επίδρασης των κεραιών των Βρετανικών Βάσεων».

Όπως ανέφερε, εκπρόσωποι των Βρετανικών Βάσεων κλήθηκαν να παραστούν σήμερα στη συνεδρία των δύο Επιτροπών, ωστόσο απέστειλαν μόνο επιστολή στην οποία εξέφρασαν τη θέση τους για το θέμα.

Ο κ. Αδάμου ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλώνοντας ότι, πέραν από τη μελέτη, εκείνο που ενδιαφέρει την Επιτροπή είναι η θέση του κράτους, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών, που έχουν την ευθύνη της υγείας των πολιτών, και πρέπει να λαμβάνουν μέτρα που θα μειώνουν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, τον κίνδυνο να προσβληθεί η ανθρώπινη υγεία.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νοσούν και κατοικούν σε απόσταση 200 μέτρων από τις κεραίες, στα Στροβίλια, είπε ο κ. Αδάμου, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν σπίτια σε απόσταση 200 μέτρων και ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων να κάνει λόγο μόνο για φάρμες, που βρίσκονται σε απόσταση 700-1500 μέτρων, από τις κεραίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είπε, σε ό,τι αφορά τις αιτίες που μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά καρκινοπαθειών, ότι η επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην ανθρώπινη υγεία «είναι μια γκρίζα ζώνη», κάτι που σημαίνει ότι «υπάρχουν εργασίες που τα ενοχοποιούν και εργασίες που τα αθωώνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Αδάμου, το Υπουργείο Υγείας διεξάγει μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αδάμου εκτιμά ότι είναι καλύτερα να γίνονται ανεξάρτητες μελέτες που να υποδεικνύουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, τηρώντας αυστηρά τις κατευθυντήριες γραμμές και τοποθετώντας πηγές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Από πλευράς του, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι οι Βρετανικές Βάσεις «ψεύδονται στην απάντηση που έδωσαν σήμερα στη Βουλή ότι οι κεραίες βρίσκονται σε απόσταση πέραν του ενός χιλιομέτρου από τις κατοικημένες περιοχές» και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε από τους ανεξάρτητους επιστήμονες προκαλούν φόβο και πανικό.

Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου είναι δυσανάλογος του τοπικού πληθυσμού και ξεπερνά το 4% του μέσου όρου για την υπόλοιπη Κύπρο, είπε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις Βρυσούλλες παρουσιάστηκαν 13 περιστατικά καρκίνου σε πληθυσμό 100-120 κατοίκων.

«Ανάλογο ύπνο τηρούν και οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε οι Υπηρεσίες του κράτουςνα είναι παρατηρητικές και ερευνητικές. «Δεν υπήρξε από πλευράς των κρατικών Υπηρεσιών, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια ενδιαφέρον και ευαισθησία, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες», δήλωσε.

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής θα επαναφέρει το θέμα τον Ιανουάριο για να ληφθούν υπόψη και άλλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη. Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ