Αισιοδοξία για το θέμα επιδιόρθωσης της Μονής Απ. Αντρέα

a1 1 Ειδήσεις
a1 351 Ειδήσεις

Ενημέρωση σχετικά με την πορεία του θέματος της επιδιόρθωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα είχε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, από εκπροσώπους της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία και εκπροσώπους Υπουργείων και κρατικών Υπηρεσιών… 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την πορεία του θέματος και ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αντικειμενική δυσκολία η οποία υπάρχει, η “κατά κόρον η πολιτική διάσταση του θέματος».

Δυστυχώς, είπε, ενώ υπήρχε δέσμευση να γίνει επιδιόρθωση του Μοναστηριού ως αντάλλαγμα με την επιδιόρθωση του Τεκκέ στο πλαίσιο συμφωνίας με τα ΗΕ, σήμερα παρατηρούμε αυτή η διαδικασία να τοποθετείται στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία. «Δηλαδή με άλλα λόγια κυπροποιούμε τη διαδικασία αφαιρώντας κάποιο ρόλο από πλευράς των ΗΕ που θα έπρεπε να ήταν ο θεματοφύλακας της εφαρμογής και της υλοποίησης του κοινά αποδεκτού σχεδίου που βασίζεται στη μελέτη του πανεπιστημίου της Πάτρας» δήλωσε.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, διότι προστίθεται νέα παράμετρος με βάση την οποία η πρόοδος της επιδιόρθωσης του Μοναστηριού γίνεται σε συνάρτηση με την πορεία του καλού κλίματος που τυχόν να υπάρχει ή θα πρέπει να υπάρχει για να μην επηρεάζονται οι εργασίες για την αναστύλωση του Μοναστηριού.

«Θεωρώ ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα συμφωνημένο πέραν της κοινής δήλωσης όλα είναι ανοιχτά» ανέφερε, για να προσθέσει ότι «διατηρούμε όμως το θετικό της απόφασης και της συμφωνίας που έχει παρθεί σε επίπεδο Τεχνικής Επιτροπής».

Από πλευράς της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά εξέφρασε ικανοποίηση για την ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή.

«Μέσα από την ενημέρωση που είχαμε νιώθουμε ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και τα έργα αφού με την ανάθεση στην Τεχνική Επιτροπή θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει αυτή η εργασία» είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «δεν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις που να προκαλέσουν κωλυσιεργία στο θέμα».

«Για μας είναι σημαντικό το ότι άμεσα ξεκινά η στήριξη του μέρους εκείνου που αντιμετωπίζει προβλήματα και στη συνέχεια στόχος είναι η εφαρμογή ολόκληρης της μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορά την πλήρη αναστύλωση του Μοναστηριού».

Πηγή: SigmaLive