Παρουσίαση «Κοινού Λεξικού της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου στη Δερύνεια

CEB12 7 Κυπριακό, Παιδεία
Πραγματοποιείται απόψε στις 7:30 στην Αίθουσα Διαλέξεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δερύνειας η παρουσίαση του Κοινού Λεξικού Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου των Ιακώβου Χατζηπιερή και Ορχάν Καπατάς.

CEB12 16 Κυπριακό, Παιδεία

Η παρουσίαση εντάσσεται στα πλαίσια του 3ου Κύκλου Διαλέξεων «Πανεπιστήμιο Για Όλους».

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Τετάρτη 9η Μαρτίου 2016 στο Τάσος Παπαδόπουλος.

Κατά την παρουσίαση της Τετάρτης 9 Μαρτίου, η Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Έλενα Ιωαννίδου πραγματοποίησε την παρουσίαση “Λέξεις, ρεπερτόρια, γλωσσικές πρακτικές και γλωσσικές κοινότητες.

Μια κοινωνιο-γλωσσολογική τοποθέτηση”

Η παρουσίαση περιείχε πλούσιο υλικό, από οδοιπορικό που πραγματοποίησαν μαζί με το συγγραφέα Ιάκωβο Χατζηπιερή στη Βόρεια Κύπρο.

Στη συνέχεια ο Δρ. Τζιοβάννη Γεωργάκης (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου) τοποθετήθηκε σχετικά με τις έννοιες «λέξη», «γλώσσα» και «επικοινωνία».

Ο κ. Hakan Karahasan μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία ανέλυσε την «Επαφή με το Κοινό Λεξικό της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στενή φιλία αλλά και συνεργασία που τον συνδέει με τον συγγραφέα Ιάκωβο Χατζηπιερή.

Η Δρ. Αντιγόνη Παρμαξή ειδικός επιστήμονας, εκ μέρους της Διευθύντριας του Κέντρου Γλωσσών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Σαλώμη Παπαδήμα-Σοφοκλέους συνέχισε με την ομιλία: «Η πορεία δύο λαών μέσα από κοινά γλωσσικά ακούσματα»

Ακολούθησε αντιφώνηση από τον συγγραφέα κ. Ιάκωβο Χατζηπιερή, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον συν-συγγραφέα του Ορχάν Καπατάς και παρουσίασε με ποιο τρόπο παρατίθενται τα λήμματα μέσα στο λεξικό και ανέλυσε τη χρηστικότητα του.

SotiraNews