Τουρισμός: Αυξάνονται οι καταγγελίες για μη αδειούχα καταλύματα

a 33 Νέα Αμμοχώστου
a 71 Νέα Αμμοχώστου



Του Παναγιώτη Γρηγορίου:

Το πρόβλημα με τα μη αδειούχα καταλύματα το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς τόσο η αύξηση της ζήτησης κυρίως σε παραλιακές πόλεις, όσο και η αύξηση της χρήσης πολλών ιστοσελίδων​ οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, αλλά προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας επιλογές για διακοπές σε πιο χαμηλές τιμές, ευνοούν αυτά τα φαινόμενα.

Η τηλεφωνική υπηρεσία του ΚΟΤ αφορά είτε κακοποιήσεις ζώων είτε παράπονα για υπηρεσίες ταξί αλλά και βρόμικα δωμάτια και εγκαταστάσεις σε καταλύματα

“Κάτοικος Κύπρου διοργάνωσε τις διακοπές του στον Πρωταρά, από το αμερικάνικο παράρτημα διεθνούς ιστοσελίδας κρατήσεων και, όταν πήγε στον προορισμό του, αντιλήφθηκε ότι αυτό που έβλεπε στις φωτογραφίες ήταν… μαγική εικόνα”.

Kαλοκαίρι χωρίς τουρισμό στη χώρα μας δεν υφίσταται. Τουρισμός χωρίς παράπονα και καταγγελίες, πάλι δεν γίνεται. Πόσω μάλλον όταν μιλούμε για μια τεράστια, για το μέγεθος της Κύπρου, βιομηχανία, η οποία κάθε χρόνο προσελκύει κατά μέσον όρο πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. “Κάτοικος της Κύπρου έκανε κράτηση για μη αδειούχο κατάλυμα στην Πάφο μέσω ισπανικής ιστοσελίδας”. “Ένας άλλος κάτοικος Κύπρου διοργάνωσε τις διακοπές του στον Πρωταρά, από το αμερικάνικο παράρτημα διεθνούς ιστοσελίδας κρατήσεων και, όταν πήγε στον προορισμό του, αντιλήφθηκε ότι αυτό που έβλεπε στις φωτογραφίες ήταν… μαγική εικόνα”.

Τα πιο πάνω είναι μερικές από τις καταγγελίες που λαμβάνει καθημερινά ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος επιλαμβάνεται των εν λόγω παραπόνων. Το πρόβλημα με τα μη αδειούχα καταλύματα το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς τόσο η αύξηση της ζήτησης κυρίως σε παραλιακές πόλεις, όσο και η αύξηση της χρήσης πολλών ιστοσελίδων, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες αλλά προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας επιλογές για διακοπές σε πιο χαμηλές τιμές, ευνοούν αυτά τα φαινόμενα. Πέραν των πιο πάνω, τα παράπονα που λαμβάνει η τηλεφωνική υπηρεσία του ΚΟΤ αφορούν είτε κακοποιήσεις ζώων, είτε παράπονα για υπηρεσίες ταξί αλλά και βρόμικα δωμάτια και εγκαταστάσεις σε καταλύματα. Παράλληλα, ο ΚΟΤ δέχεται και αρκετά παράπονα για παραλίες. Η “Σ” επικοινώνησε με τους αρμόδιους λειτουργούς και παρουσιάζει τη φύση των καταγγελιών αυτών αλλά και τον χειρισμό τους.

Οι μισές καταγγελίες

Οι περισσότερες καταγγελίες, δηλαδή περίπου οι μισές, όπως μας ανέφερε αρμόδια Λειτουργός του ΚΟΤ, αφορούν τη χρήση μη αδειούχων υποστατικών. “Το θέμα είναι γνωστό. Η κράτηση γίνεται μέσω ιστοσελίδας και μόλις φτάσει στο ξενοδοχείο ή διαμέρισμα ο επισκέπτης πολλές φορές διαπιστώνει διαφορετική εικόνα από αυτήν που είδε στις φωτογραφίες, καθώς εντοπίζει είτε ακαθαρσίες είτε έχει θόρυβο κλπ. Έτσι έρχονται σε επαφή με τον ΚΟΤ”. Όμως τα πλείστα από αυτά τα καταλύματα για τα οποία γίνονται οι καταγγελίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΚΟΤ, καθώς δεν είναι αδειοδοτημένα. “Ο καθένας μπορεί να βάλει ό,τι θέλει στο διαδίκτυο, για να πωλήσει ή να ενοικιάσει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και τις κατάλληλες άδειες”, πρόσθεσε ο Λειτουργός του ΚΟΤ.

Ο Οργανισμός έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του αυτά που πέρασαν από επιθεωρήσεις και έχουν πιστοποιητικά, ενώ για ευκολία ο οποιοσδήποτε μπορεί να αποτείνεται καθημερινά στον Οργανισμό, ώστε να ρωτήσει για συγκεκριμένο κατάλυμα αν έχει αδειοδοτηθεί, ώστε να αποφύγει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για αδειοδοτημένο τότε γίνεται αυστηρή παρατήρηση στον ιδιοκτήτη να επιληφθεί του θέματος, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ευρύτερης αδειοδότησης. Όσον αφορά τους “παράνομους”, όπως μας λέχθηκε, οι δύο πλευρές, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του καταλύματος αλλά και ο ενοικιαστής, προσπαθούν να τα βρουν μεταξύ τους ώστε να λήξει η παρεξήγηση που δημιουργείται, χωρίς, όμως, αυτό να συμβαίνει πάντα.

Συμβουλές

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού τόσο για το θέμα των κρατήσεων αλλά και τις άλλες αγορές μέσω διαδικτύου συμβουλεύει τους καταναλωτές να βρίσκουν αναγνωρισμένες ιστοσελίδες και γνωστές, οι οποίες να προσφέρουν στους ενδιαφερομένους δικλίδες ασφαλείας. Ταυτόχρονα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως τα τηλέφωνά της και το email της, ώστε αν πάει κάτι στραβά να μπορούν να επικοινωνήσουν. Επιπρόσθετα προτείνεται όπως οι καταναλωτές επιλέγουν ευρωπαϊκές ιστοσελίδες τόσο για κρατήσεις ή άλλες αγορές, ώστε σε περίπτωση που δεν μείνουν ικανοποιημένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους πιο εύκολα. Σε αυτό το θέμα η Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πολύ χαμηλές τιμές έχουν και το ανάλογο αντίτιμο, είτε όσον αφορά τις ακυρώσεις είτε άλλες υπηρεσίες.

Κακοποίηση ζώων, οδηγοί ταξί και άλλα

Επίσης αρκετές καταγγελίες άπτονται της κακοποίησης ζώων σε τουριστικά θέρετρα. Όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος Λειτουργός του ΚΟΤ, αυτές οι καταγγελίες παραπέμπονται στην Αστυνομία, ώστε να τις διερευνήσει. Οι εν λόγω καταγγελίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ταυτόχρονα, αρκετές είναι οι καταγγελίες που αφορούν αρνητικές εντυπώσεις από υπηρεσίες ταξί.

Οι πλείστες εξ αυτών αφορούν υπερχρεώσεις, μη ενεργοποίηση ταξίμετρου ή απρεπείς συμπεριφορές των οδηγών. Τα εν λόγω παράπονα παραπέμπονται στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών ή στην Αρχή Αδειών, τα οποία και αναλαμβάνουν την επίλυσή τους. Από πλευράς του ο ΚΟΤ, όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος λειτουργός, διοργανώνει συχνά επιμορφωτικά μαθήματα για τους οδηγούς, στα οποία, όμως, όπως έχει διαπιστωθεί, έρχονται αυτοί που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ καταγγελίες.

Καβγάδες…

Άλλα παράπονα που φτάνουν στ’ αφτιά των λειτουργών του ΚΟΤ αφορούν την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται, τη συμπεριφορά του προσωπικού, την κατάσταση των αυτοκινήτων ενοικίασης, περιπτώσεις ηχορύπανσης και παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας από κέντρα διασκέδασης. Επιπλέον φέτος λήφθηκε παράπονο για καβγά μεταξύ πελατών εστιατορίου και εστιάτορα – ιδιοκτήτη αδειούχου χώρου. Παράλληλα ένα άλλο παράπονο που έγινε φέτος αφορούσε απρεπή συμπεριφορά αλλοδαπού υπαλλήλου υδροπάρκου προς επισκέπτρια. Ταυτόχρονα ένα άλλο παράπονο που λήφθηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα αφορά τραυματισμό ανηλίκου από γυαλί που βρισκόταν σε πόρτα ξενοδοχείου, το οποίο δεν έφερε προειδοποιητικό αυτοκόλλητο. Οι πιο πάνω περιπτώσεις διερευνώνται.

Κανένα παράπονο για διπλοκρατήσεις

Τονίζεται ότι το 95% των παραπόνων που λαμβάνει ο ΚΟΤ προέρχονται από Κύπριους πολίτες και τα υπόλοιπα από ξένους επισκέπτες. Οι τουρίστες απευθύνουν κυρίως τις όποιες καταγγελίες μπορεί να έχουν στους εκπροσώπους των οργανωτών ταξιδίων από τους οποίους έκλεισαν τις διακοπές τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος δεν έγινε κανένα παράπονο για διπλοκρατήσεις όσον αφορά τα ξενοδοχεία, παρά την αύξηση της ζήτησης, γεγονός που καταγράφεται στα θετικά.

Πυκνά τοποθετημένες ξαπλώστρες

Ο ΚΟΤ δέχεται παράπονα και για παραλίες. Τα πλείστα, όπως μας εξηγεί άλλος αρμόδιος λειτουργός του Οργανισμού, αφορούν τον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες, καθώς φέτος με την αυξημένη ζήτηση γενικά υπάρχει πιο πυκνή διαρρύθμισή τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να δυσφορούν από την εγγύτητα που έχουν με τους άλλους λουομένους. Αρκετές καταγγελίες αφορούν και τη ρύπανση τόσο των παραλιών αλλά και της θάλασσας. Όπως ενημερωθήκαμε, τα περισσότερα παράπονα αφορούν τις παραλίες της Λεμεσού.

Πολύς λόγος γίνεται και για τις κρατήσεις στα κρεβατάκια της θάλασσας, ένα χιλιοειπωμένο ζήτημα, χωρίς, όμως, ουσιαστική λύση. Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορεί ο ΚΟΤ, οι μόνες κρατήσεις που μπορούν να γίνουν είναι από ενοίκους ξενοδοχείων στην παραλία στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο όπου διαμένουν, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν πάρει άδεια και πληρώσει τις τοπικές Αρχές ώστε να τοποθετήσουν τις δικές τους ξαπλώστρες για διευκόλυνση των πελατών τους. Όσον αφορά τις καταγγελίες που αφορούν τηλεφωνικές κρατήσεις ξαπλώστρων οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τοπικών Αρχών είναι ένα μεγάλο ζήτημα, του οποίου, όπως τονίζει ο αρμόδιος λειτουργός του ΚΟΤ, πρέπει να επιλαμβάνονται οι ίδιες οι τοπικές Αρχές.

Εμπόδια σε ΑμεΑ

Αρκετά παράπονα έχουν ληφθεί φέτος για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία). Ένα παράπονο το οποίο είχε γίνει επανειλημμένα είναι ότι στο Λατσί ο πεζόδρομος γεμίζει με τραπεζάκια εστιατορίων και καφετεριών και ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μετακίνησης των αναπηρικών καθισμάτων. Το εν λόγω πρόβλημα παρατηρήθηκε και στη Λεμεσό. Διάφορα παράπονα τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια εκφράστηκαν για βρομιές σε δημόσιες τουαλέτες, ότι ήταν χαλασμένες. Επίσης παράπονα έγιναν για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές, όπως παρεμβάσεις σε παραλίες, ράμπες για σκάφη, λυόμενα, παράγκες και άλλα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος δεν έγιναν οποιαδήποτε παράπονα για ηχορύπανση σε παραλίες, όχληση από ρακέτες ή άλλα θαλάσσια σπορ, ενώ έχουν μειωθεί αρκετά τα παράπονα για την έλλειψη ναυαγοσωστών. Τονίζεται ότι για τα πλείστα παράπονα ο ρόλος του ΚΟΤ είναι επικουρικός, καθώς η διαχείριση των παραλιών και της θάλασσας ανήκει είτε στις τοπικές Αρχές είτε σε άλλα τμήματα.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή