Τι αλλάζει από Ιούνιο για όσους παίρνουν βοήθεια από κοινοτικά παντοπωλεία

a 48 Ειδήσεις
a 2433 Ειδήσεις

Εντός Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα νέα κίνητρα βάση των οποίων κάποιος θα δικαιούται βοήθειας από τα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλους φορείς, είπε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκης, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα θα τεθεί σε λειτουργία και το λογισμικό σύστημα βάσει του οποίου θα υπάρξει μια δίκαιη κατανομή της βοήθειας που δίδεται έτσι ώστε ένας δικαιούχος να λαμβάνει βοήθεια από ένα φορέα και όχι από πολλούς.

Στο μεταξύ, ο Επίτροπος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο αριθμός των δικαιούχων που ανέρχεται στα 48,000 άτομα έχει πλέον σταθεροποιηθεί αυτόν τον μήνα, μετά την ανοδική εκτόξευση που πήρε εντός Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, τα νέα κίνητρα θα τεθούν σε εφαρμογή από όλους τους φορείς – που ανέρχονται στους 55 – και περικλείουν την Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικούς οργανισμούς ώστε να υπάρχει μια καλύτερη ομοιογένεια και στόχευση και να μην υπάρχουν στρεβλώσεις

Αυτή την στιγμή, εξήγησε, δεν υπάρχει ένα ομοιογενές γενικό κριτήριο για όλους τους φορείς που δημιουργεί ανισότητα κι είναι καιρός αυτό να διορθωθεί επιτέλους. Αναφέρθηκε επίσης στην κακοδιαχείριση του συστήματος που επιτρέπει σε ορισμένους επιτήδειους να τυγχάνουν βοήθειας εκεί που δεν είναι δικαιούχοι.

Με το λογισμικό, σημείωσε, θα αποτρέψουμε πλέον άτομα να παίρνουν ταυτόχρονα βοήθεια από διαφορετικούς φορείς.

Ερωτηθείς ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια, ο Επίτροπος Γιαννάκη ανέφερε πως “θα είναι αυτά που βασίζονται στους κανονισμούς των επιδομάτων στο παρών στάδιο και να λαμβάνονται υπόψη και κάποιες ιδιαιτερότητες που μπορεί να υπάρχουν”.

Εφερε ως παράδειγμα κάποιον που λαμβάνει μισθό από εργασία αλλά δεν είναι σε θέση να προσφέρει τα βασικά είδη στην οικογένεια του.

“Μια μάνα με τρία παιδιά, τα δύο σπουδάζουν, το επίδομα που παίρνει αποκλείεται να μπορέσει από μόνη της να τα καταφέρει. Σκεφτείτε μια οικογένεια με δύο παιδιά που ο ένας γονέας έχει χάσει την δουλειά του και πιάνουν 1000 ευρώ. Αυτό δεν είναι αρκετό για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, οπότε εμάς η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε μέσω των νέων κριτηρίων ότι δίνεται η δυνατότητα να στηριχθούν ορισμένες οικογένειες που μπορούν να μην δικαιούνται επίδομα αλλά η κατάσταση τους να χρειάζεται στήριξη”, διευκρίνισε.

Τόσο για την εφαρμογή των νέων κριτηρίων όσο και για το λογισμικό θα γίνει εκπαίδευση και ενημέρωση στους λειτουργούς που εργάζονται.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ελλείψεις στα κοινοτικά παντοπωλεία, ο κ. Γιαννάκη, είπε ότι “η περίοδος της οικονομικής κρίσης που περνούμε είναι παρατεταμένη και υπάρχουν ορισμένες φορές ελλείψεις γιατί και ο πολίτης ξεκουράζεται αλλά υπάρχει και συνεχής πίεση στους φορείς για βοήθεια”.

Γενικά πάμε καλά, σημείωσε, γιατί και ο πολίτης συνεισφέρει από τα υστερήματα του υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας που συνεισφέρει πάρα πολύ.

Ο κ. Γιαννάκη εξήρε την βοήθεια που δίνουν ιδιωτικές εταιρείες και τους συνεχάρη για την στάση τους.