Διατροφή στο γραφείο

a 94 Νέα Αμμοχώστου
a 5571 Νέα Αμμοχώστου

Της Άντρης Βασιλείου – Διαιτολόγου:

Όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι αν βρίσκονται στη δουλειά 8 ώρες την ημέρα, αντιμετωπίζουν μία δυσκολία στο να φάνε σωστά και υγιεινά. Οι ρυθμοί που ζούμε καθημερινά δε μας επιτρέπουν να τρώμε σωστά, 5 γεύματα την ημέρα και πολλές φορές οδηγούμαστε στην κατανάλωση γρήγορου και έτοιμου φαγητού πλούσιου σε λιπαρά και πολύ φτωχού σε θρεπτικά συστατικά. O μεταβολισμός μας χρειάζεται τροφή κάθε 3-4 ώρες ώστε να δουλεύει σωστά και εμείς να διατηρούμε την ενέργειά μας και όταν βρισκόμαστε στη δουλειά, μπορεί να είναι δύσκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο να τρώμε συστηματικά και υγιεινά. Δείτε τι είδους σνακ μπορείτε να ετοιμάσετε και να τα πάρετε μαζί σας στο γραφείο:

Μπάρες δημητριακών
Οι μπάρες δημητριακών είναι το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ, αλλά και πολύ θρεπτικό. Γρήγορο και εύκολο γιατί μεταφέρεται άνετα και δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Μπορείτε να επιλέξετε μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Μερικές από αυτές, περιέχουν επιπλέον αποξηραμένα φρούτα ή σοκολάτα και είναι έτσι πιο πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Γκοφρέτες από ρύζι
Υπάρχουν στην αγορά ρυζογκοφρέτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, που είναι φτωχές σε θερμίδες και λιπαρά.

Τοστ
Το τοστ μπορεί να προετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα και να το πάρουμε μαζί μας στο γραφείο, αν δυσκολευόμαστε να το ετοιμάσουμε το πρωί. Για το τοστ είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε ψωμί ολικής αλέσεως που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επίσης, πρέπει να προτιμούμε τυρί χαμηλό σε λιπαρά και βραστή γαλοπούλα. Ένας τρόπος να αυξήσουμε τη κατανάλωση των λαχανικών, είναι να γεμίζουμε το τοστ με λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, ρόκα ή ότι άλλο λαχανικό μας αρέσει. Έτσι κάνουμε το τοστ μας ακόμα πιο θρεπτικό.

Συνδυασμοί με γιαούρτι
Προσθέστε δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες ή συνδυάστε τα με φρυγανιές ολικής αλέσεως. Στο γιαούρτι σας μπορείτε επίσης να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα.

Ρίξτε μερικά φρούτα στην τσάντα σας
Φροντίστε να έχετε μαζί σας 2- 3 φρούτα μέσα στην τσάντα σας. Όταν κάποια στιγμή σας έρθει μια λιγούρα, φάτε ένα φρούτο. Θα ικανοποιήσει την πείνα σας και έτσι δε θα χρειαστεί να καταφύγετε σε κάποια παχυντική λιχουδιά.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια πολύ γρήγορη και υγιεινή λύση για ένα σνακ το οποίο θα σου μειώσει την όρεξη για γλυκό! Μπορείς να καταναλώσεις 7-8 αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Ωμά λαχανικά
Αφήστε τις σαλάτες του εμπορίου με τις σος, που περιέχουν εκατοντάδες έξτρα θερμίδες και λιπαρά και προτιμήστε να φέρετε από το σπίτι σας τα δικά σας λαχανικά, όπως καρότο, ντομάτα, σέλινο κ.λπ.

Αμύγδαλα: ένας θρεπτικός ξηρός καρπός
Έχουν τραγανιστή υφή, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, ευεργετώντας την καρδιά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Έχετε βέβαια υπόψη σας ότι δεν είναι αθώα από θερμίδες, μιας και περίπου τα 20-25 αμύγδαλα αποδίδουν 170 θερμίδες, γι’ αυτό φροντίστε να μην ξεπερνάτε αυτό τον αριθμό.

Βρώμη: συνδυάστε τη σωστά και απολαύστε τη
Κάτι γρήγορο, χορταστικό και απολαυστικό όσο βρίσκεστε στη δουλειά, μπορεί να αποτελέσει και η βρασμένη βρώμη, αναμειγμένη με λίγο μήλο και κανέλα. Αν η βρασμένη βρώμη σας δυσκολεύει, απλώς προσθέστε ελάχιστο γάλα και φάτε ξεχωριστά λίγο μήλο ή λίγες σταφίδες ή καρύδια.

Κράκερ ολικής άλεσης
Μεταφέρονται εύκολα και μπορείτε να τα συνδυάστε με τυρί τύπου cottage που είναι χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο που προστατεύει τα κόκκαλα και τα δόντια μας.

Και μην ξεχνάτε!


Η σωστή διατροφή σας δίνει ευεξία και όρεξη για δουλειά!


Καλή δουλειά !!