Συνάντηση Σκεύης Κουκουμά με Εισηγητή Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης του ΕΚ

CEB1 123 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Ευρώπη, Σκεύη Κουκουμά
CEB1 906 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Ευρώπη, Σκεύη Κουκουμά

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2017 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στο περιθώριο των Διασκέψεων, η βουλευτής Σκεύη Κούτρα – Κουκουμά, υπό την ιδιότητα της Πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νεοδιορισθέντα μόνιμο Εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κ. Juan Fernando López Aguilar (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕK, Ισπανία) για την παρακολούθηση του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου. Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Νεοκλής Συλικιώτης.

Κατά τη συνάντηση, η κα Κουκουμά εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον διορισμό του κ. Aguilar, ο οποίος απάντησε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο αυτό το γεγονός και ανέφερε παράλληλα ότι επισκέφτηκε παλαιότερα την Κύπρο και το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής LIBE. Στη συνέχεια, η κα Κουκουμά προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου και εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ). Περαιτέρω, αναφέρθηκε, επίσης, στα σοβαρά κωλύματα που παρεμποδίζουν το έργο της ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι το κυριότερο έγκειται στην άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες μέσα από τα στρατιωτικά της αρχεία και επιτρέποντας έρευνες σε ούτω-καλούμενες στρατιωτικές ζώνες όπου πιθανόν να υπάρχουν και χώρουι ταφής.

Ο κ. Aguilar ζήτησε να ενημερωθεί για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την ταυτοποίηση των λειψάνων τους. Επέδειξε, εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επανένωσης του νησιού. Η κα Κουκουμά τον ενημέρωσε σχετικά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις τουρκικές προσπάθειες συγκάλυψης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κύπρο κατά και μετά την τουρκική εισβολή του 1974, με τη μετακίνηση λειψάνων από ένα σημείο σε άλλο, με απώτερο στόχο την απόκρυψη στοιχείων για την ύπαρξη ομαδικών τάφων και συνεπώς την κάλυψη της ενοχής της Τουρκίας για τα εν λόγω εγκλήματα. Επισήμανε επίσης την περιορισμένη αναφορά στους αγνοουμένους της Κύπρου στο πλαίσιο των Εκθέσεων Προόδου που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο για την Τουρκία.

Η κα Κουκουμά απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Aguilar για επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή. Ο κ. Aguilar υπογράμμισε ότι απαιτείται πολιτική βούληση για τη θετική έκβαση της διαδικασίας διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

SotiraNews