Αγωγός μέσω Τουρκίας: Το τέλος του Κυπριακού

113250 Νέα Αμμοχώστου
113250 Νέα Αμμοχώστου
Του Χρυσόστομου Λουκά*

Πριν κάποιους μήνες ο πρόεδρος αποφάσισε να φύγει απο τις συνομιλίες γιατί δεν αντέχε την αδιαλλαξία των Τούρκων.Η κίνηση αυτή εξέπληξε ευχάριστα, ως επι το πλείστον, και έδειξε ό,τι τελικά έλαβε εις γνώσιν τις θέσεις των γεωπολιτικών, πολιτικών αναλυτών και των αντιομοσπονδιακών για απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο των συνομιλιών. Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης αποδεικνύονται καταστροφικά και επιβεβαιώνουν την αντίληψη που υπάρχει για την ανικανότητα των πολιτικών μας όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική. Η φυγή απο τις συνομιλίες έπρεπε να συνοδευτεί από ένα πλάνο καινούργιας στρατηγικής στο Κυπριακό. Μέρος αυτού του πλάνου θα έπρεπε να ήταν η ΕΕ και το πρωτόκολλο 10, οι διεθνείς συμμαχίες, η ανάπτυξη του εθνικού φρονήματος και αύξηση της εμπιστοσύνης προς τις ένοπλες δυνάμεις, η προβολή της ακαταλληλότας της ΔΔΟ και επιτέλους η επεξήγηση στο λαό τι σημαίνει και τέλος το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.

Ο υποθαλάσσιος πλούτος μας που τείνει να εξελιχθει σε ευχή και κατάρα. Όλοι οι πολιτικοί ασχολούνται μαζί του αλλά προφανώς κανένας δε ξέρει πως να το χρησιμοποιήσει για το καλό της πατρίδας μας. Το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει ισχυρές συμμαχίες και να ασκήση εμμέσως πιέσεις σε ΕΕ και Τουρκία για να φέρουμε τη λύση του προβλήματος μας σε δημοκρατικά πλαίσια. Καταρχάς η τριμέρης συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κρίνεται σωστή, όμως πρέπει να ενταθούν οι πρσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία και με το Ισραήλ όπως επίσης να αναβαθμιστούν και σε άλλους τομείς (άμυνα, εξοπλισμό, επενδύσεις) οι εν λόγω συνεργασίες. Αν προχωρούσαν και γίνονταν σωστά αυτά τα βήματα σήμερα δε θα είχαμε το barbaros και τις δύο navtex για δέσμευση μέρους της ΑΟΖ μας απο τους Τούρκους. Αυτό το τελευταίο συνδέεται άμεσα με τις γεμάτες αβεβαιότητα και αψυχολόγητες ενέργειες της ηγεσίας, η οποία είναι έτοιμη να ξεπουλήσει το ΦΑ βάζοντας το έμμεσα στις διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά κλειδώνει την κατάληξη του κυπριακού.

Η οποία θα ειναι το διζωνικό έκτρωμα των δύο στείτς υπό την κηδεμονία των. Η Τουρκία έκανε σαφείς τις προθέσεις της εδώ και καιρό. Ο αγωγός να διέλθει μέσω Τουρκίας και μέσω του τ/κ “στείτ” να ελέγχει πλήρως το φυσικό αέριο. Η αντίδραση μας σε αυτό είναι μηδενική αφού ακόμα και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δήλωσε ότι συμφώνησε ο πρόεδρος να εισέλθει το άεριο στις διαπραγματεύσεις. Πέραν αυτού άρχισε να ακούγεται μια νεα τάση στο εσωτερικό που λέει ότι αν συμφέρει στη χώρα μας να περάσει αγωγός μέσω Τουρκίας, τότε να περάσει.

Μάλλον ξεχνάμε πολύ εύκολα ως λαός ότι ο Τούρκος ουδέποτε σεβάστηκε την υπογραφή της. Καταρχάς θα έχει στο χέρι του μεγάλη ενεργειακή δύναμη και θα μπορεί να προχωρήσει ανενόχλητος στο στόχο του που έιναι να καταστεί “περιφερειάρχης”. Δεύτερο θα αποδυναμώσουμε και άλλο την Ελλάδα μιας και ο αγωγός αν περνούσε απο Ελλάδα θα αποτελούσε το έναυσμα για να οριοθετήση ΑΟΖ (αν το τολμήσει επιτελους η ηγεσία) και να αρχίσει έρευνες. Τρίτο και πιο σημαντικό, που υπερτονίστηκε πιο πάνω, ειναι η καταστροφή του κρυφού χαρτιού που είχαμε για να αλλάξουμε τα δεδομένα στο Κυπριακό, να απαγκιστρωθούμε απο την ΔΔΟ και να βρούμε νέους συμμάχους (π.χ. Ρωσία) στο δύσκολό μας αγώνα.

Η περιόδος που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μετά δύσκολη. Τα κόμματα, αφού ρήμαξαν τον τόπο μας εδώ και τόσα χρόνια, προσπαθούν τώρα να κλείσουν το πρόβλημά μας με συνοπτικές διαδικασίες δωρίζοντας εκτός απο έδαφος και φυσικό πλούτο στο σφαγέα μας. Από την άλλη, ο λαός συνεχίζει να πιστεύει ακόμη σε εθνάρχες, δεξιούς και αριστερούς “ηγέτες” που θα φέρουν χρήματα και θέσεις στο δημόσιο. Με αυτή την ανοχή του λαού συνεχίζουν οι νεοραγιάδες που κυβερνούν τόσα χρόνια να ετοιμάζουν το έδαφος στους δολοφόνους του Ελληνισμού για να κατακτήσουν την πατρίδα μας. Είμαστε στο χείλος της καταστροφής και δυστυχώς σφυρίζουμε αδιάφορα.

*Χρυσόστομος Λουκά, Φοιτητής Ιατρικής