Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, όταν λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου, στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελίας για κακοποίηση κρατουμένου, επισκέφθηκαν το χώρο στις 5 Αυγούστου, επικρατούσε έντονη δυσομία στους χώρους υγιεινής, και οι κρατούμενοι για να έχουν στη διάθεσή τους χαρτί υγείας, σαπούνι ή σαμπουάν, θα έπρεπε να το ζητήσουν (σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή πρακτική για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας).
Πέραν τούτου, δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος επισκέψεων και οι κρατούμενοι υποχρεώνονται να φορούν χειροπέδες, όταν δέχονται επισκέψεις. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει χώρος άσκησης και οι αλλοδαποί όλο το 24ωρο βρίσκονται κλεισμένοι σε δωμάτια-κελιά, ενώ οι κτηριακές ελλείψεις δημιουργούν τρύπες ασφάλειας.
Στην κατακλείδα της έκθεσης, η κ. Σαββίδου εισηγείται τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας των ακατάλληλων κρατητηρίων, τονίζοντας ότι οι συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με διεθνείς αρχές και οδηγούν σε εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων. Προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η κράτηση στο συγκεκριμένο χώρο, τότε η Κύπρος κινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς. Παράλληλα, η κ. Σαββίδου επισημαίνει ότι οι συνθήκες δυσχεραίνουν και τους αστυνομικούς που εργάζονται στον εν λόγω σταθμό.
Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλους χώρους, όπως στα κρατητήρια Λακατάμιας και στα κρατητήρια της πτέρυγας 10 των Φυλακών. Για την περίπτωση της Λακατάμιας, το Γραφείο της Επιτρόπου ετοιμάζει ξεχωριστή έκθεση μετά από αιφνίδια επιθεώρηση. Καταγράφηκαν κελιά χωρίς παράθυρα, χλωμά πρόσωπα που δεν βλέπουν το φως της μέρας και αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται λόγω καπνίσματος. Πηγή: PhileNews.com