Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στη Γενεύη – Οι αποφάσεις

a 111 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης
a 626 Ειδήσεις, Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Γενεύη η πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου θα γίνουν 6 συναντήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά σειρά είναι:
1. Περιουσιακό,
2. Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις,
3. Οικονομία/ΕΕ,
4. Οικονομικά της λύσης/εφαρμογή,
5. Εδαφικό,
6. Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 9-13 και 18-20.30 (εκτός από αύριο που η απογευματινή συνάντηση θα είναι μεταξύ 17.30-20.00) τοπική ώρα.Αύριο στις 8.30 το βράδυ η ελβετική κυβέρνηση θα παραθέσει δείπνο προς τις δύο αντιπροσωπείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας σήμερα οι δύο ηγέτες δεν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ούτε υπήρξαν χωριστές συναντήσεις του Άιντα με τους ηγέτες.

Της Διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου θα προηγηθεί στις 10:30 το πρωί με συνάντηση που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους 2 ηγέτες. Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα αρχίσει στις 11 το πρωί τοπική ώρα.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή στη συνάντηση, πέραν του Προέδρου Αναστασιάδη, συμμετείχαν από ε/κ πλευράς ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και 2 πρακτικογράφοι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί συζήτησαν τον κατάλογο με τα σημαντικά θέματα που εκκρεμούν με στόχο να αποφασίσουν τη σειρά συζήτησης τους από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου. Ο κατάλογος, πέραν των 15 θεμάτων, καταρτίστηκε από τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Δευτέρα και Τρίτη θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες, την Τετάρτη θα κατατεθούν χάρτες για τις εδαφικές αναπροσαρμογές και την Πέμπτη θα αρχίσει η πενταμερής, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, θα κρατήσει ενδεχομένως και πέραν των δύο ημερών.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Φιλελεύθερος