Νίκες για ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση, ισόπαλη η Ομόνοια

a 5987
a 5987
Έτοιμες για την πρόκριση οι κυπριακές ομάδες

Το προβάδισμα πήραν οι δύο από τις τρεις ομάδες μας που αγωνίζονταν απόψε για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση πήραν τη νίκη με σκορ 2-1 και 1-0 αντίστοιχα, ενώ η Ομόνοια παρέμεινε στο 0-0…

ΑΠΟΕΛ – ΟΛΕΣΟΥΝΤ 1-0

Έμεινε απρόσμενα νωρίς πίσω στο σκορ, όμως με την επιμονή των ποδοσφαιριστών του ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Όλεσουντ και να πάρει τη νίκη 2-1.

Ένα σκορ που σαφώς δίνει προβάδισμα στους γαλαζοκίτρινους, όμως οι Νορβηγοί μεταμορφώνονται στην έδρα τους και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πάντως, όπως φάνηκε, ο καλός ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να απειληθεί από την Όλεσουντ, όπως παρουσιάστηκε στο ΓΣΠ.

Ήρθε ψυχρολουσία
Ο ΑΠΟΕΛ επέβαλλε το ρυθμό από την αρχή του αγώνα, κυκλοφορώντας την μπάλα σε όλα τα μήκη του γηπέδου προσπαθώντας να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενουμένων, που φάνηκε ότι ήρθαν με σκοπό να μην δεχθούν γκολ και να κτυπήσουν στην αντεπίθεση.

Οι Νορβηγοί κατάφεραν να πετύχουν το σκοπό τους, όταν στο 16΄ χάθηκε η μπάλα από τους παίκτες του ΑΠΟΕΛ και στην αντεπίθεση, τελικός αποδέκτης ήταν ο Στιούαρτ και με συρτό σουτ από το ύψος της περιοχής, νίκησε τον Χιώτη, κάνοντας το 1-0.

Επανήλθε… η τάξη
Προσωρινά, επήλθε ψυχρολουσία στο στάδιο της πρωτεύουσας, με τους γαλαζοκίτρινους όμως με την πάροδο του χρόνου να επανακτούν την κυριαρχία τους και να προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη και το πέτυχαν από στημένη φάση.

Στο 33’ ο Χαραλαμπίδης κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο σε ανατροπή από τον Μόρισον και την εκτέλεση του ανέλαβε ο Μάριο Σέρτζιο, ο οποίος απέδειξε την ικανότητά του στις στημένες φάσεις και με αριστοτεχνική εκτέλεση, έφερε το παιχνίδι στα ίσα, 1-1, που ήταν και το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου.

Στο ίδιο έργο θεατές
Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού, με τον ΑΠΟΕΛ να ασκεί πίεση στην εστία των Νορβηγών και την Όλεσουντ να κυνηγά με αντεπιθέσεις να χτυπήσει τους γηπεδούχους. Το συγκρότημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν μπορούσε να βρει λύσεις στην τελευταία πάσα, μένοντας μέχρι τις παρυφές της μεγάλης περιοχή.

Έγινε πιο επιθετικό
Με την είσοδο των Μπούντιμιρ (56΄) και Αλωνεύτη (64΄) αντί των Αντόρνο και Χαραλαμπίδη, ο Σέρβος τεχνικός επιχείρησε να φρεσκάρει και να δώσει νέα πνοή στην επιθετική του γραμμή. Ο ΑΠΟΕΛ άρχισε να μπαίνει πιο τακτικά στην περιοχή και να κυνηγά με περισσότερες αξιώσεις στο γκολ.

Κέρασε ο Αλωνεύτης
Στο 74΄ο Στάθης Αλωνεύτης δεν μπόρεσε να νικήσει τον Γκρίτεμπουστ σε τετ α τετ, όμως στο 80΄μετά την κάθετη πάσα του Μπεναχούρ, μπήκε στην περιοχή και μη αφήνοντας περιθώρια να τον ανακόψουν οι αμυντικοί έστειλε με πλασέ-σουτ την μπάλα να αναπαυτεί στα δίχτυα των Νορβηγών γράφοντας το τελικό 2-1.

Σκόρερ: 34’ Σέρτζιο, 80΄Αλωνεύτης / 16΄Στιούαρτ

Kίτρινες: 39’ Μπεναχούρ, 69΄Πίντο / 31΄Γιάκερ, 33΄Μόρισον, 75΄Μάτλαντ

ENΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ελάχιστοι στη Βόρεια
Κατάμεστες ήταν οι τρεις κερκίδες (ανατολική, νότια και δυτική). Άνοιξε τελικά και η βόρεια κερκίδα, που συγκέντρωσε γύρω στους 150 οπαδούς.

Βγήκε η… ψυχή τους
Βαρύ έκατσε το κλίμα στους παίκτες της Όλεσουντ, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Γι’ αυτό το λόγο σε κάθε ευκαιρία –διακοπής του παιχνιδιού- έτρεχαν στον πάγκο τους ζητώντας νερό. Φυσικά, το ίδιο έκαναν αρκετές φορές και οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ.

Πρώτο επίσημο γκολ
Για πρώτη φορά σκοράρει με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ ο Μάριο Σέρτζιο σε επίσημο αγώνα. Είχε σημειώσει τέρμα και στο τρίτο φιλικό στην Αυστρία με τη Στουρμ Γκρατς. Έληξε 1-1 και πάλι είχε σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Πρώτο τέρμα με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και για τον Στάθη Αλωνεύτη.

Αποδοκιμασίες για τις καθυστερήσεις
Σφυρίγματα ακούστηκαν από τους φίλους του ΑΠΟΕΛ στην ανάπαυλα προς τον διαιτητή, για το γεγονός ότι δεν κράτησε ούτε ένα λεπτό χρόνο καθυστερήσεων. Πάντως, στο δεύτερο ημίχρονο υποδείχθηκαν πέντε λεπτά έξτρα χρόνος.

Δέχθηκε συγχαρητήρια
Στο 47΄ο ΑΠΟΕΛ είχε ευκαιρία αντεπίθεσης, όμως ο Μόρισον ήταν στο έδαφος. Οι οπαδοί φώναζαν να συνεχίσει (λόγω των συχνών καθυστερήσεων), όμως ο αρχηγός των γαλαζοκίτρινων έβγαλε την μπάλα έξω και δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τον προπονητή της Όλεσουν, Κιέτιλ Ρέκνταμ και τον ποδοσφαιριστή Φρέντρικ Κάρλσεν, που του έδωσε το χέρι τους.

Απέτυχε ο Αντόρνο
Όπως και σε κάποια παιχνίδια στην περσινή χρονιά, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε τον Άλντο Αντόρνο, ελλείψει καθαρόαιμων επιθετικών, για την κορυφή της επίθεσης. Δεν τον δικαίωσε και γι’ αυτό έγινε αλλαγή στο 56΄. Τη θέση του πήρε ο Μάριο Μπούντιμιρ (πρώτη εμφάνιση) που ήταν ανέτοιμος για να ξεκινήσει από την αρχή.

«Τσακωμός» για το Γιοβάνοβιτς
Κριτική στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε συνεχώς οπαδός από το πάνω διάζωμα της δυτικής κερκίδας. Μετά την αλλαγή του Αλωνεύτη αντέδρασε άλλος οπαδός που καθόταν δίπλα του φωνάζοντας: «Ντροπή, πόση κριτική. Είναι ο Γιοβάνοβιτς».

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΟΜΟΝΟΙΑ 0-0

Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας, αλλά άνευ ουσίας. Το μηδέν παθητικό για την Ομόνοια μέσα στο «Μαρακανά», αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Κυπριακή ομάδα, που καλείται την επόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία να φέρει σε αίσιο πέρας αυτό που άρχισε στο Βελιγράδι.

Εκείνο που έδωσε στην Ομόνοια το πλεονέκτημα για τη ρεβάνς, ήταν η εξαιρετική της ανασταλτική λειτουργία, που βραχυκύκλωσε τους Σέρβους μεσοεπιθετικά. Εξαιρετική ήταν η παρουσία των Σπούνγκιν (κορυφαίος), Παβίσεβιτς, Μαργκάσα και συγκινητικός ο Φρέντι στο ελάχιστο διάστημα που αγωνίστηκε, αφού μετέδωσε πάθος στην ομάδα την ώρα που το χρειαζόταν.

Η αρχική ενδεκάδα είχε μια μικροέκπληξη. Την συμπερίληψη σε αυτήν του Λεάντρο. Ο Λεόνι ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Σπούνγκιν και Σκαραμοτσίνο να καλύπτουν τα άκρα της άμυνας. Στα στόπερ Παβίτσεβιτς και Ντανιέλσον,με Σοάρες, Λεάντρο και Ασίς στα χαφ. Ο Μαργκάσα κάλυψε ένα μεικτό ρόλο. Παρουσία στα χαφ σε ανασταλτικά καθήκοντα, αλλά και κίνηση στην από δεξιά όταν η Ομόνοια έκανε επίθεση, το Χριστοφή να κινείται και στις δυο πτέρυγες και τον Άλβες στην κορυφή της επίθεσης. Στο 68΄πέρασε ο Αγκουιάρ στη θέση του Ασίς και στο 77΄ ο Φρέντι μπήκε στον αγώνα αντί του Μαργκάσα. Ο Φρέντι κινήθηκε στην αριστερή πλευρά. Στο 88΄ ο Ζ. Αλβες πήρε τη θέση του Αν. Αλβες.

Η Ομόνοια με αυτό το σχήμα έκανε αυτό που όλοι αναμέναμε. Προσπάθησε να κλείσει τους χώρους στους Σέρβους, με συμπαγή διάταξη και αλληλοκαλύψεις στο μεσοαμυντικό χώρο, πιέζοντας ψηλά. Παράλληλα, με κάθε ευκαιρία την είδαμε να βγαίνει μπροστά, ζητώντας το γκολ κυρίως με την ταχύτητα του Χριστοφή που δεν κατάφερνε όμως να τελειώσει τις ενέργειες του

Δυο φορές η Ομόνοια σε αυτό το πρώτο μέρος έφθασε κοντά στο γκολ. Στο 6΄ που ο Αλβες μπήκε στην περιοχή σούταρε, αλλά την τελευταία στιγμή έβαλε το πόδι και έδιωξε σε κόρνερ ο Μιχαίλοβιτς. Είχε προηγηθεί ωραία πάσα του Λεάντρο στο Μαρκάσα και πάσα του τελευταίου στον Αλβες. Ένα λεπτό μετά που ο Χριστοφή προχώρησε και σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά απόκρουσε τη μπάλα ο κίπερ Μπαίκοβιτς.

Οι Σέρβοι είχαν την πρωτοβουλία και την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην περιοχή επικίνδυνα, αρκούμενοι σε σέντρες και άστοχα μακρινά σουτ. Η καλή ευκαιρία των Σέρβων σημειώθηκε στο 27΄με το Μιλιούνοβιτς εντός περιοχής να κάνει κεφάλι , αλλά σε… παράλληλη προς την εστία κατεύθυνση.

Στην επανάληψη η εικόνα ήταν η ίδια. Οι Σέρβοι είχαν τον πρώτο λόγο με κατοχή της μπάλας και η Ομόνοια έκλεινε τους διαδρόμους και προσπαθούσε να βρει ευκαιρία να βγει μπροστά. Το έκανε με τον Μαρκάσα στο 51΄ αλλά στο σουτ του η μπάλα βρήκε αμυντικό και η μπάλα πήγε κόρνερ. Στο 60΄σουτ του Ασίς αποκρούστηκε από τον κήπερ. Όμως, όσο περνούσε ο χρόνος, οι Σέρβοι κρατούσαν περισσότερο τη μπάλα, χωρίς να γίνονται επικίνδυνοι. Ο αγώνας κύλησε σε αυτό τον μοτίβο, μέχρι το τέλος.

Ομόνοια: Λεόνι, Σπούνγκιν, Σκαραμοτσίνο, Παβίσεβιτς, Ντανιέλσον, Λεάντρο, Σοάρες, Ασίς (68΄ Αγκουιάρ), Χριστοφή, Μαρκάσα(77΄Φρέντι) , Αν. Άλβες (88΄ Ζ.Αλβες).

ΝΤΙΛΑ ΓΚΟΡΙ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Δεν θα θυμόμαστε παρά ελάχιστα πράγματα από τον αγώνα της Ντίλα Γκόρι με την Ανόρθωση, αλλά το 1-0 που βρήκε νικητές τους «κυανόλευκους» αρκεί για το ζητούμενο σε τέτοια ματς. Ο Γιάννης Οκκάς σε μια από τις λίγες ευκαιρίες του αγώνα με κεφαλιά στο 69’ χάρισε τη νίκη, με δέκα για μισή ώρα οι γηπεδούχοι λόγω αποβολής του Γκόκουα.

Α’ Μέρος

Ο παράγοντας έδρας μέτρησε για τους παίκτες της Ντίλα Γκόρι που προσπάθησαν στα πρώτα λεπτά να πιέσουν την εστία του Μπλάζιτς, όμως νωρίς 1-2 κοψίματα από παίκτες της Ανόρθωσης έδωσαν τέλος σε αυτό το ρυθμό και έθεσαν τις βάσεις για την εικόνα που αναμέναμε. Οι παίκτες του Ρόνι Λέβι να προσπαθούν να επιτεθούν και οι γηπεδούχοι να ψάχνουν τις αντεπιθέσεις. Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο ημίχρονο τίποτα από τα δυο δεν είδαμε, με την Ανόρθωση να απειλεί με κάποια στημένα του Σπαντάσιο αλλά όχι από οργανωμένη επίθεση της. Στοιχείο του αγώνα και τα αρκετά φάουλ που έγιναν κυρίως από τους Γεωργιανούς που έκαναν τον Γιόνσεν να τους δείξει τέσσερις φορές την κίτρινη κάρτα.

Β’ Μέρος

Περισσότερη διάθεση να πιέσει από την Ανόρθωση στην επανάληψη κάτι που κατάφερε αν και οι φάσεις στα πρώτα λεπτά ήρθαν από σουτ από Λαβόρδε και Λαμπάν που εξουδετέρωσε ο Σκέντερ. Αυτό που ήταν ίδιο με το πρώτο μέρος ήταν τα φάουλ των Γεωργιανών που φλέρταραν με την κόκκινη κάρτα και τελικά το πλήρωσε ο Γκόκουα στο 57’ που έφυγε για ντους νωρίς. Τα δεδομένα έγειραν υπέρ της «Μεγάλης Κυρίας» και ο Οκκάς αφού πρώτα έχασε μια καλή ευκαιρία με κεφαλιά στο 63’, χτύπησε στο 69’. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σπαντάσιο με νέα κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Οι Γεωργιανοί βγήκαν αμέσως μπροστά για την ισοφάριση με τον Μπλάζιτς να κάνει μια ωραία απόκρουση στο 71’σε σουτ του Γκουρούλι. Μέχρι εκεί όμως, αφού η Ανόρθωση είχε τον πλήρη έλεγχο και μπορούσε στο σουτ του Οχαγιόν στο 82’ να σκοράρει αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Σκέντερ. Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με την Ανόρθωση να έχει αρκετές προϋποθέσεις για ευκαιρία που ποτέ δεν βρήκε και την Ντίλα μετά από τσαφ του Κόλιν να σπαταλά σημαντική φάση για να ισοφαρίσει με σουτ του Γκουρούλι που έφυγε άουτ.

Ανόρθωση(Λέβι): Μπλάζιτς, Ίλιτς, Μποαβεντούρα, Κόλιν, Ζόρζ, Αλέξα, Λαμπάν(65’ Ρονκάτο), Σπαντάσιο, Κάλβο(78’ Οχαγιόν), Λαβόρδε, Οκκάς(74’ Ρέζεκ)

Ντίλα (Σαλαμπερίτζε): Σκέντερ, Σαλουκβάτζε, Ονιάνι, Σιασιασβίλι, Κρικβέλια, Γκόκουα, Γκρικαλασβλίλι(46’ Αλατασβίλι), Μπεκβάια(77’ Κασιτάντζε), Βατσάτζε, Μοτεμπάτζε(61’ Γκβάλια), ΓκουρούλιΔεν θα θυμόμαστε παρά ελάχιστα πράγματα από τον αγώνα της Ντίλα Γκόρι με την Ανόρθωση, αλλά το 1-0 που βρήκε νικητές τους «κυανόλευκους» αρκεί για το ζητούμενο σε τέτοια ματς. Ο Γιάννης Οκκάς σε μια από τις λίγες ευκαιρίες του αγώνα με κεφαλιά στο 69’ χάρισε τη νίκη, με δέκα για μισή ώρα οι γηπεδούχοι λόγω αποβολής του Γκόκουα.

Α’ Μέρος

Ο παράγοντας έδρας μέτρησε για τους παίκτες της Ντίλα Γκόρι που προσπάθησαν στα πρώτα λεπτά να πιέσουν την εστία του Μπλάζιτς, όμως νωρίς 1-2 κοψίματα από παίκτες της Ανόρθωσης έδωσαν τέλος σε αυτό το ρυθμό και έθεσαν τις βάσεις για την εικόνα που αναμέναμε. Οι παίκτες του Ρόνι Λέβι να προσπαθούν να επιτεθούν και οι γηπεδούχοι να ψάχνουν τις αντεπιθέσεις. Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο ημίχρονο τίποτα από τα δυο δεν είδαμε, με την Ανόρθωση να απειλεί με κάποια στημένα του Σπαντάσιο αλλά όχι από οργανωμένη επίθεση της. Στοιχείο του αγώνα και τα αρκετά φάουλ που έγιναν κυρίως από τους Γεωργιανούς που έκαναν τον Γιόνσεν να τους δείξει τέσσερις φορές την κίτρινη κάρτα.

Β’ Μέρος

Περισσότερη διάθεση να πιέσει από την Ανόρθωση στην επανάληψη κάτι που κατάφερε αν και οι φάσεις στα πρώτα λεπτά ήρθαν από σουτ από Λαβόρδε και Λαμπάν που εξουδετέρωσε ο Σκέντερ. Αυτό που ήταν ίδιο με το πρώτο μέρος ήταν τα φάουλ των Γεωργιανών που φλέρταραν με την κόκκινη κάρτα και τελικά το πλήρωσε ο Γκόκουα στο 57’ που έφυγε για ντους νωρίς. Τα δεδομένα έγειραν υπέρ της «Μεγάλης Κυρίας» και ο Οκκάς αφού πρώτα έχασε μια καλή ευκαιρία με κεφαλιά στο 63’, χτύπησε στο 69’. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σπαντάσιο με νέα κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Οι Γεωργιανοί βγήκαν αμέσως μπροστά για την ισοφάριση με τον Μπλάζιτς να κάνει μια ωραία απόκρουση στο 71’σε σουτ του Γκουρούλι. Μέχρι εκεί όμως, αφού η Ανόρθωση είχε τον πλήρη έλεγχο και μπορούσε στο σουτ του Οχαγιόν στο 82’ να σκοράρει αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Σκέντερ. Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με την Ανόρθωση να έχει αρκετές προϋποθέσεις για ευκαιρία που ποτέ δεν βρήκε και την Ντίλα μετά από τσαφ του Κόλιν να σπαταλά σημαντική φάση για να ισοφαρίσει με σουτ του Γκουρούλι που έφυγε άουτ.

Ανόρθωση(Λέβι): Μπλάζιτς, Ίλιτς, Μποαβεντούρα, Κόλιν, Ζόρζ, Αλέξα, Λαμπάν(65’ Ρονκάτο), Σπαντάσιο, Κάλβο(78’ Οχαγιόν), Λαβόρδε, Οκκάς(74’ Ρέζεκ)

Ντίλα (Σαλαμπερίτζε): Σκέντερ, Σαλουκβάτζε, Ονιάνι, Σιασιασβίλι, Κρικβέλια, Γκόκουα, Γκρικαλασβλίλι(46’ Αλατασβίλι), Μπεκβάια(77’ Κασιτάντζε), Βατσάτζε, Μοτεμπάτζε(61’ Γκβάλια), Γκουρούλι