Έξι σχέδια κινήτρων για αθλητικό τουρισμό

a 11 Ειδήσεις

a 759 Ειδήσεις

Συνολικά έξι σχέδια κινήτρων για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού υλοποιεί ο ΚΟΤ. Από αυτά τα πέντε χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και το ένα είναι συγχρηματοδοτούμενο από πόρους της Ε.Ε. Τα πέντε σχέδια κινήτρων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους είναι το προπονητικό, το σχέδιο εκδηλώσεων, το σχέδιο επισκέψεων–πωλήσεων, το σχέδιο επισκέψεων γνωριμίας καθώς και το σχέδιο αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το σχέδιο που είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ αφορά σε χορηγίες επενδύσεων εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό σημείωμα-παρουσίαση του ΚΟΤ, τα πέντε σχέδια κινήτρων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους έχουν ως ακολούθως:

Α) Παροχή φιλοξενίας σε αθλητικές ομάδες για προπόνηση στην Κύπρο.
Κι αυτό με βάση τον κανονισμό της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Δικαιούχοι είναι ξένες αθλητικές ομάδες, όμιλοι, ακαδημίες, οργανωτές ταξιδίων, ταξιδιωτικά γραφεία και εταιρείες που διακινούν αθλητικές ομάδες. Η επιλεγόμενη περίοδος καθόδου είναι μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 15ης Μαΐου.

Β) Στήριξης της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων.
Κι αυτό με βάση τον κανονισμό της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η περίοδος διοργάνωσης, επίσης από 1η Οκτωβρίου έως 15 Μαΐου. Ελάχιστος αριθμός αθλητών από το εξωτερικό είναι οι 30. Επιχορηγείται από τον ΚΟΤ μέχρι και 30% της συνολικής δαπάνης διοργάνωσης και με μέγιστο ποσό τις €65.000.

Γ) Πραγματοποίηση ταξιδιών για σκοπούς πωλήσεων (sales calls).
Στόχος αυτού του σχεδίου είναι η προσέλκυση πελατείας μέσω συναντήσεων με δυνητικούς συνεργάτες στο εξωτερικό για διεκδίκηση αθλητικών εκδηλώσεων, προπονητικών camps κ.λπ. στην Κύπρο. Δικαιούχοι είναι ταξιδιωτικά γραφεία, αθλητικές ομοσπονδίες, ξενοδοχειακά καταλύματα που διαθέτουν αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Για κάθε ταξίδι καλύπτεται το 80% των εξόδων.

Δ) Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων.
Κι αυτό το σχέδιο προωθείται με βάση τον κανονισμό της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανά δικαιούχο είναι €200.000 ανά τριετία. Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε συγκεκριμένες υποδομές.

Ε) Σχέδιο για ταξίδια εξοικείωσης.
Στόχος αυτού του σχεδίου είναι η φιλοξενία στην Κύπρο αθλητικών και άλλων παραγόντων για γνωριμία με το προσφερόμενο προϊόν, με στόχο την προσέλκυση ομάδων για προπόνηση, αθλητικών διοργανώσεων, κ.λπ.

Τα έσοδα από τον αθλητικό τουρισμό μόνο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία αθλητών και ομάδων που επισκέπτονται την Κύπρο για προπόνηση, υπολογίζονται πέραν των €40 εκατ. τον χρόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από περιηγητές που ασχολούνται ψυχαγωγικά με αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή: Φιλελεύθερος