ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκληρή απάντηση Δημάρχου Σωτήρας για την μαρίνα Αγίας Νάπας

a 57 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 1549 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Για ενέργειες που οδηγούν στον μαρασμό και εγκλωβισμό του Δήμου Σωτήρας κάνει λόγο ο δήμαρχος Γεώργιος Τάκκας με αφορμή την κατασκευή της μαρίνας της Αγίας Νάπας. Σε επιστολή του προς το διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος ο δήμαρχος Σωτήρας εκφράζει την έκπληξή του για το περιεχόμενο της Γνωμάτευσης με βάση το άρθρο 13 των Νόμων Περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (2005 έως 2014) για το σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και μεταβίβαση της μαρίνας Αγίας Νάπας από την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως εκτιμά, η γνωμάτευση «αποτελεί ξεκάθαρα το διακύβευμα της ανάπτυξης του Δήμου Σωτήρας», καθώς υπογραμμίζεται ως μέτρο μείωσης των αρνητικών και μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο περιβάλλον η εφαρμογή σχεδίου αποκατάστασης της φυσικής ισορροπίας, στην προ των παράνομων κατασκευών κατάσταση, στην γειτνιάζουσα παραλία της Αγίας Θέκλας, η οποία ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σωτήρας και εντάσσεται στην ίδια περιοχή Natura 2000.

Για τον Δήμο Σωτήρας και τους δημότες του, τα μέτρα αυτά συνιστούν τροχοπέδη στις οποιεσδήποτε προσπάθειες του Δήμου Σωτήρας για ανάπτυξη, καθώς εκτιμάται ότι δεσμεύουν ολόκληρη την παραλιακή περιοχή της Σωτήρας σ’ ένα καθεστώς μη ανάπτυξης.

Εντύπωση για τον Γ. Τάκκα προκαλεί το ότι η γνωμάτευση αναφέρει πως για την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας «συντρέχουν υπέρτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος», ενώ ως μόνη αντιμετώπιση στο πρόβλημα προτείνεται ο μαρασμός και ο εγκλωβισμός μίας περιοχής που ανήκει σε ένα γειτονικό Δήμο.

«Είναι εύλογο να μας δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα για τους ‘υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος’ οι οποίοι συντρέχουν στην υποβάθμιση της περιοχής της Αγίας Θέκλας, καθώς και η σπουδή με την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος έλαβε την ετσιθελική αυτή απόφαση» σημειώνει ο δήμαρχος Σωτήρας στη μακροσκελή του επιστολή.

Ο Γ. Τάκκας επισημαίνει ότι από το πόρισμα της Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στη Σωτήρα, προκύπτει ότι καμία απολύτως επίπτωση δεν συντελείται από τη δημιουργία των οργανωμένων παραλιών στην περιοχή Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα και κανένα αρνητικό αντίκτυπο δεν συντρέχει από τις μικρές ενέργειες του Δήμου Σωτήρας για την ανάπλαση δύο μικρών σε έκταση παραλιών οι οποίες συγκαταλέγονται στις παραλίες λουομένων.

Ο Δήμος Σωτήρας έχει αποφασίσει ομόφωνα στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Σωτήρας. Γι’ αυτό εκτιμά ότι οι προσπάθειες του Τμήματος Περιβάλλοντος δεν διαθέτουν όραμα και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά επικεντρώνονται στην προσπάθεια προώθησης μεγαλεπήβολων έργων όπως αυτό της Μαρίνας Αγίας Νάπας, «παραβλέποντας και αγνοώντας τους γειτονικούς Δήμους, οι οποίοι θέλουν να συμβάλουν και αυτοί στην τόνωση και στην αποκέντρωση του τουριστικού ενδιαφέροντος».

Τέλος, υποστηρίζει ότι η μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί για τη Σωτήρα ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής, καθώς ο Δήμος έχει πολλά να κερδίσει από τη συνέχιση της τουριστικής υποδομής και εντός των ορίων του Δήμου Σωτήρας. «Αντιθέτως, για το Τμήμα Περιβάλλοντος η μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί ένα τείχος πέραν του οποίου οφείλει να αποκλειστεί οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη».

Ο Δήμος Σωτήρας τάσσεται απερίφραστα υπέρ της προστασίας των ειδών χλωρίδας και πανίδας που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης με τη δημιουργία της μαρίνας Αγίας Νάπας, ωστόσο τονίζει ότι θα σταθεί σθεναρά υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων του για ανάπτυξη και για εκμετάλλευση του φυσικού του πλούτου με κάθε δυνατό μέσο και θα αντισταθεί στις οποιεσδήποτε προσπάθειες «δήμευσης» του φυσικού πλούτου του, εξαιτίας έργων τα οποία δεν του ανήκουν και από τα οποία ο Δήμος μας δεν έχει να κερδίσει κανένα βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο όφελος.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Εσωτερικών και σε μια σειρά υπηρεσιακών παραγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ SOTIRANEWS:

Θέμα: Επιπτώσεις κατασκευής μαρίνας Αγίας Νάπας στον Δήμο Σωτήρας


Με μεγάλη έκπληξη έχουμε διαβάσει την Γνωμάτευση με βάση το άρθρο 13 των Νόμων Περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (2005 έως 2014) για το σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και μεταβίβαση της Μαρίνας Αγίας Νάπας από την Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2015 και με αρ. φακ. 02.10.011.015.007.003.


Η παρούσα γνωμάτευση αποτελεί ξεκάθαρα το διακύβευμα της ανάπτυξης του Δήμου Σωτήρας, καθώς υπογραμμίζεται ως μέτρο μείωσης των αρνητικών και μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο περιβάλλον η «εφαρμογή σχεδίου αποκατάστασης της φυσικής ισορροπίας, στην προ των παράνομων κατασκευών κατάσταση, στην γειτνιάζουσα παραλία της Αγίας Θέκλας, η οποία ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σωτήρας και εντάσσεται στην ίδια περιοχή Natura 2000».


Για τον Δήμο Σωτήρας και τους δημότες του, τα μέτρα αυτά αποτελούν αναντίλεκτα τροχοπέδη στις οποιεσδήποτε προσπάθειες του Δήμου Σωτήρας για ανάπτυξη καθώς δεσμεύουν ολόκληρη την παραλιακή περιοχή της Σωτήρας σε ένα καθεστώς μη ανάπτυξης.


Προκαλεί εντύπωση ότι η προαναφερθείσα γνωμάτευση αναφέρει πως για την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας «συντρέχουν υπέρτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος», ενώ ως μόνη αντιμετώπιση στο πρόβλημα προτείνεται ο μαρασμός και ο εγκλωβισμός μίας περιοχής που ανήκει σε ένα γειτονικό Δήμο, ο οποίος εν τέλει δεν πρόκειται να αποκομίσει κανένα συμφέρον.


Είναι εύλογο να μας δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα για τους «υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος» οι οποίοι συντρέχουν στην υποβάθμιση της περιοχής της Αγίας Θέκλας, καθώς και η σπουδή με την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος έλαβε την ετσιθελική αυτή απόφαση.


Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται για τον Δήμο Σωτήρας είναι για ποιο λόγο το Υπουργικό Συμβούλιο από τις 19/2/1997 (με σχετική απόφασή του με αρ.45.594) κηρύττει την όλη περιοχή ως Μαρίνα Αγίας Νάπας, ενώ εκ των υστέρων και έντεκα χρόνια μετά, το 2008, η περιοχή κηρύχθηκε ως περιοχή Natura 2000, με αποτέλεσμα την σπασμωδική προσπάθεια εξεύρεσης αντισταθμιστικών μέτρων σε γειτονικούς Δήμους.


Το δεύτερο ερώτημα που εύλογα εγείρεται είναι για ποιο λόγο η όλη περιοχή εντάχθηκε σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους Δήμους και Κοινότητες ή έστω χωρίς την τουλάχιστον προηγούμενη ενημέρωση.


Τρίτον, φαίνεται πως οι ενέργειες ένταξης της περιοχής σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας είναι αποσπασματικές, καθώς γίνεται μεν προσπάθεια διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και προστασίας της χλωρίδας και πανίδας, από την άλλη όμως, δόθησαν εκατοντάδες άδειες για ανέγερση πυκνοκατοικημένων πολυτελών επαύλεων 70 μόλις μέτρα από το κύμα, με τις ακόλουθες συνέπειες για τα προστατευόμενα είδη.


Τέταρτον, από τον Μάιο του 2014, ο Δήμος Σωτήρας εκπόνησε μετά από απαίτηση των αρμόδιων τμημάτων (Τμήμα Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Θήρας, Τμήμα Θαλάσσιων Ερευνών, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) «Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στη Σωτήρα» από ανεξάρτητη και εγκεκριμένη ομάδα μελετητών. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει απερίφραστα ότι το είδος μεταναστευτικών πουλιών Charadrius Leschenaulti διαχειμάζει κυρίως σε βραχώδες τμήμα ανατολικά της Αγίας Θέκλας, στην περιοχή που σχεδιάζεται η κατασκευή της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Το ίδιο συμβαίνει και με το είδος μεταναστευτικού πουλιού Charadrius Alexandrinus το οποίο διαχειμάζει στην ίδια περιοχή. Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο το Τμήμα Περιβάλλοντος κηρύσσει σε «επίταξη» την παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας μέχρι τον ποταμό Λιοπετρίου, δυτικότερα δηλαδή των σημείων όπου διαχειμάζουν τα μεταναστευτικά είδη πουλιών, με ποιο κριτήριο τα μεταναστευτικά αυτά είδη θα επιλέξουν τα νέα τους σημεία και πώς είναι δυνατό με τέτοια οικοδομική ανάπτυξη να μετακινηθούν μόλις 500 μέτρα δυτικότερα; Επίσης για ποιο λόγο δεν γίνεται επίταξη της περιοχής ανατολικά της Μαρίνας Αγίας Νάπας, η οποία βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Νάπας;


Πέμπτον, είναι ξεκάθαρο, όπως διαφαίνεται και από το πόρισμα της «Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στη Σωτήρα», ότι καμία απολύτως αρνητική επίπτωση δεν συντελείται από τη δημιουργία των οργανωμένων παραλιών στην περιοχή Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα και κανένα απολύτως αρνητικό αντίκτυπο δεν συντρέχει από τις μικρές ενέργειες του Δήμου Σωτήρας για την ανάπλαση δύο ομολογουμένως μικρών σε έκταση παραλιών οι οποίες στο Διάταγμα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων («Περί της Προστασίας των λουομένων εν τη θαλάσση νόμος») συγκαταλέγονται στις παραλίες λουομένων. Επίσης, οι παραλίες αυτές βρίσκονται σε περιβάλλον που δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τα προστατευόμενα είδη, σε αντίθεση με το καταστροφικό για το περιβάλλον μεγαλεπήβολο έργο κατασκευής της μαρίνας σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας Natura 2000 και κυρίως στα συγκεκριμένα σημεία τα οποία διαχειμάζουν τα μεταναστευτικά πουλιά για τα οποία ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη!


Έκτον, είναι απορίας άξιον ότι η Σωτήρα ως τοπική αυτοδιοίκηση επιδίωκε διαχρονικά από το 1986 τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου με σκοπό τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών, ενώ σε πρακτικά συνεδρίας του Δήμου Σωτήρας (αρ.5/90) από τις 6/6/1990, στην οποία συμμετέχουν το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, αποφασίζεται ο εκβραχισμός για τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στη Σωτήρα. Παρ’ όλα αυτά, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα κήρυξαν ολόκληρη την αμμώδη περιοχή δυτικά της Αγίας Νάπας μέχρι τον ποταμό Λιοπετριού ως προστατευόμενη με την επακόλουθη δέσμευση και την υποβάθμιση ενός ολόκληρου Δήμου εξαιτίας των κυβερνητικών αποφάσεων που αγνοούν την οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης και βιωσιμότητάς μας.


Αξιότιμοι κύριοι,


Όλες οι ενέργειες που συντελούνται εις βάρος του Δήμου Σωτήρας έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ενός παραλιακού Δήμου σε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς, το οποίο θα αποτελέσει την απαρχή του μαρασμού των οικονομικών μας, καθώς είναι κύριος στόχος η τουριστική μας ανάπτυξη η οποία για εμάς αποτελεί «υπέρτερο έργο δημοσίου συμφέροντος».


Ο Δήμος μας μέσω του Δημοτικού του Συμβουλίου έχει αποφασίσει ομόφωνα στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Σωτήρας. Το νέο εστιατόριο “Nissaki Ayia Thekla Beach Bar & Restaurant”, που είναι πλήρως αδειοδοτημένο, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαιρινή σεζόν, συμβάλλοντας έτσι στο τουριστικό μας προϊόν. Οι προσπάθειες του Τμήματος Περιβάλλοντος, δεν διαθέτουν όραμα και προοπτικές ανάπτυξης αλλά επικεντρώνονται στην προσπάθεια προώθησης μεγαλεπήβολων έργων όπως αυτό της Μαρίνας Αγίας Νάπας, παραβλέποντας και αγνοώντας τους γειτονικούς Δήμους, οι οποίοι θέλουν να συμβάλουν και αυτοί στην τόνωση και στην αποκέντρωση του τουριστικού ενδιαφέροντος.


Η Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί για εμάς μία ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής, καθώς ο Δήμος μας έχει πολλά να κερδίσει από τη συνέχιση της τουριστικής υποδομής και εντός των ορίων του Δήμου Σωτήρας. Αντιθέτως, για το Τμήμα Περιβάλλοντος η μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί ένα τείχος πέραν του οποίου οφείλει να αποκλειστεί οποιαδήποτε τουριστική ανάπτυξη.


Εν μέσω εποχής οικονομικής κρίσης οι κοντόφθαλμες αποφάσεις για τη δημιουργία μεμονωμένων έργων και ο αποκλεισμός ανάπτυξης των γειτνιαζουσών περιοχών, αποτελεί παρωχημένη τακτική. Τέτοια μεγάλα έργα, όπως η μαρίνα Αγίας Νάπας, πρέπει να αποτελούν ευκαιρία ανάπτυξης και ανάπλασης ολόκληρης της περιοχής με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών και οικονομικού κέρδους.


Ο Δήμος μας τάσσεται απερίφραστα υπέρ της προστασίας των ειδών χλωρίδας και πανίδας, και για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες με τα αρμόδια τμήματα για την διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή μας, καθώς και στη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των οικοτόπων και των ειδών ορνιθοπανίδας τα οποία περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου» και τα οποία διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης με τη δημιουργία της μαρίνας Αγίας Νάπας.


Παράλληλα, θα σταθούμε σθεναρά υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων μας για ανάπτυξη και για εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου με κάθε δυνατό μέσο και θα αντισταθούμε στις οποιεσδήποτε προσπάθειες «δήμευσης» του φυσικού πλούτου μας εξαιτίας έργων τα οποία δεν μας ανήκουν και από τα οποία ο Δήμος μας δεν έχει να κερδίσει κανένα βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο όφελος.


Είμαστε βέβαιοι πως θα λάβετε σοβαρά υπόψη την επιστολή μας.


Με εκτίμηση,


Γεώργιος Τάκκας
Δήμαρχος Σωτήρας




Κοιν.: 
– Υπουργό Εσωτερικών
– Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού
– Διευθύντρια Γενικού Χημείου Κράτους
(κα Μαρία Αλετράρη, Εκπρόσωπο Γεν. Δ/ντή Υπουργείου Υγείας)
– Αν. Διευθύτρια Τμήματςο Δημοσίων Έργων
(κα Εύη Αναγιωτού, Εκπρόσωπο Γεν. Δ/ντη Υπ. Συγκοινωνιών & Έργων)
– Διευθύντρια Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως
– Αν. Διευθυντή Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
– Λειτουργό Βιομηχανικών Εφαρμογών Υπηρεσίας Ενέργειας
(κ. Σάββα Ιωάννου, Εκπρόσωπο Γεν. Δ/ντη Υπ. Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)
– Πρόεδρο ΕΤΕΚ
– Πρόεδρο Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
– κ. Λοΐζο Λοϊζίδη
– Δήμαρχο Αγίας Νάπας
– Αν. Έπαρχο Αμμοχώστου
– Γενικό Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης
– Γενικό Διευθυντή Αρχής Λιμένων Κύπρου
– Γενικό Διευθυντή Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού
– Διευθύντρια Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης
– Διεύθυνση Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας
– Αν. Διευθυντή Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων
– Αν. Διευθύντρια Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών
– Αν. Διευθύντρια Τμήματος Δημοσίων Έργων (Κλάδος Θαλάσσιων Έργων)
– Αν. Διευθυντή Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας
– Αν. Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων
– Προϊστάμενο Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας
– Πρόεδρο Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας
– Πρόεδρο Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών


Πηγή: SotiraNews / ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ