Χωρίς διάθεση για πανηγύρια το «κόψιμο της μούττης» της Σαρακοστής στο Αυγόρου

a 2 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 94 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

«Μαύρη» παρά Καθαρά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή μέρα. Ένας στους τρεις περίπου οικογενειάρχες εξέδραμε για το έθιμο των «Κουλούμων». Οι περισσότεροι από αυτούς με βαριά καρδιά και έχοντας τη σκέψη στις δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στον τόπο και επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στα σπίτια τους είτε παρακολουθώντας τις εξελίξεις από την τηλεόραση είτε μη έχοντας όρεξη για έξοδο και κυρίως διασκέδαση.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις κάποιων ανθρώπων, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν διάθεση ούτε για μια κουβέντα.

Ο Παναγιώτης Χρίστου από το Αυγόρου δήλωσε πως η οικογένειά του εξέδραμε μεν στον φράχτη Άχνας, αλλά με πεσμένη ψυχολογία. Η απρόσμενη απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων, πρόσθεσε, έπληξε καίρια τις όποιες οικονομίες υπήρχαν στην τράπεζα για την οικογένεια και κυρίως τα παιδιά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. «Πρέπει επιτέλους», συνέχισε, «να υπάρξει ομοψυχία αμέσως μεταξύ των πολιτικών και υπεύθυνα να πάρουν τις επόμενες ώρες την πιο συμφέρουσα εφικτή απόφαση για το μέλλον της Κύπρου». Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν είναι η ώρα για δεξιούς ή αριστερούς, αλλά η ώρα της Κύπρου και της ελπίδας να έχει μέλλον και να μην καταστραφεί ο τόπος».

Στην ερώτηση πώς βλέπει τα πράγματα, ο κ. Χρίστου είπε «ο Θεός να μας βοηθήσει» και επισήμανε πως αισθάνεται ανασφάλεια.

Ο Δημήτρης, 33 ετών, ανέφερε πως τόσα χρόνια προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να φυλάξει κάποιες οικονομίες για τα παιδιά του και το μέλλον της οικογένειάς του και «τώρα η προσπάθεια αυτή γυρνά αρκετά χρόνια πίσω». Διερωτήθηκε ακόμα «πώς θα σπουδάσει η σημερινή γενιά τα παιδιά της και ποιο μέλλον έχουν τα παιδιά της Κύπρου στην πατρίδα τους».

Ο Νίκος Δημητρίου από τους Καπέδες ανέφερε πως περισσότερο πήγαν χθες στον φράκτη της Άχνας για τα παιδιά. Από το περασμένο Σάββατο, τόνισε, δεν αισθάνεται καλά και νιώθει ανασφάλεια, απογοήτευση και πικρία. Φυσικά, επισήμανε, «πιστεύει ότι από τα χειρότερα που θα μπορούσε να πάθει ο τόπος, έπαθε το λιγότερο χειρότερο». Είπε ακόμη πως για αυτό το κατάντημα έγιναν διαχρονικά και συλλογικά λάθη από το σύνολο της ηγεσίας μας. Μόνο με ενότητα και αλλαγή νοοτροπίας, κατέληξε, ίσως ξαναφέρουμε την ελπίδα στον τόπο.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ