Δίκη ηρώων Μαρί: “Εγκληματική αμέλεια της Κυβέρνησης Χριστόφια”

CEB1 16 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις
CEB1 1398 Δημήτρης Χριστόφιας, Ειδήσεις

Εκδικάστηκαν χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας οι τρεις πρώτες αγωγές που καταχώρησαν οι οικογένειες των θανόντων στην έκρηξη του Μαρί, ενώ εκκρεμούν ακόμα εννιά υποθέσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις επόμενες μέρες.

Οι τρεις πρώτες υποθέσεις, που ολοκληρώθηκαν από τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Χάρη Μαλαχτό, αφορούν τους ήρωες Ανδρέα Παπαδόπουλο, Κλεάνθη Κλεάνθους και Παναγιώτη Θεοφίλου. Για τον πρώτο επιδικάστηκαν αποζημιώσεις €628.000 στη σύζυγο και στις τρεις του θυγατέρες, για τον δεύτερο επιδικάστηκαν αποζημιώσεις στη σύζυγο και στα δύο του παιδιά, και για τον τρίτο στους γονείς και την αδελφή του. Για όλες τις αποζημιώσεις θα δοθούν τόκοι από τη μέρα της τραγωδίας. Σημειώνεται ότι στην επιδίκαση των ποσών αυτών λήφθηκε υπόψη ότι η κάθε υπόθεση είχε τα δικά της ξεχωριστά στοιχεία.

Το κύριο στοιχείο των τριών δικαστικών αποφάσεων είναι ότι η Δημοκρατία παραδέχθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι φέρει ακεραία την ευθύνη για το θάνατο των 13 θυμάτων της φοβερής έκρηξης. Το σκεπτικό των τριών αποφάσεων φαίνεται να βασίστηκε στην υπόθεση του Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 σε ηλικία 44 χρονών κατά την έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Τη μέρα της τραγωδίας, οι ηλικίες των θυγατέρων του Ανδρέα ήταν 15½, 13½ και 7 χρόνων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δημοκρατία είχε ζητήσει από το δικαστήριο όπως το ποσό των €380.000 που δόθηκε τότε στην οικογένεια ως φιλανθρωπία, θεωρηθεί ότι αποτελεί αποζημιώσεις και να μη δοθεί πέραν αυτού άλλο ποσό.

Ο δικαστής Μαλαχτός απέρριψε τη θέση αυτή και δέχθηκε τη θέση του δικηγόρου της οικογένειας Αντώνη Γεωργίου του γραφείου «Φοίβου, Χρίστου Κληρίδη & Συνεργάτες ΔΕΠΕ» ότι το κράτος δεν μπορεί να διαλαλεί το 2011 που έδωσε τις €380.000 ότι είναι για να βοηθήσει και χωρίς άλλο σκοπό, και σήμερα να τα θεωρεί ως αποζημιώσεις.

Ο κ. Μαλακτός υπέδειξε ότι ο υπουργός Άμυνας απέτυχε να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την άρση του κινδύνου, παραλείποντας να μεριμνήσει ώστε να εφαρμοστούν οι πάγιες διαταγές και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ή να ληφθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα όπως η κατασκευή στεγάστρου. Περαιτέρω, υπογραμμίζεται ότι ο υπουργός είχε αντίληψη του κινδύνου, και αν μεριμνούσε ώστε να εφαρμοστούν οι πάγιες διαταγές και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας δεν θα επερχόταν η έκρηξη.

Ακόμα, υπογραμμίζεται πως ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε την απόφαση για εκφόρτωση των εμπορευμάτων στην Κύπρο στις 12 Φεβρουαρίου 2009, όταν αυτά κατασχέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το φορτίο είχε εκφορτωθεί στην Κύπρο χωρίς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι το όργανο που ασκεί την εκτελεστική εξουσία επί όλων των θεμάτων εξαιρουμένων των αρμοδιοτήτων που ρητά διαφυλάσσονται υπέρ του Προέδρου. Η απόφαση του Προέδρου για την εκφόρτωση του φορτίου ούτε εκ των υστέρων τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού προς έγκριση, ούτε καν για συζήτηση.

Εγκληματική αμέλεια της Δημοκρατίας

Στην απόφαση του Δικαστηρίου τονίζεται ότι τα εμπορευματοκιβώτια εμπεριείχαν εκρηκτικές ύλες που εκράγηκαν, ενώ στον χώρο είχαν κληθεί και προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά τα 13 θύματα, ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Η Δημοκρατία αποδέχθηκε την ευθύνη για τον θάνατο του Ανδρέα, παραδεχόμενη ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα της αμέλειας και παράβασης των νόμιμων καθηκόντων του κράτους.

Ο δικαστής Μαλαχτός σημείωσε πως η Δημοκρατία γνώριζε εξυπαρχής για την επικινδυνότητα του φορτίου στα εμπορευματοκιβώτια και από καιρού εις καιρόν για την αυξανόμενη επικινδυνότητά του.

Για περίοδο 29 μηνών επέτρεπε την αποθήκευσή του κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών και δεν έλαβε τα απαραίτητα, ούτε καν τα στοιχειώδη και κατ’ ελάχιστο μέτρα για να προστατεύσει τις ζωές των προσώπων που μπορούσε να τεθούν σε κίνδυνο από το φορτίο.

Μετά αυτών των προσώπων ήταν και ο αποβιώσας Ανδρέας Παπαδόπουλος, που ως μέλος της Πυροσβεστικής Δύναμης, μπορούσε να κληθεί και κλήθηκε στον χώρο για να αντιμετωπίσει περιστατικό σε σχέση με τα εμπορευματοκιβώτια.

Η αμέλεια της Δημοκρατίας, μέσω των αξιωματούχων και αντιπροσώπων της, υπήρξε εγκληματική, εξ ου και η καταδίκη τέτοιων προσώπων από το Κακουργιοδικείο περιλαμβανομένης και της καταδίκης του υπουργού Άμυνας για ανθρωποκτονία.

Πηγή: Φιλελεύθερος