Το νέο πλαίσιο πρόσβασης στα πανεπιστήμια (πίνακας)

a 20 Ειδήσεις
Την αναδιαμόρφωση των πλαισίων πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

a 1187 Ειδήσεις

Ο αποκαλυπτικός πίνακας που ακολουθεί, με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του πάζλ για την πλήρη κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου.

Δείτε τον πίνακα

Μάθετε ποια θα είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα ανά κλάδο σπουδών, με βάση το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε τρία χρόνια από σήμερα.

Ειδικότερα, το πλάνο του Υπουργείου προνοεί την εφαρμογή των νέων πλαισίων πρόσβασης, από τη σχολική χρονιά 2017-2018, όταν δηλαδή οι σημερινοί τελειόφοιτοι του Γυμνασίου θα ολοκληρώνουν τη Γ’ Λυκείου.

Το νέο σύστημα πρόσβασης, στάλθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς για ανταλλαγή απόψεων. Όπως εκτιμάται, πάντως, τα περιθώρια για τροποποιήσεις είναι περιορισμένα.

Βάσει της πρότασης, τα εξεταζόμενα μαθήματα για τις πανεπιστημιακές σχολές παραμένουν τέσσερα και για τα ΤΕΙ και ΑΞΙΚ τρία. Εκείνο που αλλάζει δραματικά, είναι τα υποχρεωτικά εξεταζόμενα ανά κλάδο σπουδών.

Όπως φαίνεται, καταβάλλεται προσπάθεια για να υπάρξει μεγαλύτερη συνάφεια μεταξύ των εξεταζόμενων μαθημάτων και του κλάδου σπουδών που επιθυμεί να ακολουθήσει ένας μαθητής. Κάτι τέτοιο, όμως, καλώς ή καλώς θα περιορίσει σημαντικά το εύρος των επιλογών του κάθε υποψηφίου.

Εξάλλου, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για συγκεκριμένους κλάδους, δεν υπάρχουν επιλεγόμενα εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά τέσσερα υποχρεωτικά.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ