Καμία αλλαγή στους Δήμους υποστηρίζει ο Αλέξης Γαλανός

a 144 Ειδήσεις
a 4413 ΕιδήσειςΟ Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ριζική αλλαγή σε ό,τι αφορά τους Δήμους πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Σε ομιλία του στην έκτακτη Συνέλευση της Ένωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία , είπε ότι κακώς κάποιοι, θεωρούν ως αιτία όλων των προβλημάτων της οικονομίας τον αριθμό των Δήμων. Διευκρινίζοντας ότι για το θέμα υπάρχει ανοιχτή ατζέντα, είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να απελευθερωθεί από νοοτροπίες τουρκοκρατίας και αποικιοκρατίας και να λειτουργήσει ως πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή ως πραγματική Δημοκρατία.

Στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι «δεν θα πάρουμε τώρα θέση αν θα μειωθούν οι Δήμοι και με ποια κριτήρια, και ποιοι θα αποτελέσουν μητροπολιτικούς ή δευτεροβάθμιους ή άλλους Δήμους”, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ριζική αλλαγή πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Επίσης, διατύπωσε τη θέση πως στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να συμμετέχουν και τα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Ένωσης Δήμων ότι ζητήθηκε από τα κόμματα να ορίσουν τους βασικούς εκπροσώπους τους στη Μεικτή Επιτροπή (Ενωση Δήμων – Κυβέρνηση), είπε πως οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρέπει να είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και να αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Εξήγησε ότι «αυτοί θα τυγχάνουν υπηρεσιακής ή και κομματικής στήριξης από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος τους ή ακόμα και από υπηρεσιακούς δημαρχείων, αναφέροντας ότι σε αυτή την Επιτροπή θα παρίσταται ex officio ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων και ο Νομικός της Σύμβουλος.

«Όπως αντιλαμβανόμαστε, από πλευράς κυβέρνησης θα συμμετέχουν τεχνοκρατικά το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και η Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και σίγουρα, σε κάποιο στάδιο θα μπορέσουμε να καλέσουμε και άλλα Υπουργεία με τα οποία συνεργάζονται οι Δήμοι, όπως το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το Υπουργείο Υγείας και άλλα», πρόσθεσε.

Παραθέτοντας την προσέγγιση του είπε ότι η βασική δουλειά της Επιτροπής είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων και η εξεύρεση πόρων και η εξοικονόμηση πόρων, διατύπωσε τη θέση ότι «είναι εδώ που πρέπει να αρχίσουν να προχωρούν οι συμπλεγματοποιήσεις, η αξιοποίηση κοινών υπηρεσιών, η εφαρμογή των εισηγήσεων της γενικής Ελέγκτριας και η προσπάθεια για διάφορες εξαιρέσεις από φορολογίες ή τέλη τα οποία σήμερα πληρώνουν οι Δήμοι στην Κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στις εξουσίες των Δημάρχων και των μελών των δημοτικών συμβουλίων ο κ. Γαλανός ανέφερε πως αποτελεί οξύμωρο σχήμα, πολιτικοί αξιωματούχοι, εκλελεγμένοι από το λαό, με ακριβώς τις ίδιες εκλογικές διαδικασίες που ακολουθούνται και στην εκλογή άλλων αξιωματούχων, όπως οι βουλευτές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να τυγχάνουν σε πολλές περιπτώσεις υπαλληλικής και γραφειοκρατικής μεταχείρισης από δημόσιους λειτουργούς ή να εξαρτώνται από την άσκηση διακριτικής εξουσίας χωρίς κριτήρια.

Αφού ανάλυσε την εκτίμηση του για τους λόγους που οδήγησαν το Eurogroup στην απόφαση του κουρέματος, κατέληξε με την εκτίμηση ότι «εκείνο το οποίο υπερίσχυσε είναι ότι η διαδικασία ανόρυξης φυσικού αερίου έφερε την Κύπρο στο μάτι του κυκλώνα».

Επίσης, προειδοποίησε πως εάν επ’ ονόματι της Τρόικας προωθούμε δικούς μας σχεδιασμούς και φιλοδοξίες και αντί να γίνεται μια προσπάθεια εποικοδομητικής αντιμετώπισης του χάους, προσθέτουμε στο χάος και αν αντί των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αρχίζει ένα αλληλοφάγωμα σαρκών, η εικόνα στην οποία θα καταλήξουμε θα είναι “η εικόνα των ποντικών που αλληλοτρώγονται στο αμπάρι του πλοίου που βουλιάζει”.