Είναι χώρα ευρωπαϊκή;

a 335 Σωκράτης Αριστοτέλους
a 6465 Σωκράτης Αριστοτέλους
Του Σωκράτη Αριστοτέλους

Δυο πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που αμφισβητούν και διερωτώνται αν η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, θα έπρεπε να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα… 

Να τι γράφουν: «Είναι η Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα;» αναρωτιόταν σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde πριν δυο μήνες.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Μπερνάντο Βάλι της Repuddca, σχολιάζοντας απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν παράγει πια τα αιώνια πρότυπα του κάλλους, όπως η Ρώμη δεν είναι πια η πατρίδα του Δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κέντρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το να εμπιστευτούμε όμως μόνο το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος και τις διακυμάνσεις του κοινού νομίσματος για να καθορίσουμε τη σχέση με την Ευρώπη και επομένως με τον πολιτισμό της, είναι έγκλημα».

Σα μια άμεση και έγκυρη απάντηση είναι τα λόγια του Ετιέν Ρολάν, πρώην διευθυντή της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγητή της Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης: «Αισθάνομαι βαθιά ταπεινωμένος σαν φιλέλληνας, όταν εφημερίδες γράφουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα λιγότερο ευρωπαϊκή. Αισθάνομαι ταπεινωμένος σαν Γάλλος, όταν οι συμπατριώτες μου καλλιεργούν τον μύθο του Έλληνα σαν ψεύτη και πονηρού. Αν η Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, ποια χώρα αξίζει αυτό τον τίτλο;..»