Η Κυβέρνηση δρομολογεί λύσεις για τα προβλήματα των αγροτών

CEB1 9 Γεωργία, Ειδήσεις
Λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δρομολογεί η Κυβέρνηση. Εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της οποίας έλαβαν δεσμεύσεις -μεταξύ άλλων- για έγκαιρη καταβολή εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων.

CEB1 1437 Γεωργία, Ειδήσεις

Νωρίτερα θα ξεκινήσει φέτος η καταβολή εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων σε περίπου 34.000 αγρότες και 3.000 κτηνοτρόφους, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Βάσει προγραμματισμού, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών θα είναι σε θέση να αποδεσμεύσει τα χρήματα την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας με δηλώσεις του είπε ότι «θα πληρωθούνε φέτος μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Πηγαίνει και συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή μόλις ανοίξει.»

Με τη σειρά του ο Επίτροπος ΚΟΑΠ Τίμης Ευθυμίου δήλωσε ότι «ετσι ευελπιστούμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν πληρωθεί, κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά ούτως ώστε να υποβοηθηθεί ο γεωργικός μας κλάδος.»

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι αγροτικές οργανώσεις έλαβαν προεδρικές δεσμεύσεις για επίλυση του συνόλου των προβλημάτων που έθεσαν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και των υπουργών Γεωργίας, Οικονομίας, Εργασίας και Εμπορίου. Μεταξύ αυτών, η διαχείριση των επιπτώσεων που «γεννά» η ανομβρία, αλλά και η δημιουργία φορέα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος με δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετώπισε όλα τα αιτήματα τα οποία τέθηκαν ενώπιον του μαζί με τους Υπουργούς και έχουν δρομολογηθεί λύσεις για όλα τα θέματα, άμεσες λύσεις για κάποια θέματα και επεξεργασία για την εξεύρεση των καταλληλότερων λύσεων σε άλλα θέματα.»

Την ίδια στιγμή, δρομολογούνται αποζημιώσεις για τους πληγέντες και δικαιούχους αγρότες, η σοδειά των οποίων υπέστη ζημιές μεταξύ 2011 και 2012. Για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Γεωργίας ανέλαβε την ευθύνη εντοπισμού συμπληρωματικών κονδυλίων, από εξοικονομήσεις.