Προβλήματα Κυπρίων φοιτητών συζήτησε ο υπ. Παιδείας με τον Έλληνα ομόλογό του

CEB1 30 Ειδήσεις, Παιδεία
Το άριστο επίπεδο σχέσεων και η στενή και εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου επιβεβαιώθηκε στην Αθήνα σε συνάντηση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή και του Έλληνα υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη.

CEB1 1818 Ειδήσεις, Παιδεία

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «στη συνάντηση, ο Κύπριος υπουργός ευχαρίστησε αρχικά τον Έλληνα ομόλογό του για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Ελλάδα, και ειδικότερα το Υπουργείο του, προς το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου».

Ο κ. Καδής συζήτησε με τον κ. Φίλη το πάγιο θέμα της μεταγραφής Κυπρίων φοιτητών από πανεπιστήμιο μιας πόλης της Ελλάδας σε άλλο, όπως και εκείνο της δυνατότητας εισαγωγής σε ελληνικά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω των παγκύπριων εξετάσεων και των παιδιών που ένας από τους δύο γονείς του δεν είναι Κύπριος αλλά εξ Ελλάδος.

Συζήτησαν επίσης και την επέκταση του Μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στην Παιδεία, που λήγει του χρόνου, οπότε και θα επισκεφθεί το νησί ο Έλληνας υπουργός για ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Με την ευκαιρία της αναγόρευσής του αύριο, Τρίτη, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τεχνικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθηνών, στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ο κ. Καδής συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του και παρακάθισε σε γεύμα και με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Στην τελετή αναγόρευσής του ο κ. Καδής θα δώσει και μία διάλεξη για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εκπονείται τώρα στην Κύπρο από το Υπουργείο Παιδείας, σημεία του οποίου ανέπτυξε στον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος δήλωσε κατόπιν ότι πολλά έχει να μάθει η Ελλάδα από το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ενδεικτικά, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να ανταλλάξουν ιδέες για όσα συμβαίνουν στις χώρες τους στην Παιδεία, με προοπτική νέων συνεργασιών επάνω σε αυτές, και όταν ο κ. Καδής αναφέρθηκε σε μία προσπάθεια που γίνεται στη Κύπρο για τη μηχανοργάνωση των σχολείων, ο κ. Φίλης είπε ότι αυτή την εμπειρία αξίζει να την μοιραστεί και με την Ελλάδα.

Οι δύο υπουργοί έκαναν αρχικά μία ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των δύο υπουργείων. Συζήτησαν τη δημιουργία μιας επιτροπής παρακολούθησης και επικαιροποίησης του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου στον τομέα της Παιδείας, που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώνεται το 2016.

Ο Κύπριος υπουργός προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο το 2016 ώστε, ανάμεσα σε άλλα, να υπογραφεί η επέκταση με νέο μνημόνιο συνεργασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Καδή στο ΚΥΠΕ, ετέθησαν στο τραπέζι από κυπριακής πλευράς και μερικά επιμέρους ζητήματα όπως το θέμα των μεταγραφών των Κυπρίων φοιτητών από ένα πανεπιστήμιο της Ελλάδος σε άλλο βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Αυτή ήταν και παραμένει μία πάγια επιδίωξη της κυπριακής πλευράς και αφορά όχι λίγους φοιτητές, και κυρίως τους γονείς τους που συχνά καλούνται να επωμιστούν το επιπρόσθετο, και για πολλούς ασύμφορο κόστος του να σπουδάζουν δύο η και τρία παιδιά ακόμα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος.

Ο κ. Καδής επέμεινε στο θέμα αυτό κατά τη συνάντησή του με τον κ. Φίλη, επισημαίνοντας ότι για πολλές οικογένειες στη Κύπρο υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που τους δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στη σπουδή των παιδιών τους. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, «βρήκαμε κατανόηση από τον κ. Φίλη, και θα εξεταστεί εκ νέου το όλο ζήτημα».

Επίσης ετέθη υπόψη του νέου υπουργού Παιδείας της Ελλάδος και ένα άλλο πάγιο ζήτημα που αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες στη Κύπρο, όπου ένα ή περισσότερα παιδιά τους, παρόλο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, ζουν μόνιμα στο νησί και έχουν κυπριακή υπηκοότητα, εντούτοις επειδή ένας από τους δύο γονείς τους τυχαίνει να είναι εξ Ελλάδος, (μητέρα ή πατέρας, δεν έχει σημασία ποιο) αυτό στερεί από τα παιδιά το δικαίωμα να εισαχθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω των παγκύπριων εξετάσεων.

Και σ’ αυτό το θέμα, είπε ο κ. Καδής, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον Έλληνα συνάδελφό του, και διάθεση να το επιλύσει.

Επίσης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ο κ. Καδής ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη διαρκή και σταθερή στήριξη προς την Κύπρο γενικότερα, και ειδικότερα προς το εκπαιδευτικό της σύστημα.

«Κάνοντας την ανασκόπηση αυτής της πορείας του μισού αιώνα», είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου, «δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τη σημαντική βοήθεια που μας έχει προσφέρει η Ελλάδα, ιδίως στις πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης όσο και σε υλικοτεχνικής υποδομής, και να μην είναι ευγνώμων για αυτήν».

Πηγή: ΚΥΠΕ