Η Ε.Ε. επαναφέρει “Ταϊβανοποίηση” και απευθείας εμπόριο στα κατεχόμενα

a 73 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2635 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Νέα πρόταση-«βόμβα» για εφαρμογή του «απευθείας εμπορίου» σε πενταετή, δοκιμαστική βάση υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής της Ευρωβουλής για τον επίμαχο Κανονισμό, Νίκολο Ρινάλντι, ενώπιον της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Σώματος.

Η πρόταση υποβλήθηκε αιφνιδιαστικά στις 13 Μαρτίου και εισηγείται όπως ο Κανονισμός υποστεί λίφτινγκ, αλλάξει όνομα και υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι «η ιδέα πίσω από αυτό είναι ξεκάθαρη: Ας δοκιμάσουμε και δεν λειτουργήσει, θα λήξει μετά από πέντε χρόνια».

Η πρόταση του κ. Ρινάλντι εισηγείται ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, σε πειραματική βάση, με υποτιθέμενη «ρήτρα λήξεως» (sunset clause) πέντε ετών, κάτι πάντως που μόνο ως αστείο θα μπορούσε να θεωρηθεί, καθώς, μετά από μια πενταετία, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου και των κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν εδραιωθεί και κανείς δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει τα νέα δεδομένα. Πόσω μάλλον αφού μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νομιμοποίηση και λειτουργία των κατεχομένων λιμανιών και κατ’ επέκταση εκχώρηση κυριαρχίας.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση Ρινάλντι δρομολογήθηκε υπό την καθοδήγηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην καταληκτική αναφορά της πρότασής του, ο εισηγητής σημειώνει μεν την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, τη διακήρυξη Αναστασιάδη-Έρογλου και τις προοπτικές λύσης, αλλά την ίδια ώρα, υποδεικνύει ότι «θα ήταν πρόωρο για την Κομισιόν να αποσύρει την πρότασή της σε αυτό το στάδιο», κάνοντας λόγο για «πολύ συγκεκριμένα και άμεσα πλεονεκτήματα που θα φέρει το απευθείας εμπόριο».

Η κίνηση που εκδηλώνεται, επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες η ομάδα Φούλε κινεί γη και ουρανό για τη διατήρηση του απευθείας εμπορίου εν ζωή και για επιβολή του εάν και εφόσον δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού «στο άμεσο μέλλον».

Ειδικότερα, ο εισηγητής, Ιταλός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Νίκολο Ρινάλντι, προτείνει τέσσερις αλλαγές για εφαρμογή του απευθείας εμπορίου, στην πρότασή του συνολικής έκτασης έξι σελίδων:

● Αλλαγή ονόματος. Σύμφωνα με τον εισηγητή, η ονομασία απευθείας εμπόριο «δημιουργεί την εντύπωση εκχώρησης εξουσιών σε άλλες Αρχές». Ως εκ τούτου, ζητά όπως ο Κανονισμός μετονομαστεί σε «προσωρινές/μεταβατικές πρόνοιες για τη διευκόλυνση του εμπορίου για το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

● Σύσταση εποπτικού οργάνου. «Η θέση του εισηγητή είναι να δώσει εξουσίες σε ένα συγκεκριμένο Σώμα, που θα απαρτίζεται από κοινού από εκπροσώπους της Ε.Ε και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυπρίων του Βορρά», για διαχείριση του εμπορίου.

● Πενταετής δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την Κομισιόν και νέα νομοθετική διαδικασία θα είναι απαραίτητη για ανανέωση.

● Δημιουργία συνθηκών αύξησης του όγκου εμπορικών συναλλαγών. Ο εισηγητής επιστρατεύει καρμπόν το επιχείρημα Φούλε ότι «το οικονομικό εκτόπισμα του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή παραμένει περιορισμένο».

Η επόμενη κίνηση

Ο Νίκολο Ρινάλντι και η ομάδα Φούλε που τον καθοδηγεί, έχουν δύο επιλογές. Είτε να «σπρώξουν» τη νέα πρόταση προς έγκριση στις δύο μόλις εναπομείνασες συνεδρίες της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου πριν τη διάλυση της Ευρωβουλής, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, είτε να «προσημειώσουν υποθήκη» για τη διατήρηση του Κανονισμού εν ζωή στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δημιουργώντας συνθήκες άσκησης πιέσεων, αλλά και επιβολής του Κανονισμού, αναλόγως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός εκκρεμεί ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής, παρά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Σώματος και την απόφαση της Επιτροπής Νομικών που θεωρούν λανθασμένη τη νομική του βάση.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ