Αρχιεπίσκοπος: “Να αποκαλυφθούν όλα τα σκάνδαλα”

a 33 Ειδήσεις
a 1686 Ειδήσεις

Ανησυχεί ο Μακαριότατος από τη σωρεία σκανδάλων που αποκαλύπτονται

“Επιθυμούμε την τιμωρία των ενόχων και την επιστροφή όλων των κλεμμένων, το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τα αυξανόμενα σκάνδαλα στην κυπριακή κοινωνία”

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με φόντο τα ολοένα και αυξανόμενα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, μιλώντας μετά από το έβδομο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του πρώτου, εξέφρασε έντονη ανησυχία «για τα διαδοχικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται καθημερινά», σημειώνοντας με πόνο ψυχής ότι «η Κύπρος θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα».

Σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι καταδικαστέα από όλους και εξέφρασε την ελπίδα ότι οδηγούμαστε στο τέλος της σήψης και της διαφθοράς. Κάλεσε λαό και ηγεσία να προσγειωθούν, να εργαστούν για το καλό του τόπου και να σταματήσει η εκμετάλλευση του ιδρώτα των απλών ανθρώπων.

Η Εκκλησία, τόνισε, απερίφραστα καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και αφουγκράζεται την επιθυμία του λαού για τιμωρία των ενόχων και επιστροφή όλων των κλοπιμαίων.

Πρέπει, είπε, όλοι να προσγειωθούν, για να δει ο τόπος προκοπή.

Κληρονομιά

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέστη στο έβδομο ετήσιο μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του πρώτου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου, στην Αρχιεπισκοπή.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

«Λόγω ηλικίας, είτε λόγω θέσεως, ως ο έσχατος της Ιεραρχίας της καθ’ ημάς Ιεράς Συνόδου, είτε ακόμη λόγω του ότι δεν έζησα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο όσο άλλοι παλιοί Ιεράρχες, εντούτοις αισθάνομαι ένας εκ των μικρών μεγάλων ευεργετηθέντων από αυτόν, όπως θα πρέπει, αναμφίβολα, να αισθάνεται ο κάθε κληρικός ή λαϊκός εκ του πληρώματος της Αγιωτάτης Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος είπε ότι «τα βιογραφικά στοιχεία και το έργο του μακαριστού Πρωθιεράρχου, που για τριάντα έτη ηγήθηκε της Κύπριδος Εκκλησίας, αποτελούν ιστορικό τεκμήριο, το οποίο θα αναζητήσει με νηφαλιότητα ο ιστορικός ερευνητής του μέλλοντος, απαλλαγμένος από ό,τι θα του στερήσει την καθαρή ιδιότητα του ιστορικού και του μελετητή μιας προσωπικότητας, ενός Ιεράρχου, ο οποίος είδε το φως του βίου τούτου σε μια πολυμελή ποιμενική οικογένεια της Επαρχίας Πάφου και οδηγήθηκε στον δρόμο της Εκκλησίας, η οποία ως φιλόστοργη μητέρα τον ανέβασε έως τον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα».

Ευγνωμοσύνη

Ανέφερε επίσης ότι, παραμονή της 7ης επετείου της κοιμήσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’, «τελούμε ευγνωμόνως ιερά μνημόσυνα υπερ αναπαύσεως της ψυχής Αυτού, εν χώρα ζώντων και δικαίων και υπέρ πνευματικής ωφελείας όλων εκείνων που προσεύχονται και τελούν μνημόσυνα αναλογιζόμενοι το μάταιο του κόσμου τούτου και την αιώνια τρυφή στις ουράνιες μονές της Βασιλείας του Θεού.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι όλα μέσα μας και ανάμεσά μας παραμένουν ανθρώπινα και μάταια, όσα δεν αντέχουν στον χρόνο, όσα δεν αντέχουν στη λαίλαπα που επιφέρει ο θάνατος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «φαινομενικά είναι αρκετά τα σπουδαία του κόσμου τούτου, που όμως δεν αντέχουν ούτε στον χρόνο, ούτε στον θάνατο, όπως είναι ο πλούτος και η δόξα, η εξουσία, διότι ο θάνατος τα κονιορτοποιεί όλα τα μάταια».