Κατεχόμενα: Ελεύθερος ο ύποπτος για το φόνο Βρετανού στην Αγία Νάπα

CEB1 126 Έγκλημα, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 909 Έγκλημα, Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου

Ελεύθερος αφέθηκε ο ύποπτος για το φόνο του George Law στον Αγία Νάπα αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης τριών μηνών στα κατεχόμενα μετά τη σύλληψή του στις 24 Νοεμβρίου 2016, και με την κατηγορία ότι εισήλθε στα κατεχόμενα με “παράνομο” τρόπο και επιπλέον εισήλθε σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ των κατεχομένων και της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση υπόπτων, ο εν λόγω ύποπτος αφού εξέτισε την ποινή του αφέθηκε ελεύθερος.

Επικαλούμενη “αστυνομικές” πηγές, η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” που αναφέρεται στο θέμα πρωτοσέλιδα με τον τίτλο “Ελεύθερος ο ύποπτος για το έγκλημα”, γράφει ότι έχει αφεθεί ελεύθερος και έχει “απελαθεί” από τα κατεχόμενα.

Αναφορικά με την “απέλασή” του, η ιστοσελίδα της Κίπρις Ποστασί αναφέρει ότι ο ύποπτος έχει ήδη “απελαθεί.”

Όπως γράφει η “Γενί Ντουζέν” ο ύποπτος με αρχικά Μ.Α είναι Τούρκος υπήκοος αλλά δεν παραδόθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε τη συμβολή του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί για την έκδοση του υπόπτου στις ελεύθερες περιοχές αλλά λόγω του ότι ο ύποπτος δεν προέβη σε εγκληματική ενέργεια στα κατεχόμενα και λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας, αφού εξέτισε την ποινή του αφέθηκε ελεύθερος.

Η Βρετανία ζήτησε ακόμα και την έκδοση και του δεύτερου υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον Μ.Α.

Ο δεύτερος ύποπτος είναι Βούλγαρος, με αρχικά ονόματος Σ. Α, ο οποίος όμως καταδικάστηκε σε ένα χρόνο ποινής φυλάκισης και ακόμα βρίσκεται στις φυλακές μέχρι τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αναφέρεται ακόμα ότι κατά τη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον με τον ηγέτη των Τ/κ το αίτημα της Βρετανίας επαναλήφθηκε χωρίς όμως να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιτνζί, σύμφωνα με το δημοσίευμα συζήτησε το θέμα και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε οδηγίες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του να επιληφθεί του θέματος.

Σύμφωνα την εφημερίδα, ο κ. Ακιντζί πριν την ολοκλήρωση της ποινής φυλάκισης του Μ.Α απέστειλε επιστολή στον “πρωθυπουργό” ζητώντας πληροφορίες για τους δύο υπόπτους και τις ενέργειες των κατεχόμενων μετά την ολοκλήρωση της ποινής τους.

Ο κ. Ακιντζί ζήτησε από τον κ. Οζγκιουργιούν όπως οι αποφάσεις επί του θέματος υπηρετούν τη δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι η άμεση λήψη αποφάσεων είναι σημαντική.

Η εφημερίδα αναφέρει τέλος ότι λόγω της μη συνεργασίας των δύο πλευρών στο θέμα της έκδοσης καταζητούμενων πολλοί εγκληματίες αφήνονται ελεύθεροι.

Πηγή: ΚΥΠΕ