Σπάνε κόκκαλα τα νέα τέλη κυκλοφορίας

a 101 Ειδήσεις
a 3892 Ειδήσεις

Νέο σκληρό χαράτσι για τα τέλη αδειών κυκλοφορίας -όχι μόνο για όσα θα εγγράφονται από τούδε και στο εξής αλλά και για τα υφιστάμενα- αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι αυξήσεις -κυριολεκτικά φωτιά- τίθενται σήμερα στο δροσερό κατά τα άλλα Τρόοδος, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το 2014 στα τέλη αδειών κυκλοφορίας θα επιβληθεί χαράτσι των €10, €20 ή €30 ανάλογα με την κατηγορία κυβισμού τους, πάνω από το υφιστάμενο τέλος κυκλοφορίας.

Πολύ πιο υψηλά θα είναι τα τέλη αδειών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που θα εγγράφονται μετά την ψήφιση των νέων τελών.

Μια πρώτη σύγκριση δείχνει πως τα νέα τέλη κυκλοφορίας στην Κύπρο θα είναι πολύ πιο υψηλά ακόμα και από αυτά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, εφεξής θα υπάρχουν τέσσερεις μόνο κατηγορίες οχημάτων, τόσο για σκοπούς φόρων κατανάλωσης όσο και για τέλη κυκλοφορίας.

Αυτά θα αφορούν αυτοκίνητα που θα εγγραφούν μετά τη ψήφιση των νόμων. Οι φόροι κατανάλωσης θα είναι ελαφρά αυξημένοι σε σχέση με τους υφιστάμενους.

Στα τέλη κυκλοφορίας η πρώτη κατηγορία, που αφορά οχήματα με ρύπους μέχρι 120 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, θα είναι €0,5 ανά γραμμάριο.

Οχήματα από 121-150 γραμμάρια CO2, δηλαδή της μέσης κατηγορίας, θα πληρώνουν τέλος κυκλοφορίας €3 ανά γραμμάριο.

Οχήματα με εκπομπές από 151-180 γραμμάρια CO2 θα πληρώνουν €5 ανά γραμμάριο και οχήματα με εκπομπές άνω των 180 γραμμαρίων θα πληρώνουν ετήσιο τέλος κυκλοφορίας €8.

Δηλαδή ένα όχημα με ρύπους 200 γραμμάρια CO2 θα έχει τέλος άδειας κυκλοφορίας €1.600!

Ακόμα, τέλος κυκλοφορίας θα πληρώνουν πλέον και τα λεωφορεία (από €200 μέχρι €500), ενώ τα φορτηγά με παλαιότερου τύπου κινητήρες θα πληρώνουν ειδική επιπλέον επιβάρυνση. Όσοι καθυστερούν να ανανεώσουν την άδεια κυκλοφορίας, αν περάσει ένας μήνας από τη λήξη της προηγούμενης, θα επιβαρύνονται με πρόστιμο €50.

Το τέλος εγγραφής θα παραμείνει €150 ανεξάρτητα από τον τύπο, τον κυβισμό ή τους ρύπους του οχήματος.

Οι νέοι, αυξημένοι φόροι κατανάλωσης και τα βαριά τέλη κυκλοφορίας περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια του Μνημονίου που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ