Νέα προσφυγή από κυβέρνηση για το ωράριο καταστημάτων

nea prosfygi apo kyvernisi gia to orario katastimaton Ειδήσεις
Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά από νέα γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, που κρίνει αντισυνταγματικές τις πράξεις της Βουλής σε σχέση με την καταψήφιση των κανονισμών για τη ρύθμιση λειτουργίας των καταστημάτων. Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ξεκάθαρη και πλέον αν το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει με προσφυγή στο Ανώτατο.
nea prosfygi apo kyvernisi gia to orario katastimaton Ειδήσεις
Παράλληλα, με βάση την ίδια γνωμάτευση παρέχεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες, οι οποίοι προηγουμένως θα καταγγελθούν για παραβίαση του νόμου του 2006 που ρυθμίζει τη λειτουργία των καταστημάτων και των όρων απασχόλησης των υπαλλήλων τους, να προσφύγουν με τη σειρά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο και να εγείρουν πλέον θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολυκαταστήματα και αλυσίδες υπεραγορών πληροφόρησαν το προσωπικό τους για την πρόθεσή τους να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα το Σαββατοκυρίακο 2 και 3 Ιανουαρίου 2016, κάτι που οδήγησε την ΠΟΒΕΚ να προβεί σε καταγγελίες προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, καλώντας τον να δώσει «τις σχετικές οδηγίες για τήρηση και εφαρμογή της Νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα του κράτους και προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αποτροπή αναρχίας στο λιανικό εμπόριο». Η ΠΟΒΕΚ καταγγέλλει ότι κάποιοι «μεγάλοι» του λιανικού εμπορίου προτίθενται να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Με βάση τον Νόμο του 2006 τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να είναι κλειστά λόγω αργιών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στις 25 και 26 Δεκεμβρίου και την 1 και 2 Ιανουαρίου, όπως βεβαίως και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου.