Εξήγγειλαν αυξήσεις στο Δημόσιο, αλλά δεν ξέρουν ακόμα το κόστος

Περίπου 650 κρατικοί εργαζόμενοι θα δουν από την 1η του Γενάρη του 2016, αντί την 1η Ιουλίου του 2017, το πορτοφόλι τους να φουσκώνει κατά μερικές δεκάδες ευρώ, μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να επισπεύσει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων της, αρχίζοντας από μια μικρή ομάδα καλοπληρωμένων, κλίμακας Α13 και άνω, οι οποίοι έτυχαν προαγωγής από πέρσι τον Ιούνιο και εντεύθεν και άλλων που θα προαχθούν στο επόμενο διάστημα.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης καταγράφεται σε έκθεση-ανασκόπηση της κυπριακής οικονομίας, που εκπόνησε το Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον τίτλο «Οικονομικές εξελίξεις του 2015 και προοπτικές για το 2016-2018». Σε αυτό το στάδιο η Κυβέρνηση δεν έχει εικόνα ως προς την απαιτούμενη δαπάνη και το νομοσχέδιο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

«Όταν θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο θα περιληφθεί η κοστολόγηση και η αιτιολόγηση της απόφασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών χειρισμών και αντικρούοντας τις κομματικές επικρίσεις, περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει την απόφαση «λογικό πρώτο βήμα περιορισμένης δαπάνης, απόδοσης της προσαύξησης της κλίμακας προαγωγής, που συνιστά μη επαναλαμβανόμενο κόστος». Με δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η απόδοση της προσαύξησης αποτελεί μέρος του πακέτου της συμφωνίας με το συνδικαλιστικό κίνημα για τις μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αφορούν και το μισθολόγιο». Λέγοντας αυτά ο κ. Γεωργιάδης εστίασε «στην τεράστια επαναλαμβανόμενη εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος ορίζοντα, που θα επέλθει ως επακόλουθο της μεταρρύθμισης».

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώσαμε, από πέρσι τον Ιούνιο ώς και τις αρχές του μήνα, υπολογίζεται ότι περίπου 100 υπάλληλοι προήχθησαν από την ΕΔΥ. Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των προαχθέντων στην εκπαίδευση, ανέρχεται σε 352 εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΥ, η πλειονότητα των προαγωγών, 210 εκπαιδευτικοί, είναι στη Μέση και Τεχνική εκπαίδευση. Ακολουθεί η Δημοτική με 148 δασκάλους. Ο αριθμός των προαχθέντων στην εκπαίδευση αναμένεται ότι θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς εκκρεμεί αριθμός προαγωγών.

Η απόφαση της Κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη Συμμαχία Πολιτών να σημειώνει πως «αν υπάρχουν διαθέσιμα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό πρέπει να αξιοποιηθούν με δίκαιο τρόπο» υποδεικνύοντας ότι «υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βρίσκονται σε πιο δεινή θέση από τους υψηλόβαθμους της δημόσιας υπηρεσίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ψέγει την Κυβέρνηση καλώντας την να ανακαλέσει την πρόθεσή της. «Πρόκειται για προκλητική απόφαση όταν υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και μάλιστα μακροχρόνια, όταν υπάρχει φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες».

Την Κυβέρνηση επικρίνει και το ΚΕΒΕ, σημειώνοντας ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου η πρόθεση για αυξήσεις μισθών «όταν η οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο και δεν αντέχει αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες που θα μας οδηγήσουν πάλι σε αδικαιολόγητα ανοίγματα, τα οποία θα κληθεί να καλύψει όλη η οικονομία». Με ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ υποδεικνύει ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν συνάδουν με τα δεδομένα της συγκυρίας που βιώνουμε» προκρίνοντας «συνέχιση της συγκρατημένης δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την ύφεση».

Διαφωνεί ο ΔΗΣΥ με την Κυβέρνηση



Τόσο διά στόματος Αβέρωφ Νεοφύτου όσο αργότερα και με γραπτή δήλωση του Π. Προδρόμου ως εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, το κυβερνών κόμμα διαχώρισε τη θέση του από την Κυβέρνηση για το θέμα των αυξήσεων σε θέσεις προαγωγής.

«Η διαφαινόμενη πρόταση για να παραχωρηθούν νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν αυξήσεις και μισθολογικά οφέλη για προαγωγές που έγιναν πρόσφατα στον δημόσιο τομέα (με τη ρητή συμφωνία ότι δεν θα συνεπάγονταν μισθολογικό κόστος), δεν βρίσκει σύμφωνο τον Δημοκρατικό Συναγερμό», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει: «Στηρίζοντας τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και απονέμοντας μάλιστα εύσημα για τα όσα μέχρι στιγμής έχει διεκπεραιώσει στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης ο αρμόδιος υφυπουργός, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση και αποφάσεις για το σύνολο των εργαζομένων στο τέλος του 2016.

Κατανοούμε τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη πρώτα στους άνεργους και ιδιαίτερα τους νέους, όπως και στις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις δεκάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Κατά τον ΔΗΣΥ, «προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η στήριξη και εμπέδωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα δημιουργήσει, μέσα σε περιβάλλον επενδύσεων, τις απαραίτητες νέες θέσεις εργασίας».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έλαβε εξιτήριο ο 17χρονος Σωτήρης – Συγκινεί το μήνυμα του πατέρα του

Εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έλαβε ο 17χρονος Σωτήρης από το Παραλίμνι ο οποίος ενεπλάκη…

21 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παράνομος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος αντί να απελαθεί

Ελεύθερος αφέθηκε παράνομος αλλοδαπός αντί να μεταφερθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Μενόγειας από κρατητήρια του Αστυνομικού…

21 Μαΐου, 2024

Χωρίς ετήσια αλλαγή οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο τον Φεβρουάριο

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του…

21 Μαΐου, 2024

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος που έπεσε από ταράτσα πολυκατοικίας

Κρίσιμα διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 15χρονος οποίος έπεσε από ύψος 16 μέτρων, ενώ βρισκόταν…

21 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Παράκληση για την μικρή Ελευθερία η οποία θα μεταβεί στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Παράκληση θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού για την μικρή Ελευθερία η οποία δίνει…

21 Μαΐου, 2024

Επιτακτική ανάγκη η συνεχής επένδυση στον τουρισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Δήμος Παραλιμνίου και η επαρχία Αμμοχώστου ευρύτερα, πρωτοστατούν στον τομέα του…

21 Μαΐου, 2024