Αγρότες χρωστούν στο Κράτος, αλλά εκείνο τους επιδοτεί

a 19 Ειδήσεις
Ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ) επιδοτεί τους γεωργούς με €11,4 εκατ. τον χρόνο, τη στιγμή που αυτοί οφείλουν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) €4,2 εκατ., κάτι το οποίο οδήγησε τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να εισηγηθεί είτε συμψηφισμό είτε προσκόμιση εκ μέρους των γεωργών βεβαίωσης ότι δεν οφείλουν στο ΤΑΥ νερό που χρησιμοποιούν για άρδευση, διαφορετικά να χάνουν τη χορηγία.

a 1143 Ειδήσεις

Όπως υποδεικνύει ο κ. Μιχαηλίδης, για το 2014 εντοπίστηκαν πέραν των 2.000 περιπτώσεων αιτητών, οι οποίοι όφειλαν στις 31/12/2014 ποσά για νερό που πήραν από το ΤΑΥ.

Για περίπου 400 από τους πιο πάνω οφειλέτες, το ΤΑΥ κίνησε νομικές διαδικασίες για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών που αφορούν στην περίοδο 2006-2014.

Περίπου οι μισοί από τους πιο πάνω οφειλέτες έχουν εξοφλήσει πλήρως τα ποσά των αγωγών εναντίον τους, αλλά στο μεταξύ δημιούργησαν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΤΑΥ.

Ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει επίσης ότι σε γεωργούς παραχωρούνται παράτυπα βεβαιώσεις ότι καλλιέργησαν περισσότερη γη από όση καλλιέργησαν στην πραγματικότητα και ζητά από τον ΟΑΠ να διερευνήσει το θέμα.

Ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του για τον ΟΑΠ καταγράφει παραδείγματα, όπως για το έτος 2012 η πιστοποιημένη έκταση ήταν 1.251 δεκάρια, σε σύγκριση με 914,80 δεκάρια που ήταν η επιλέξιμη έκταση, δηλαδή προκύπτει διαφορά ύψους 36,8%.

Ο κ. Μιχαηλίδης διαπιστώνει επίσης σοβαρές αδυναμίες και παραλείψεις που δημιουργούσαν εύλογες υποψίες για ενδεχόμενη διάπραξη απάτης και κατάχρησης κοινοτικών και εθνικών πόρων στην υλοποίηση του «προγράμματος προώθησης γεωργικών προϊόντων».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ