Καρογιάν: Ο Πρόεδρος αγνοούσε το συνολικό ποσό που χρειάζεται ο τόπος

a 44 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5389 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν δήλωσε την Πέμπτη, ότι «δεν είναι λύση να χώνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και πως «η μαγκιά και το σημαντικό είναι να ξέρεις και η επόμενη μέρα τι σημαίνει» και όχι να λες μόνο τι αποδέχεσαι και τι όχι.

Σε συγκέντρωση της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξεπλάγην όταν άκουσε το συνολικό ποσό που οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί λέγοντας ότι για πρώτη φορά μου λέτε αυτό».

Ο κ. Καρογιάν διερωτήθηκε κατά πόσον είναι δυνατόν ο επικεφαλής μιας Κυβέρνησης, την ώρα που βρίσκεται σε μια πορεία διαπραγμάτευσης και είναι υποχρεωμένος να δώσεις εντολές προς την διαπραγματευτική ομάδα, να αγνοεί το συνολικό ποσό που χρειάζεται ο τόπος. Διερωτήθηκε, ακόμα, πως μπορεί να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη του απλού πολίτη «όταν βλέπει τον επικεφαλής, τον καθ’ ύλη αρμόδιο να εκπλήττεται για το συνολικό ποσό» ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό «μπροστά μας να γίνονται συζητήσεις με Υπουργούς της διαπραγματευτικής ομάδας και να διαπιστώνουμε ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο και την ερμηνεία διαφόρων προνοιών».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχήθηκε, όπως το περιεχόμενό μια συμφωνίας Κυβέρνησης – Τρόικας να είναι τέτοιο που να οδηγήσει ξανά στην ανάπτυξη, να διασώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ευρύτερων συναινέσεων και πάνω από όλα να καταστήσει ξανά την Κύπρο μια αξιόπιστη χώρα.

Για τις Προεδρικές Εκλογές και τo έγγραφο που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή για το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «είναι το πιο ισχυρό που έγινε ποτέ για αυτό και κανένας αντίπαλος δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ούτε το περιεχόμενο, ούτε τις αρχές, ούτε τις αξίες και το πλαίσιο πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί στην βάση μιας διεκδικητικής πολιτικής που να απελευθερώνει τον τόπο και να επανενώνει την πατρίδα». Αναφορικά με την υποστήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι η παράταξη κατάφερε να πείσει τον κ. Αναστασιάδη για την ορθότητα της θέσης πως δεν είναι γόνιμο να επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες με την Κυπριακή Δημοκρατία σε Μηχανισμό Στήριξης με την Ελλάδα επίσης, οικονομικά αδύναμη, και από απέναντι μια Τουρκία, με οικονομικούς δείκτες όμοιους με της Κίνας.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι συμφωνήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη να αποσυρθούν οι προτάσεις για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, η πρόταση για τους έποικους και οι προτάσεις για το εδαφικό «οι οποίες ήταν επιεικώς απαράδεκτες» ενώ για το σχέδιο Ανάν κατέστησε σαφές πως αυτό δεν επιστρέφει ποτέ, είτε ως παραλλαγή είτε με διακοσμητικές αλλαγές επειδή η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική, οι αρχές του απορρίφθηκαν από τον κυπριακό ελληνισμό το 2004.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στις άκαρπες τελικά προσπάθειες για συνένωση του ενδιάμεσου χώρου και είπε ότι ενώ συμφωνήθηκε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα έθετε στο τραπέζι προς συζήτηση το όνομά του για υποψηφιότητα, τέθηκε το όνομα του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου ενώ από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ είχε προτείνει, και απορρίφθηκαν χωρίς συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, οι πρώην Υπουργοί, στελέχη του κεντρώου χώρου, Μάκης Κεραυνός και Χρίστος Μαυρέλλης.

Αναφορικά με την Επαρχιακής Συνδιάσκεψη της Πέμπτης είπε ότι σημάδεψε τον πρώτο ένα μήνα προεκλογικής εκστρατείας, και αναφέρθηκε σε στελέχη του ΔΗΚΟ που ήταν παρόντα και τα οποία, όπως είπε «κοσμούν την κυπριακή πολιτεία» αλλά και σε ανθρώπους που όπως είπε, από το 1976 δίνουν δυναμικά, ενεργά το δικό τους το παρόν στέλνοντας το μήνυμα με την παρουσία τους ότι «αυτό το κόμμα ξέρει να ξεπερνά προβλήματα, να υπερπηδά δυσκολίες, να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να κερδίζει».

Πηγή: onlycy.com