Λύση στο πρόβλημα των αγνοουμένων ζητούν οι συγγενείς

a 300 Ειδήσεις
a 7792 Ειδήσεις
Την πεποίθησή του ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου για επίλυση της διαφοράς στο θέμα των αγνοουμένων μεταξύ της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και του Ινστιτούτου Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), εξέφρασε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου… 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοδοσίου χαρακτήρισε «θετική κίνηση» την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία για υποβολή προσφορών από το εξωτερικό για το πρόγραμμα ταυτοποίησης, μέχρι τις 23 Μαρτίου, καθώς, όπως είπε, αποσκοπεί στο να δοθεί περισσότερος χρόνος διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών. 
Υπενθύμισε παράλληλα ότι θέση της οργάνωσης είναι να μείνει το πρόγραμμα των ταυτοποιήσεων στην Κύπρο και απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο για τους συγγενείς των αγνοουμένων είναι να γίνεται δουλειά, εκφράζοντας επιφύλαξη για τη στάση της οργάνωσης σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο. 
Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ακόμη ότι οι προθέσεις του Κριστόφ Ζιρόντ, του τρίτου μέλους της ΔΕΑ, είναι πολύ θετικές και κινούνται προς την κατεύθυνση της παραμονή του προγράμματος στην Κύπρο. 
Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει ο ίδιος ως προς τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι «υπήρξαν διαφορές» και ότι «φαίνεται να γεφυρώνονται οι πιο πολλές και να έχουν μείνει πολύ λίγες». 
Οσον αφορά την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για προσλήψεις προσωπικού με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι «υπάρχει πολύ θετική πρόθεση από πλευράς της Βουλής» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ θα επανδρωθεί με μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. 
«Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα η όλη διαδικασία θα βρει τους ρυθμούς που απαιτούνται για να προχωρήσει το πρόγραμμα» των ταυτοποιήσεων, κατέληξε ο κ. Θεοδοσίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ