Οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας ζητούν παραίτηση του Προέδρου του ΚΟΤ

CEB1 10 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Την άμεση παραίτηση του Προέδρου του ΚΟΤ Αγγελου Λοΐζου ζητούν οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει πρόσφατες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες πρώτη στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών στην Κύπρο είναι η Πάφος.

CEB1 1906 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση οι κύριοι Πυρίλλης και Καρούσος αναφέρουν ότι «πρώτη στις προτιμήσεις των τουριστών ήταν και παραμένει η Επαρχία Αμμοχώστου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι, οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν την πραγματικότητα και να ξέρουν πώς να ερμηνεύουν τα στατιστικά στοιχεία, επιμένουν στο αντίθετο».

Οι δύο Δήμαρχοι αναφέρονται στην γραπτή τους ανακοίνωση σε αναφορά του Προέδρου του ΚΟΤ Αγγελου Λοΐζου σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι τουρίστες δείχνουν προτίμηση στην Πάφο και στην Πόλη Χρυσοχούς και ακολούθως στην Αμμόχωστο, τη Λεμεσό, την Λάρνακα και την Λευκωσία».

«Καλούμε τον Πρόεδρο του ΚΟΤ να παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν ανακαλέσει άμεσα τις δηλώσεις του σχετικά με τις περιοχές που είναι πρώτες σε προτιμήσεις τουριστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση οι κ. Πυρίλλης και Καρούσος προσθέτουν ότι «στόχος μας δεν είναι να έλθουμε σε αντιπαράθεση με την Πάφο ή με οποιαδήποτε άλλη Επαρχία, αλλά η αποκατάσταση της πραγματικότητας, την οποίαν αποδίδουν ξεκάθαρα οι αριθμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας, την οποίαν κάποιοι επιμένουν να αγνοούν».

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση «το 2013 η Επαρχία Αμμοχώστου με 6μηνη τουριστική περίοδο, είχε 6,313.477 διανυκτερεύσεις από ξένους επισκέπτες ήτοι 46,7%, δηλαδ 2 δύο εκατομμύρια σχεδόν περισσότερες από τη δεύτερη Επαρχία, την Πάφο, η οποία έχει ολόχρονα τουρισμό, που είχε το 33,3% των διανυκτερεύσεων. Όσον αφορά το 2014 οι αριθμοί κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, τόσο σε αφίξεις όσο και σε διανυκτερεύσεις».

Τα στοιχεία, προσθέτουν οι δύο Δήμαρχοι «επιβεβαιώνουν ότι η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς παραμένουν η ναυαρχίδα του κυπριακού τουρισμού με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία της Κύπρου. Περίπου το 50% των εσόδων από τον τουρισμό που ανέρχονται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από την Επαρχία Αμμοχώστου».

Θεωρούμε «απαράδεκτο το γεγονός ότι ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τον τουρισμό, προβαίνει σε τέτοιες παραπλανητικές δηλώσεις που είναι άγνωστο σε τι αποβλέπουν. Καλούμε τον Πρόεδρο του ΚΟΤ να ανακαλέσει άμεσα τις δηλώσεις διαφορετικά θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου του ΚΟΤ» αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση των Δημάρχων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, καταλήγοντας πως «οι αριθμοί είναι εκεί και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αλλοιώνει».

Απογοήτευση από τον ΚΟΤ



Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) με αφορμή, όπως αναφέρει, “δημοσιεύματα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων που αναφέρονται σε δηλώσεις των Δημάρχων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου περί ανάκλησης στοιχείων που ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού σε πρόσφατη Δημοσιογραφική Διάσκεψη ή σε διαφορετική περίπτωση, σε υποβολή της παραίτησης του”.

Ο ΚΟΤ “εκφράζει απογοήτευση τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για τον τρόπο έκφρασης των τοποθετήσεων των Δημάρχων στα ΜΜΕ” και αναφέρει ότι “σε μια περίοδο που ο τουρισμός μας σημειώνει ιστορικά ρεκόρ, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων αποτελεί το κλειδί για συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη του τομέα”.

Προσθέτει ότι “συλλογικός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων του τουρισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ενώ τοποθετήσεις που χαλούν το καλό κλίμα μεταξύ των τουριστικών εταίρων μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν”.

Ο ΚΟΤ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι “στην παρουσίαση του Προέδρου του ΚΟΤ, αναφέρθηκαν στοιχεία που αφορούν το μερίδιο στις συνολικές αφίξεις περιηγητών στην Κύπρο, που διαμένει σε κάθε περιοχή, ανεξαρτήτως τύπου καταλύματος διαμονής και το μερίδιο αυτό εξάγεται από τη δειγματοληπτική έρευνα που διεξάγει η Στατιστική Υπηρεσία, στην οποία οι περιηγητές ερωτούνται για την περιοχή διαμονής τους και με βάση αυτό η περιοχή Πάφου / Π. Χρυσοχούς παρουσιάζεται πρώτη στις προτιμήσεις των τουριστών”.

Προσθέτει ότι “τα στοιχεία, στα οποία αναφέρονται οι Δήμαρχοι, αφορούν σε διαφορετικό δείκτη και πιο συγκεκριμένα στις διανυκτερεύσεις περιηγητών σε αδειούχα τουριστικά καταλύματα όπως αυτά υποβάλλονται στον Οργανισμό από τους ξενοδόχους σε μηνιαία βάση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η περιοχή Αμμοχώστου όντως καταγράφει το μεγαλύτερο αριθμό διανυκτερεύσεων από όλες τις περιοχές”.

Ο ΚΟΤ αναφέρει πως “δεν αμφισβητεί ότι πέραν των πολλών στοιχείων που αναλύθηκαν στην πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη υπάρχουν και άλλα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού που κάποιος μπορεί να αντλήσει και να αναλύσει”.

“Θα μπορούσε να μιλά για ώρες ο Πρόεδρος του ΚΟΤ αν στόχος του ήταν να εξαντλήσει κάθε είδους ανάλυση στατιστικών στοιχείων που υπάρχουν σε σχέση με τον τουρισμό, αντί αυτού, επιλέγηκε η μεστή μεν, λεπτομερής και αναλυτική δε παρουσίαση των αριθμών για τον τουρισμό, η οποία ήταν κατατοπιστική και στηριζόμενη στα επίσημα στοιχεία του κράτους”, συνεχίζει ο ΚΟΤ.

Αναφέρει, ακόμη, ότι “η ανάλυση των συνολικών αφίξεων στην Κύπρο και όχι των διανυκτερεύσεων σε αδειούχα καταλύματα ουδόλως σχετίζεται με προσπάθεια ανάδειξης μίας επαρχίας έναντι άλλης και οι υπόνοιες αυτές είναι προσβλητικές και απορρίπτονται κατηγορηματικά”.

Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, “οι τουριστικές αφίξεις αποτελούν τον πιο διαδεδομένο δείκτη των επιδόσεων του τουρισμού και αυτό γιατί, μαζί με τα έσοδα, δίδουν μια αντιπροσωπευτική και συνολική εικόνα του τουρισμού σε έναν προορισμό”.

“Παρόλο που ο αριθμός διανυκτερεύσεων σε αδειούχα τουριστικά καταλύματα αποτελεί επίσης ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, σε αυτόν δεν περιλαμβάνεται ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τουριστών που έρχονται στην Κύπρο και διαμένουν πέραν των αδειούχων τουριστικών καταλυμάτων όπως για παράδειγμα σε ιδιόκτητες κατοικίες, σε συγγενείς και φίλους κ.λπ.”, αναφέρει ο ΚΟΤ.

Διερωτάται, “μήπως οι περιηγητές αυτοί δεν πρέπει να υπολογίζονται; Μήπως αυτοί δεν αφήνουν εισοδήματα στην οικονομία μας; Θα ήταν ορθότερο να αναλυθούν τα στοιχεία χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο ποσοστό αυτών των τουριστών;”.

Κλείνοντας ο ΚΟΤ αναφέρει ότι” η πόρτα του Οργανισμού ήταν και παραμένει πάντα ανοικτή για όλους τους φορείς του τουρισμού, για απόψεις, εισηγήσεις και παρατηρήσεις, σε πνεύμα καλής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου, για το καλό του τουρισμού και της χώρας γενικότερα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ