Στοίχημα για τον Κ.Καδή, το «παζλ» στο χώρο της Παιδείας

a 97 Ειδήσεις
a 1588 Ειδήσεις

Τα τρία ουσιώδη ζητήματα της Εκπαίδευσης -διορισμοί, αξιολόγηση και επιμόρφωση των διδασκόντων- άνοιξαν εκ νέου από τον νυν υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, με στόχο τη μεταρρύθμισή τους.

Τέσσερα ακόμα μεγάλα θέματα, αυτά των Παγκυπρίων Εξετάσεων, του Ενιαίου Λυκείου, της ελληνικής γλώσσας και των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων, βρίσκονται επίσης υπό μελέτη, ενώ στις εκκρεμότητες της Παιδείας προστίθεται και μια σειρά άλλων κεφαλαίων.

Μερικά από αυτά η αναδιοργάνωση του ίδιου του Υπουργείου και διαφόρων οργανισμών που υπάγονται σε αυτό, η επανεξέταση των αναλυτικών προγραμμάτων και η αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα πιο πάνω συνθέτουν το παζλ του εκπαιδευτικού μας συστήματος και όπως όλα δείχνουν, απαιτούνται δυνατοί παίχτες για να συμπληρωθεί επιτυχώς.

Πάει κιόλας ένας μήνας από τότε που το Υπουργείο παρέδωσε στους εμπλεκόμενους τις νέες του προτάσεις για εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμών, του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και του συστήματος για την επιμόρφωση των διδασκόντων. Έτσι λοιπόν, ζητήθηκε από τον κ. Καδή να πει πόσο εύκολο είναι να επέλθει συμφωνία και να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για τρία ζητήματα που είναι κεφαλαιώδους σημασίας, αφού συνδέονται με την ποιότητα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία μας. Όπως τονίζει, κατά γενική ομολογία και στα τρία αυτά θέματα χρειάζεται εκσυγχρονισμός και αυτό επισημαίνεται από όλους τους φορείς στον χώρο της Εκπαίδευσης, εδώ και πολύ καιρό.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας και της δυσκολίας του εγχειρήματός μας», παραδέχεται, για να συμπληρώσει ωστόσο πως «η προετοιμασία του υπουργείου για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση έγινε προγραμματισμένα, μεθοδικά και με πολλή προσοχή».

Και συνεχίζει: «Οι προτάσεις, για να είναι επιτυχείς, πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και να δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Επίσης, πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος, να είναι ρεαλιστικές, επιστημονικά ορθές και πρακτικά εφαρμόσιμες. Πολύ σημαντικό όμως είναι, κατά τη διαμόρφωσή τους, να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και οι εισηγήσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Οι προτάσεις, δηλαδή, να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται οι βέλτιστες λύσεις. Θεωρώ ότι οι νέες προτάσεις του Υπουργείου τηρούν όλες τις πιο πάνω προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνει τη θέση ότι έχει ωριμάσει τόσο η κοινωνία όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα, ακόμη και το υπουργείο, και συνεπώς εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «μπορούμε να πετύχουμε τις επιθυμητές αλλαγές και τομές μέσα στην επόμενη περίοδο». Πιο συγκεκριμένα, εξηγεί ότι έχει τεθεί ένα πλάνο τριετίας γι’ αυτές τις αλλαγές, υποδεικνύοντας, μάλιστα, ότι «από την επόμενη κιόλας χρονιά κάποιες από τις αλλαγές που θα υιοθετήσουμε, μπορούν να βρουν την εφαρμογή τους μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Στο ερώτημα ποιο θέμα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, απαντά ότι πρόκειται για αλληλένδετα ζητήματα, που το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία και συνεισφορά στον ίδιο σκοπό, την παρουσία δηλαδή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα των ικανότερων, καταλληλότερων και πιο καταρτισμένων εκπαιδευτικών.

«Όσο σημαντικό είναι να εντάσσονται οι ικανότεροι εκπαιδευτικοί στο εκπαιδευτικό σύστημα, άλλο τόσο σημαντικό είναι οι εκπαιδευτικοί αυτοί να είναι συνεχώς και πλήρως καταρτισμένοι για το αντικείμενο που διδάσκουν και να έχουν μέσα από ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης τα κίνητρα και τη στήριξη για συνεχή βελτίωση της ποιότητας του έργου που επιτελούν», τονίζει.

Έτσι, με αυτό το σκεπτικό διευκρινίζει πως «δεν θα έλεγα ότι κάποιο από τα τρία ζητήματα είναι μεγαλύτερης προτεραιότητας από το άλλο», ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι αυτά δεν είναι τα μόνο ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το υπουργείο. Αντιθέτως, εξαιρετικής σημασίας θεωρεί, επίσης, την προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό των ωρολογίων προγραμμάτων και την αλλαγή του Ενιαίου Λυκείου.

Θέματα σε εξέλιξη

● Η διαδικασία ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, στη βάση και της επιστημονικής αξιολόγησης που έχει γίνει για το θέμα.

● Η αναδόμηση του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας έχει ήδη δρομολογηθεί, σύμφωνα με τον κ. Καδή, και σταδιακά υλοποιείται.

● Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της διακυβέρνησης του εκπαιδευτικού συστήματος, προωθείται η παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις σχολικές μονάδες και η ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των επαρχιακών γραφείων Παιδείας και των Σχολικών Εφορειών.

● Το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των οργανισμών που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, δηλαδή ΚΟΑ, ΘΟΚ, Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και ΟΝΕΚ.

● Σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας, με στόχο να καταστεί η Κύπρος διεθνές περιφερειακό κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης, βρίσκεται στα σκαριά. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθείται νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την προσφορά προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια στην αγγλική γλώσσα.

● Στο κεφάλαιο «πολιτισμός» άνοιξαν τα θέματα για:
α) δημιουργία αναβαθμισμένης Διεύθυνσης Πολιτισμού,
β) υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής για τον τόπο, όπως η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η Κρατική Πινακοθήκη και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ