Το Μάιο κλειδώνει το ταμείο προνοίας των νέων δημοσίων υπαλλήλων

CEB1 35 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Εργασία
CEB1 544 Βουλή των Αντιπροσώπων, Ειδήσεις, Εργασία

Η Επιτροπή Εργασίας αναμένει ότι το Μάιο και με καθυστέρηση πέντε χρόνων θα οριστικοποιηθεί ο κανονισμός για το ταμείο προνοίας των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων. Το σχέδιο υπηρεσίας είχε καταργηθεί για τους νεοεισερχόμενους το 2011 με την υπόσχεση ότι θα κατατεθούν νέοι κανονισμοί ώστε οι νεοεισερχόμενοι να καλυφθούν με το νέο σχέδιο κοινωνικής ασφάλισης

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα για την ετοιμασία κανονισμού που θα καλύψει τους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά Οκτώβρη του 2011 και μετά.

Συνεχίζοντας είπε πως με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Εργασίας από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού έγινε συμφωνία πλαίσιο μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων με βάση την οποία μέχρι το τέλος του Μάη θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση ώστε να ετοιμαστεί κανονισμός για να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Μάη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες.

Το πρόβλημα που υπάρχει έγκειται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να εντάξει τη δημιουργία ταμείου προνοίας στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, πρόθεση με την οποία διαφωνούν κάθετα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ζητούν να εξαιρεθεί ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή.

Ερωτηθείς εάν η δέσμευση της Κυβέρνησης ικανοποιεί την Επιτροπή Εργασίας, ο κ. Φακοντής είπε ότι “δεν μας ικανοποιεί επειδή θα έπρεπε το θέμα να είχε κλείσει από το 2015 και κάθε φορά που τίθεται από τη Βουλή μεταθέτουν τις δεσμεύσεις”.

Αναφορικά με την αλλαγή στη λειτουργία των ταμείων προνοίας έτσι ώστε να λειτουργούς ως δεύτερος πυλώνας της συνταξιοδότησης, που ενέγραψαν προς συζήτηση οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης και Νίκος Νουρής, ο κ. Φακοντής αφού εξήγησε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, αποφάσισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τρεις βασικούς πυλώνες, αναβάθμιση του εποπτικού ελέγχου, στα ταμεία προνοίας και τις ασφαλιστικές εταιρείες, με δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής, την ενοποίηση των μικρών ταμείων προνοίας και καλύτερη διαχείριση και αλλαγή στους μηχανισμούς παραχώρησης των οφελημάτων, και να διερευνηθεί αν ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό που του αναλογεί εφάπαξ ή με μηνιαίες συντάξεις.

Είπε πως θα ετοιμαστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ο διάλογος δεν άρχισε ακόμα.
Είπε πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν πριν ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο να διεξαχθεί ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος.

Ο κ. Φακοντής παρατήρησε ότι τα ταμεία προνοίας είναι επιτυχημένος θεσμός και παρά το κούρεμα, εντάσσεται στο πλαίσιο των συλλογικών συντάξεων και η εισφορά είναι εθελοντική.

Πρόσθεσε ότι αυτό τονίστηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έδωσαν την εικόνα ότι διαφωνούν για τη μετατροπή του σε συνταξιοδοτικό.

Είπε τέλος ότι σήμερα λειτουργούν 1091 ταμεία προνοίας και διαλύθηκαν από το 2013 μέχρι σήμερα 1028 και ότι έχουν κουρευτεί μεταξύ 550 και 650 εκ. ευρώ.