Διάλεξη από το Δήμο Σωτήρας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Συνέντευξη από Δρ. Μάριο Τελεβάντο

a 2
a 4979

Διάλεξη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διοργανώνει η Πολτιιστική Επιτροπή του Δήμου Σωτήρας την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου με εισηγητή τον μαιευτήρα-γυναικολόγο και πρώην Υποδιευθυντή της μαιευτικής κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου, Δρ. Μάριο Τελεβάντο. Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 7:30 μ.μ. και διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Σωτήρας. Μετά το τέλος της παρουσίασης του θέματος της ομιλίας από τον γιατρό θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία “Μελιζόνα” του Δήμου Παραλιμνίου και τη Δημοτική Χορωδία Σωτήρας.

Με την ευκαιρία της διάλεξης, ο Δρ. Μάριος Τελεβάντος παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας περιγράφοντας τη σημασία της πρόληψης αναφορικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας:

Σε ποια στάδια βρίσκεται γιατρέ αυτή τη στιγμή η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Κύπρο;
Υπάρχουν πολλά πράγματα στην Κύπρο αυτή τη στιγμή που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπως το εμβόλιο, παρότι δεν εντάχθηκε από το κράτος ως πρόγραμμα για την πρόληψη για όλα τα παιδιά αλλά γίνεται ευκαιριακά όπως και το Τεστ Παπανικολάου. Βέβαια προσπαθούμε να μειώσουμε τα κρούσματα του καρκίνου του τραχήλου ο οποίος παγκοσμίως είναι ο δεύτερος σε αιτία θάνατος. Επίσης, είναι πιο συχνός στις υπανάπτυκτες χώρες ή στον Τρίτο Κόσμο. Αντιθέτως, στις αναπτυγμένες χώρες και ειδικά στις χώρες που έχουν καλά προγράμματα πρόληψης με Τεστ Παπανικολάου, η διαφορά είναι τεράστια. Δηλαδή έχουμε χώρες που μπορεί να έχουν δεκαέξι κρούσματα καρκίνου στις 100 χιλιάδες γυναίκες το χρόνο και η Φινλανδία, που είναι η καλύτερη χώρα όσον αφορά το ότι έχει προωθήσει πρόγραμμα με Τεστ Παπανικολάου, έχει ένα κρούσμα στις 100 χιλιάδες. Εμείς στην Κύπρο είμαστε γύρω στα 6-7 κρούσματα στις 100 χιλιάδες. Αυτό που φαίνεται από τις έρευνες που γίνονται παγκοσμίως είναι πως για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου πρέπει να υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης (screening) για όλο τον πληθυσμό.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος της Κύπρου είναι ενημερωμένος για την πρόληψη αλλά και για τον ίδιο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Νομίζω είναι αρκετά ενημερωμένος αν και νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια, αφού σήμερα βρίσκουμε νέες γυναίκες να μην κάνουν Τεστ Παπανικολάου.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Δεν μπορώ να εντοπίσω το λόγο. Κάποιες μπορεί να μην το θεωρούν αναγκαίο, κάποιες ντρέπονται ή το θεωρούν ταμπού και ειδικά σε πιο μεγάλες ηλικίες.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα εμβόλια υπάρχουν κάποιοι δισταγμοί. Πού οφείλονται;
Υπάρχουν δύο εμβόλια παγκοσμίως από δύο εταιρείες. Το ένα είναι τετραδύναμο και καλύπτει τους δύο κύριους ιούς που προσβάλλουν τον τράχηλο, τον καρκίνο 16 και 18 και το καλύπτουν και τα δύο εμβόλια και το δεύτερο καλύπτει και τον 6 και 11 τύπο ιού, ο οποίος προκαλεί κονδυλώματα, τα οποία είναι εξωτερικά. Όσον αφορά τους δισταγμούς και βέβαια βλέπουμε ότι υπάρχουν, όμως φαίνεται πως το εμβόλιο έχει τις παρενέργειες που έχουν και όλα τα άλλα εμβόλια. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει αποτέλεσμα, βέβαια ο προβληματισμός μας βρίσκεται στον προκαρκίνο, γιατί ο καρκίνος του τραχήλου ξεκινά σαν προκαρκίνος και μπορεί να μείνει μερικά χρόνια γι’ αυτό και το Τεστ Παπανικολάου θεωρείται απαραίτητο γιατί μπορεί να το βρεις σε προκαρκίνο και να το θεραπεύσεις χωρίς να επηρεάσεις τη γονιμότητα μιας γυναίκας, ειδικά εάν αυτή δεν έχει συμπληρώσει την οικογένειά της. Το ερώτημα είναι το εξής για εμένα: Ο προκαρκίνος εμφανίζεται γύρω στο 35ο έτος της ηλικίας και ο καρκίνος γύρω στο 45ο, δηλαδή, υπάρχει μια δεκαετία διαφορά. Άρα όταν κάνει εμβόλιο μία κοπέλαστα 14 της (γιατί το εμβόλιο πρέπει να γίνεται πριν έρθει κάποιος σε σεξουαλική επαφή), έχουμε μία εικοσαετία που πρέπει να παρακολουθείς τον πληθυσμό που εμβολιάστηκε για να δεις τα πραγματικά αποτελέσματα. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι έχουν τα ερωτηματικά τους. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, ακόμα λίγα χρόνια για να έχουμε τις ξεκάθαρες απαντήσεις. Οι μελέτες, παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής δείχνουν ότι βοηθά το εμβόλιο.

Δηλαδή εσείς γιατρέ το συστήνετε;
Ναι, το συστήνω, και αναμένουμε φυσικά να παρουσιαστούν κι άλλες μελέτες από τις εταιρείες. Το βασικό, όμως, που το επαναλαμβάνω συνέχεια, είναι πως όλες οι γυναίκες που ξεκινούν τη σεξουαλική επαφή πρέπει να κάνουν Τεστ Παπανικολάου. Γιατί το εμβόλιο προστατεύει από δύο ιούς οι οποίοι ενοχοποιούνται για το 70% του καρκίνου. Το υπόλοιπο 30% οφείλεται σε άλλους τύπους ιού που δεν αντιμετωπίζονται με το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, δε σημαίνει ότι το εμβόλιο μας προστατεύει 100% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συνεπώς πρέπει οι γυναίκες να κάνουν κάθε χρόνο Τεστ Παπανικολάου.

Ποια συμβουλή έχετε να δώσετε στις γυναίκες;
Η συμβουλή μου είναι πως έστω κι αν έχουν κάνει οι γυναίκες το εμβόλιο, πρέπει να προσέχουν, να χρησιμοποιούν προφυλάξεις, και να είναι οι σχέσεις όσο το δυνατόν πιο σταθερές, ειδικά στη σημερινή εποχή που οι νέοι μας έχουν διαφορετικά πρότυπα.

SotiraNews