Πολλά χρήματα «κρύβονται» στα σκουπίδια

a 24 Ειδήσεις
a 2753 Ειδήσεις

Λαμπρό προδιαγράφεται το μέλλον των πράσινων επαγγελμάτων», καθώς η Κύπρος προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα, που θέλουν την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας μέρος της ζωής των πολιτών.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, παρουσίασε σήμερα σε φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, τις ευκαιρίες που τα πράσινα επαγγέλματα προσφέρουν για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ την ίδια ώρα επισημάνθηκε το πόσο προσοδοφόρα κάποια από αυτά τα πράσινα επαγγέλματα είναι για τους λιγοστούς που σήμερα τα αξιοποιούν στον τόπο μας.

Σε δηλώσεις της η κ. Παναγιώτου είπε πως είναι σημαντικό μέσα από τα Πανεπιστήμια να δημιουργείται η κουλτούρα, οι νέοι επιστήμονες, η έρευνα και η καινοτομία, οι οποίοι είναι σημαντικοί φορείς για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ υπέδειξε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι επιχειρηματίες τη σημασία του να εργοδοτούν έναν επιστήμονα περιβάλλοντος.

Κληθείσα να σχολιάσει αναφορά ότι στα σκουπίδια «κρύβονται» πολλά λεφτά, η Ιώαννα Παναγιώτου δήλωσε πως αυτό ισχύει, καθώς «τα σκουπίδια είναι φυσικοί πόροι, έχουν αξία, τα χρήματα είναι πάρα πολλά, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι υπάρχει μερίδιο για πολλούς επιχειρηματίες σε αυτό τον τομέα και να τα χρησιμοποιήσουμε με ένα πράσινο τρόπο, γιατί εμείς τα υποτιμούμε και τα ρίχνουμε σε μια χωματερή, όπου με αυταναφλέξεις έχουμε διοξίνες».

Εξέφρασε δε την άποψη πως, σε ότι αφορά στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), «πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια, μόλις εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα για την ενημέρωση του κοινού και την εμπλοκή των τοπικών αρχών ώστε να δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση, στο διαχωρισμό στη πηγή».

Ανέφερε ακόμη πως η μονάδα του Πεντακώμου σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο στάδιο των προσφορών και δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα αρχίσουν τα έργα.