Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις της Ενωσης Δήμων και της Ενωσης Κοινοτήτων σε σχέση με τις περικοπές στις αντίστοιχες χορηγίες των δύο Ενώσεων από τον Κυβερνητικό Προϋπολογισμό του 2012».
«Το πόσο τραγική είναι η θέση και κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας φαίνεται από το εξής γεγονός. Παρά τις περικοπές της Κυβέρνησης, παρά τις επιπρόσθετες περικοπές της Βουλής της τάξης του 8%, σήμερα δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εκτός των στόχων μας σε σχέση με το έλλειμμα του 2012 και χρειάζεται ακόμη 150-200 εκ. ευρώ η Κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο του 2% ελλείμματος για το 2012. Μόνο ένας Θεός ξέρει πώς θα πετύχουμε τον στόχο του Κυβερνητικού ελλείμματος για το 2013», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Η Βουλή, συνέχισε, κλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο να αντιμετωπίσει με δικές της πρωτοβουλίες, την χρεοκοπία στα πρόθυρα της οποίας μας έχει φέρει η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.
«Εμείς δεν αποκόψαμε την χορηγία των Δήμων, η Βουλή απέκοψε ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τον Προϋπολογισμό του 2012 και η Κυβέρνηση αποφάσισε πώς θα καταμερίσει αυτή την περικοπή», σημείωσε.
Επέλεξε αυτή την περίπτωση των Δήμων, ανέφερε, να αποκόψει 8% από όλες τις δαπάνες συμπεριλαμβανομένου και του κρατικού μισθολογίου ενώ στην περίπτωση της Κεντρικής Κυβέρνησης η περικοπή της Βουλής αφορούσε μόνο τις λειτουργικές δαπάνες και εξαιρούσε τις αναπτυξιακές δαπάνες και το μισθολόγιο.
«Αυτό το γεγονός ως επίσης και το γεγονός ότι ο επαγγελματικός φόρος για τον οποίο είχε γίνει δέσμευση να καταβάλλεται από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας στους Δήμους δεν καταβάλλεται στον βαθμό που θα έπρεπε έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας σε όλους τους Δήμους της Κύπρου», πρόσθεσε.
Αυτά τα προβλήματα, συνέχισε, ενδεχομένως να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Δήμων και θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Είπε ότι η Βουλή κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
«Χρειαζόμαστε ριζικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Ενώ στην Κύπρο να έχουμε έξι δήμους έχουμε 40 κι έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας ολόκληρου του συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημείωσε.
Είμαστε έτοιμοι, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να εξετάσουμε τρόπους, να περικοπούν άλλες σπατάλες από τον Προϋπολογισμό ώστε να εξευρεθούν επιπρόσθετα κονδύλια για να δοθούν στους Δήμους.