Έχουμε το πιο ακριβό γρήγορο ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

CEB1 17 Ειδήσεις
CEB1 1249 Ειδήσεις

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά τον δείκτη DESI 2016, δηλαδή στην αξιολόγηση της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Ο δείκτης αυτός συναθροίζει μια σειρά σχετικών δεικτών διαρθρωμένων γύρω από 5 παραμέτρους: συνδεσιμότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, χρήση του Διαδικτύου, ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση που αναφέρεται στο έγγραφο που παρουσιάζει τους δείκτες και την αξιολόγηση της Κύπρου: «Η Κύπρος συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών που παρουσιάζουν υστέρηση».

Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση με τα αποτελέσματα των 28 χωρών-μελών, η Κύπρος έχει συνολική βαθμολογία3 0,42. Οι βαθμολογίες DESI κυμαίνονται από το 0 έως 1.

Για το 84% των νοικοκυριών (έναντι 71% στην ΕΕ) είναι διαθέσιμες ταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά η αφομοίωση του διαδικτύου είναι σχετικά χαμηλή. Μόνο το 69% των νοικοκυριών έχουν συνδρομή σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, γεγονός που δυνητικά περιορίζει την ικανότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας. Η Κύπρος υστερεί από πλευράς ζήτησης: το 26% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και μόνο το 43% διαθέτει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Μολονότι οι Κύπριοι συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο, η χρήση διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών (29%) και οι αγορές μέσω διαδικτύου (32%) είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης φαίνεται ότι συγκρατούν την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.

Η βαθμολογία της Κύπρου ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και κατά το προηγούμενο έτος η βαθμολογία αυξήθηκε με βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην ΕΕ.

H δυνατότητα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά από τη χαμηλή αφομοίωση των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών και η συγκριτικά χαμηλή αφομοίωση των γρήγορων σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων.

«Ένας από τους ενόχους για τη χαμηλή αφομοίωση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Κύπρο μπορεί να είναι η τιμή διάθεσης, το οποίο είναι το πιο ακριβό στην ΕΕ, αν και μειώθηκε από πέρυσι. Ένα πρόσωπο που ενδιαφέρονται να εγγραφεί για μια ευρυζωνική σύνδεση πρέπει να δαπανάει κατά μέσο όρο 2,8% των ακαθάριστων εσόδων του ( ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,3%).

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, τα δίκτυα είναι ικανά να παρέχουν συνδέσεις με ταχύτητες της τάξης των 30 Mbps, που είναι διαθέσιμες στο 84% των κυπριακών νοικοκυριών (έναντι 71% στην ΕΕ). «Πάντως, η αφομοίωση είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι μόνο το 4,3% των συνδρομητών του ίντερνετ, έχουν σταθερές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας», σημειώνεται επίσης στις σχετικές αναφορές.

Προκειμένου να αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία, η Κύπρος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες, είναι μία από τις συστάσεις. Απορρέει και από την διαπίστωση ότι, η Κύπρος έχει χαμηλό συγκριτικά ποσοστό των τακτικών χρηστών του Διαδικτύου (70%), ενώ το 26% του πληθυσμού της Κύπρου δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο (ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 16,4%). Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα πολιτών που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια ψηφιακή οικονομία.

Οι Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων που προσφέρει το Ίντερνετ, όπως η ανάγνωση ειδήσεων, ακούν μουσική, παρακολουθούν ταινίες και παίζουν παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση. Επίσης, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να επικοινωνούν με φωνητικές ή βίντεο κλήσεις και να συμμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα. Για τις περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες, η χρήση από τους Κύπριους είναι υψηλότερη από την μέση χρήση στην ΕΕ. Παρ όλα αυτά, οι Κύπριοι συμμετέχουν πολύ λιγότερο σε online συναλλαγές, όπως eBanking (29%) και τα ηλεκτρονικά ψώνια (32%), δηλαδή πολύ πιο χαμηλά από το μέσο όρο της ΕΕ (57% και 65% , αντίστοιχα), κάτι που αποκαλύπτει μια σαφή δυσπιστία στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Μόνο 43% των Κυπρίων έχουν βασικές δεξιότητες

Η Κύπρος πρέπει να καλύψει το «σοβαρό χάσμα δεξιοτήτων», τονίζεται στην έκθεση της Ε.Ε., αφού μεταξύ άλλων το «ανεπαρκές επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων περιορίζει και τις επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες από τους παρόχους. Σήμερα οι ψηφιακές δεξιότητες απαιτούνται σε κάθε μορφής εργασία. Το γεγονός ότι μόνο το 43% των Κυπρίων έχουν τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να είναι σημαντικό χρόνιο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», σημειώνεται στην ανάλυση των αποτελεσμάτων για την Κύπρο.

Πηγή: Φιλελεύθερος