Πληγωμένο «ναι» στη συμφωνία από την Ελληνική Βουλή

a 18 Ειδήσεις
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι 31 βουλευτές, ενώ άλλοι έξι δήλωσαν «παρών».

Κατά πλειοψηφίαν και κυρίως με τις ψήφους της αντιπολίτευσης πέρασε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων η κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας-εταίρων, καθώς και τα προαπαιτούμενα μέτρα που τη συνοδεύουν

a 1121 Ειδήσεις

Σε μια δραματική τα τελευταία λεπτά ψηφοφορία, ένεκα των εντάσεων που προκλήθηκαν από την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και τα προαπαιτούμενα μέτρα που τη συνοδεύουν. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα υπέρ της συμφωνίας και των προαπαιτουμένων ψήφισαν 229, κατά 64 και παρών 6. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι 32 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο Υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο τέως Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ έξι βουλευτές δήλωσαν παρών. Επίσης, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και μια απουσία από τη συνεδρία. Από πλευράς των υπολοίπων κομμάτων υπέρ ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και «όχι» οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

«Δεν θα κάνουμε πίσω»
Σε παρέμβασή του πριν από την ψηφοφορία ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να καταλάβει τη διαφορά σε όσους δίνουν την άνιση μάχη με την ψυχή τους και σε όσους παραδίδονται αμαχητί. (…) Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, εμείς τουλάχιστον αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις, εμείς δεν θα δεχθούμε κούρεμα ομολόγων ούτε να ξεπουλήσουμε τράπεζες σε μια νύχτα με τη συνευθύνη του εγχώριου πολιτικού συστήματος». Δήλωσε ακόμη ότι είναι υπερήφανος για τη μάχη που έδωσε και διεμήνυσε: «Παρά τη δύσκολη συμφωνία, σε ό,τι αφορά εμένα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλος για το δίκαιο του εργαζόμενου λαού. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα που επιδίωκαν να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση, μέσα στον χρόνο».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι πολύ νωρίς να κρίνει κανείς τη συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές. «Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι εάν η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα ο τόπος δεν έχει μέλλον», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχθηκε από συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό με τη συμφωνία, ξέρω όμως ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή». Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η Κυριακή, ημέρα κατά την οποία έκλεισε η συμφωνία, ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής του.

«Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα κάνουμε»
Απαντώντας στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο προσωρινός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέκρινε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου και πρέπει να βρείτε τη γενναιότητα και τον μηχανισμό να την πραγματοποιήσετε». Τόνισε δε ότι «το δικό μας ‘ναι’ είναι χωρίς συναλλαγές, χωρίς ανταλλάγματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν εκπλήσσεται που ορισμένοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν «όχι» και ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «Εσείς πώς πιστέψατε ότι θα ψήφιζαν ‘ναι’;». Διεμήνυσε, ταυτόχρονα, πως «η ΝΔ σας δίνει τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά για τα θέματα της παιδείας, της υγείας που θεωρούμε σοβαρά, θα πρέπει να υπάρχει και εκεί συνεννόηση. (…)

Εμείς είμαστε οι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας και αυτό θα φανεί και σύντομα – Όποτε θέλετε, τολμήστε το». Νωρίτερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν τα μέτρα και στις 23 Ιουλίου. «Μετά δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε» είπε και προειδοποίησε ότι «a la carte κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν. Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα κάνουμε», προειδοποίησε και έστρεψε τα πυρά του κατά ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν τα μέτρα.

Μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Από πλευράς υπολοίπων κομμάτων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισε, απευθύνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος, ότι «δεν πρέπει απόψε (σ.σ. ψες) άθελά μας να ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα που ξεκίνησε προχθές (σ.σ. τη Δευτέρα) στις Βρυξέλλες. Χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον των φτωχών και των αδικημένων στη χώρα μας θα είναι σκληρό, πιο σκληρό απ’ όσα προδιαγράφει το μνημόνιο που με το πιστόλι στον κρόταφο φέραμε εδώ», δήλωσε. Σε σχέση δε με τη συμφωνία τόνισε πως «μπροστά σε έναν υπέρτερο συσχετισμό δύναμης, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε πολύ σκληρό και επώδυνο συμβιβασμό».

Την ίδια ώρα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ «δεν εκμεταλλευτήκαμε την κατάσταση, στηρίξαμε τον Πρωθυπουργό για να σώσουμε την πατρίδα. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ευτυχώς που βρήκαμε τα λεφτά για να μη χρεοκοπήσουμε άτακτα» πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του, είπε ότι εάν αυτή η κυβέρνηση πέσει δεν θα υπάρχει ελπίδα, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ λέει όχι σε εκλογές
Από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τον κάλεσε να δώσει τέλος στο θέατρο σκιών. Κάλεσε ακόμη τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει σκέψεις και να διαψεύσει σενάρια για πρόωρες εκλογές οι οποίες, όπως ανέφερε, «θα είναι καταστροφικές όπως και τα όσα λέγονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσε πως δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση αλλά «θα παραμείνουμε η χρήσιμη αντιπολίτευση, να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη». Προανήγγειλε δε ότι «μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε προτάσεις για το τι μπορεί να βελτιωθεί». Κατηγόρησε, παράλληλα, στελέχη και Υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ότι «κρύφθηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, διεκδίκησαν τις καρέκλες της εξουσίας και τώρα λένε δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα, αλλά δεν θα παραιτηθούμε».

Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα από ΚΚΕ-Χρυσή Αυγή
Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε το νομοθέτημα «προδοτικό» και ότι «καταστρέφει την ψυχή του έθνους, τους Έλληνες αγρότες με δυσβάσταχτους φόρους», λέγοντας «όχι στο εθνοκτόνο Μνημόνιο» και «όχι στην ξενοκρατία». Ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε, ταυτόχρονα, την ελληνική κυβέρνηση ότι πρόδωσε τη βούληση του ελληνικού λαού, καθώς μετέτρεψε το «υπερήφανο όχι» σε ένα «δουλοπρεπές ναι», και έφερε το «νέο εθνοκτόνο Μνημόνιο της Αριστεράς». Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Έλληνα Πρωθυπουργό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Για όλους έρχεται η ώρα της αλήθειας. Για εσάς κ. Τσίπρα η ώρα είναι αυτή. Η δημαγωγία, η συνειδητή εξαπάτηση έφτασε στο τέλος της. Ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο λαός είναι μεγάλος. Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο Τσίπρα. Το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης τελείωσε».

Ένταση προκάλεσε η Ζωή
Η ΨΕΣΙΝΗ συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επισκιάστηκε από εντάσεις. Πιο κορυφαία και χαρακτηριστική απ’ όλες ήταν αυτή που προκάλεσε η ίδια η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία επέμεινε στην πρότασή της να διεξαχθεί η συνεδρίαση δίχως χρονικούς περιορισμούς. Της διαδικασίας προήδρευσε αρχικά η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έθεσε προς ψήφιση στην Ολομέλεια το εάν θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία, ή θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για συζήτηση, κατόπιν και εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Η Ολομέλεια αποφάσισε διά ανατάσεως της χειρός να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία. Η μόνη που ψήφισε τελικά υπέρ της πρότασής της ήταν η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου. Μετά την απόφαση, η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο να προεδρεύσει της συζήτησης και αποχώρησε από την έδρα. Ελάχιστα λεπτά πριν κατέλθει από την έδρα η κ. Κωνσταντοπούλου, η Βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή φώναξε: «Άντε να τελειώνουμε». Την ώρα δε που κατέβαινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φώναξε «αν έχετε το θάρρος να παραιτηθείτε αμέσως».