Πάσχει νομικά η προκήρυξη για τις νέες θέσεις στην Αστυνομία

CEB1 93 Αστυνομία, Ειδήσεις, Εργασία, Νέα Αμμοχώστου
CEB1 1006 Αστυνομία, Ειδήσεις, Εργασία, Νέα Αμμοχώστου

Έκκληση προς τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία να ενεργήσουν άμεσα ως προς την προκήρυξη για την πρόσληψη Αστυνομικών και να άρουν τον αποκλεισμό από τη διεκδίκηση θέσης 135 ειδικών Αστυνομικών.

Το θέμα που αφορά την προκήρυξη, συζητήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, μετά από εισήγηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι μετά τη ψήφιση των τροποποιήσεων στον περί Αστυνομίας νόμο, διαφοροποιήθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις καταργήθηκε το ηλικιακό όριο εισδοχής στο αστυνομικό σώμα.

Με την προκήρυξη της 16ης Δεκεμβρίου του 2016 για διεκδίκηση θέσης για εισδοχή στην Αστυνομία, 135 ειδικοί αστυνομικοί, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα δικαιούνταν να διεκδικήσουν θέση με βάση την προκήρυξη, αποκλείονται, είπε, αναφέροντας ότι με βάση την προκήρυξη, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην έχει συμπληρώσει το 35ο.

Ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε ότι με βάση την προκήρυξη, τακτικοί ειδικοί αστυνομικοί ή ειδικοί αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην Αστυνομία στις 8 Απριλίου του 2004 δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για εγγραφή για διορισμό στην Αστυνομία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το δικαίωμα που δίνεται στους ειδικούς αστυνομικούς που υπηρετούσαν πριν το 2004, προκαλεί δυσμενή διάκριση σε βάρος των 135 ειδικών αστυνομικών που διορίστηκαν μετά το 2004 και προαποκλείονται από τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσης από το αστυνομικό σώμα, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, και υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί βασική αρχή δικαίου, δεν μπορεί να δημιουργείται διάκριση μεταξύ της ίδιας κατηγορίας ανθρώπων.

Παρατήρησε πως με την προκήρυξη, η οποία πάσχει, προκύπτει το οξύμωρο ένας ειδικός αστυνομικός που υπηρετούσε πριν το 2004 και είναι ηλικίας 59 μπορεί να διεκδικήσει διορισμό, ενώ ένας 36χρονος που διορίστηκε μετά το 2004 δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση.

Αφού ανέφερε ότι αυτή η νομική ανωμαλία που δημιουργεί η προκήρυξη τέθηκε προς τη Διοίκηση της Αστυνομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία, είπε ότι παρακάλεσαν να βρεθεί λύση.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως απαιτείται άμεση ρύθμιση του ζητήματος, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 23η Ιανουαρίου, και διευκρίνισε ότι δεν καταλογίζεται σκοπιμότητα και εκτιμάται ότι είναι μια αβλεψία.

Πηγή: ΚΥΠΕ