Το νέο Δημαρχείο Δερύνειας

a1 30 Ειδήσεις
a1 179 Ειδήσεις
Παρουσιάστηκαν και επίσημα την Τετάρτη, 11 Απριλίου τα σχέδια του νέου Δημοτικού Μεγάρου Δερύνειας. Για το Δημοτικό Μέγαρο προκηρύχθηκε διαγωνισμός στον οποίο το πρώτο βραβείο κατέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο “Φεραίος και Συνεργάτες”… 

Η παρουσίαση του Σχεδίου:
Σε ένα ημιαστικό οικιστικό περιβάλλον, στα όρια της περιοχής ανάπτυξης του Δήμου Δερύνειας, επιδίωξη είναινα δημιουργηθεί ένα πολυδιάστατο αρχιτεκτονικό τοπίο, το οποίο θα αναβαθμίσει την υφιστάμενη αστική υποδομή, προσφέροντας στον πολίτη την απαιτούμενη ποιότητα δημόσιου χώρου. Δημιουργείται έτσι ένας ροϊκός πολυεπίπεδος χώρος, ο οποίος αφενός προσφέρει διάφορα ζεύγη αντιθέσεων που εμπλουτίζουν τη δημόσια κίνηση, όπως ανάβαση-κατάβαση, κίνηση-στάση, μέσα-έξω, πάνω-κάτω. Αφετέρου, η σωστή οργάνωση του δημόσιου χώρου διαχειρίζεται επιτυχημένα τις ακόλουθες παραμέτρους:

1. Την αμφιθεατρική σχέση του οικοπέδου με τη θάλασσα, που προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς αυτήν και ιδιαίτερα προς την Αμμόχωστο.

2.Τη σχέση του κτιρίου με την πολιτιστική υποδομή που βρίσκεται απέναντι και προς τα δυτικά.

3. Τα όρια του γηπέδου με τα ιδιωτικά οικιστικά τεμάχια με τα οποία συνορεύει.

4. Τη δημόσια κίνηση από και προς το κτίριο.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα κύρια στοιχεία της σύνθεσης είναι τα εξής:
1. Οι δύο διαμπερείς αναδιπλώσεις μέσα στις οποίες οργανώνεται το κλειστό μέρος του κτιρίου και που διαμορφώνουν τις δύο κύριες ενότητες του προγράμματος. Η βόρεια περιλαμβάνει την πολιτιστική υποδομή (αμφιθέατρο – καφετερία) μαζί με τη διοίκηση και η νότια το κύριο μέρος των γραφείων.

2. Το πτυχωτό έδαφος, το οποίο λειτουργεί ως ο δημόσιος χώρος που διαχέεται μέσα στις αναδιπλώσεις, διαμορφώνοντας τις απαιτούμενες ενότητες χώρων και τις κινήσεις από και προς αυτές, σύμφωνα με το κτιριολογικό.

3. Το κέλυφος του κτιρίου, που περιλαμβάνει το καφασωτό της δυτικής όψης του foyer, τα οριζόντια στοιχεία που ντύνουν την τυφλή περίμετρο του θεάτρου, καθώς και τα τοιχεία τα οποία οργανώνουν τον βασικό άξονα κίνησης του δημαρχείου και δεσπόζουν στην τρισδιάστατη ανάγνωση του κτιρίου.

4.Οι λωρίδες πρασίνου που οργανώνουν τη φύτευση αλλά και την κίνηση στη δημόσια πλατεία.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Το κτίριο οργανώνεται στο βόρειο και ανατολικό σύνορο του οικοπέδου, σύμφωνα με τα πιο κάτω κριτήρια:

1. Πρόκειται για τα σύνορα του οικοπέδου με ιδιωτικές ιδιοκτησίες και καθώς το κτίριο στρέφει την πλάτη του προς αυτές, αποφεύγεται μια προβληματική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού. Το άλλο σύνορο του γηπέδου με ιδιωτικό τεμάχιο που βρίσκεται στη νότια γωνία του οικοπέδου, το οποίο είναι και το πιο περιορισμένο σε μήκος, αντιμετωπίζεται με την έντονη φύτευση, η οποία διαμορφώνει και την πλάτη της πλατείας στη στάθμη 77,5 μ.

2. Το κτίριο τοποθετείται απέναντι και σε άμεση σχέση με την πολιτιστική υποδομή που βρίσκεται απέναντι από το τεμάχιο (υπαίθριο θέατρο, εκκλησία, μνημείο κ.τ.λ.). Ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα, που περιλαμβάνει την ενότητα με τις πολιτιστικές χρήσεις (θέατρο – καφετερία) τοποθετείται ακριβώς πάνω στο δρόμο, ούτως ώστε η καφετερία να μπορεί να εξυπηρετεί και το υπαίθριο θέατρο. Επίσης, η ενότητα της διοίκησης του δημαρχείου, που οργανώνεται σε εξώστη μέσα στη βόρεια αναδίπλωση, προσφέρει την άμεση σχέση του δημάρχου με τον δημόσιο χώρο, αλλά και ταυτόχρονα την απαιτούμενη ιδιωτικότητα.

3. Δημιουργείται μια πλατεία που βλέπει προς το νότο, που είναι και ο πλεονεκτικότερος προσανατολισμός. Η πλατεία επίσης οργανώνεται στο ψηλότερο σημείο του τεμαχίου, κάτι που εξυπηρετεί καλύτερα τόσο στη ροή της δημόσιας κίνησης (ο δημόσιος χώρος χύνεται από ψηλά προς χαμηλά μέσα στο κτίριο) όσο και στις φυγές που δημιουργούνται.

4. Το βορειοανατολικό σφηνοειδές κομμάτι του τεμαχίου, που αποτελεί και το πιο προβληματικό σημείο, αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, στρέφοντας τα δύο τυφλά μέτωπα του θεάτρου προς τα εκατέρωθεν σύνορα με ιδιωτικές ιδιοκτησίες, ενώ η σκηνή έχει εύκολη πρόσβαση στον πίσω δρόμο για τη μεταφορά των σκηνικών.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Ηλειτουργική οργάνωση του κτιρίου είναι απλή, σαφής και ευδιάκριτη στο χώρο. Στο νότιο τμήμα του κτιρίου οργανώνεται ένα αμιγές κτίριο γραφείων, με ένα διώροφο foyer στα δυτικά και τα γραφεία στα ανατολικά. Στο ισόγειο οργανώνονται οι ενότητες 3, 4, 5, 6 και 8, ενώ στον όροφο οι ενότητες 7 και 9. Στο τμήμα που καταλαμβάνει η βόρεια αναδίπλωση τοποθετούνται στο ισόγειο η καφετερία στα δυτικά και πιο πίσω το θέατρο, ενώ σε εξώστη πάνω από την καφετερία οργανώνεται η διοίκηση. Ενδιάμεσα και στο λαιμό που δημιουργείται μεταξύ των δύο αναδιπλώσεων οργανώνεται ένας διώροφος χώρος που μοιράζει την κίνηση και παράλληλα συμβάλλει καταλυτικά στη βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΟΣ
Ο δημόσιος χώρος οργανώνεται σε όλο το νότιο τμήμα του οικοπέδου. Πρόκειται για μια πλατεία της οποίας το κύριο μέρος είναι ένα πλάτωμα στο νοτιότερο σημείο του οικοπέδου, στη στάθμη 77,5 μ.Το πλάτωμα διχοτομείται σε δύο ξεχωριστά στελέχη τα οποία πτυχώνονται και δημιουργούν εκείνες τις ροϊκές κινήσεις που οδηγούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Το δυτικό στέλεχος πτυχώνεται σύμφωνα με την κλίση του εδάφους και οδηγεί στον τομέα με τις πολιτιστικές δραστηριότητες (καφετερία – θέατρο) και στο χώρο υποδοχής που βρίσκονται στη στάθμη 73 μ., ενώ το δυτικό στέλεχος συνεχίζει στην ίδια στάθμη (77,5 μ.), διασχίζει το foyer ως γέφυρα και περνώντας από την ενότητα της διοίκησης, καταλήγει στην εξωτερική στεγασμένη βεράντα πάνω από το θέατρο.

Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος είναι σημαντικός για την όλη σύνθεση, καθώς δεσπόζει η απρόσκοπτη θέα προς την Αμμόχωστο, και αποτελεί την κατάληξη της δημόσιας κίνησης εντός του κτιρίου. Λειτουργεί ως χώρος εκτόνωσης της μεγάλης αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και καθώς επικοινωνεί άμεσα μέσω μιας άνετης σκάλας με την καφετερία, θα μπορούσε να χρησιμεύσει και για εξωτερικές πολιτιστικές δραστηριότητες (δεξιώσεις κ.α.).

Οι επιμήκεις λωρίδες με τις οποίες εμπλουτίζεται το δάπεδο της πλατείας οργανώνουν τη φύτευση αλλά και την κίνηση πάνω σε αυτήν. Έτσι, στο σημείο της καφετερίας οδηγούν σε αυτήν παράλληλα με το δρόμο, στο χώρο υποδοχής τοποθετούνται κάθετα στο δρόμο για να οδηγούν στην είσοδο, στο κεκλιμένο μέρος της πλατείας τοποθετούνται διαγώνια, δημιουργώντας πορείες με μικρότερη κλίση, ενώ στη νότια γωνία του οικοπέδου πυκνώνουν κάθετα στο δρόμο, ούτως ώστε η φύτευση να προστατεύει την ιδιωτική ιδιοκτησία που συνορεύει με την πλατεία.

Καθώς το κτίριο δεν έχει υπόγειο, κάτω από την πλατεία διαμορφώνεται ένας ημιυπόγειος χώρος στάθμευσης χωρητικότητας 70 περίπου αυτοκινήτων, όπου χωροθετείται επίσης και μέρος των αποθηκών, καθώς και το μηχανοστάσιο. Η δομή της πλατείας διαμορφώνει και τη δημόσια πρόσβαση στο κτίριο. Έτσι διαμορφώνεται ένα δημόσιο μέτωπο στον δυτικό δρόμο, όπου η πρόσβαση στην πλατεία είναι απρόσκοπτη σε όλο το μήκος της, ενισχύοντας τη σχέση με την πολιτιστική υποδομή απέναντι. Αντίθετα, το μέτωπο του οικοπέδου με το δρόμο στα νοτιοανατολικά διαμορφώνεται ως ένα υπερυψωμένο βατόδώμα, κάτωαπό το οποίο έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης, ενώ διαμορφώνεται και μια δευτερεύουσα είσοδος στο χώρο υποδοχής, που εξυπηρετεί το χώρο στάθμευσης.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: Φεραίος και Συνεργάτες.
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: Στέφανος Φεραίος, Παύλος Φεραίος, Ντιάνα Χριστοδουλίδου, Χριστιάνα Παλμύρη, Μιχάλης Γεωργίου, Χρίστος Κωνσταντίνου, Αγγελική Σιβιτανίδου.
ΒΟΗΘΟΙ: Ελίνα Παττίχη, Στέλλα Πάρπα.

a2 Ειδήσεις

SotiraNews.com