Σεμινάριο για Ερευνα και Διάσωση φιλοξενεί η Λάρνακα

ΕιδήσειςΗ εμπλοκή εθελοντικών και ιδιωτικών οργανισμών στο Εθνικό Σχέδιο Ερευνας και Διάσωσης είναι ο κύριος στόχος σεμιναρίου, που άρχισε το πρωί στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και στο οποίο συμμετέχουν οι Επαρχιακές Διοικήσεις Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου, οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου καθώς και οι Σύνδεσμοι Εφέδρων Καταδρομέων και Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου… 

Οπως ανέφερε ο Διοικητής του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής, «το σεμινάριο διεξάγεται στα πλαίσια της προετοιμασίας για εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ερευνας και Διάσωσης το οποίο πηγάζει από το Νόμο Περί Ερευνας – Διάσωσης. Με βάση το Νόμο αυτό όλες οι κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες, εθελοντικοί οργανισμοί και άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί που επιθυμούν εντάσσονται στο Σύστημα Ερευνας και Διάσωσης κάτω από το συντονισμό του Κέντρου».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «για να γίνει αυτό δυνατό θα πρέπει να εκπαιδευτεί ο κόσμος, να υπάρξει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, να υποστηρίζεται το σύστημα και οικονομικά και με εξοπλισμό ώστε να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε σήμερα το πρώτο σεμινάριο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι Επαρχιακές Διοικήσεις της ελεύθερης Κύπρου, οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου και εθελοντικές ομάδες διάσωσης του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βατραχανθρώπων Κύπρου καθώς και της αερολέσχης Δαίδαλος».

Οπως εξήγησε ο κ. Φυτιρής, «κύριος σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρέχει όλες τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα έρευνας και διάσωσης, το πώς θα γίνεται η συνεργασία μεταξύ του Κέντρου και των ομάδων διάσωσης και πως θα υποστηρίζονται με εξοπλισμό όλες οι εθελοντικές ομάδες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ είπε ότι «εντός της ΑΟΖ της Κύπρου οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και η ετοιμότητα των κρατικών μέσων θα πρέπει να είναι συνεχής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις στην ανοικτή θάλασσα, δεδομένου ότι ο χώρος ευθύνης του ΚΣΕΔ είναι τεράστιος αφού είναι 20 φορές όσο η Κύπρος».

Συνεπώς, ανέφερε, «θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των Δήμων και των Επαρχιακών Διοικήσεων εγγύς των ακτών, των παραλίων περιοχών, στις οποίες υπάρχουν συχνά περιστατικά λουομένων ή δυτών. Ετσι προκειμένου να στέλλουμε άμεσα ελικόπτερα ή πλοία για να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα από ναυαγοσωστικές ομάδες, εντάξαμε αυτές τις ομάδες στο σχέδιο, ώστε να εξοικονομούμε και χρόνο και χρήμα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έχουμε διαχωρίσει την περιοχή ευθύνης εγγύς των ακτών, στην ανοικτή θάλασσα και σε περιοχές που είναι δύσβατες όσον αφορά το ορεινό κομμάτι. Γι’ αυτό λοιπόν θα μπορούμε να αξιοποιούμε τις ομάδες εγγύς των ακτών και να χρησιμοποιούμε τα πλοία και τα ελικόπτερα για την ανοικτή θάλασσα στην ΑΟΖ που είναι και οι δραστηριότητες πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλα συμφέροντα».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνει ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία του ΚΣΕΔ και για το εθνικό σχέδιο Ερευνας και Διάσωσης «Νέαρχος», επίδειξη συστημάτων ενώ θα αναλυθούν επιχειρηματικά μνημόνια έρευνας και διάσωσης, συνεργασία με εθελοντικές ομάδες διάσωσης και ανάλυση παλαιότερων επιχειρήσεων του Κέντρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ