Αποφάσισαν, αλλά δεν υλοποιούν το μνημείο Σολωμού – Ισαάκ

CE91 7 Ειδήσεις
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ο Ελλαδίτης καλλιτέχνης Νότης Σφακιανάκης χρηματοδότησε τη δημιουργία ενός γλυπτού προς τιμήν του ήρωα Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε στον ιστό της σημαίας από τους Τούρκους κατακτητές στο οδόφραγμα της Δερύνειας τον Αύγουστο του 1996. Λόγω ωστόσο διαφόρων καταστάσεων, το μνημείο αυτό παρέμεινε στην Ελλάδα, στην αποθήκη του γλύπτη στον οποίο έγινε η παραγγελία.

CE91 72 Ειδήσεις

Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, μία ομάδα πρωτοβουλίας φίλων του Νότη Σφακιανάκη αποφάσισε να επαναφέρει το θέμα, ζητώντας την τοποθέτησή του στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, το οποίο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Δερύνειας, κοντά στο οδόφραγμα, και αποτελεί κρατική γη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου, σε συνεδρία του τον Φεβρουάριο του 2015, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δοθεί άδεια τοποθέτησης του σχετικού μνημείου, σε συνδυασμό όμως την κατασκευή ενός ακόμη μνημείου προς τιμήν του Τάσου Ισαάκ. Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε παράλληλα και η σύσταση τετραμελούς επιτροπής για υλοποίηση της απόφασης.

Παρά το γεγονός ότι πέρασε από τότε μέχρι σήμερα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η απόφαση δεν προχωρεί προς υλοποίηση.

Σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας, διαπιστώνεται μια ανεξήγητη κωλυσιεργία από πλευράς δήμου, παρά το γεγονός ότι έχει ληφθεί η σχετική απόφαση. Σημειώνουν δε ότι με σειρά επιστολών προς τα αρμόδια κρατικά τμήματα έχει δηλωθεί ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για να τοποθετηθεί το μνημείο στον συγκεκριμένο χώρο.

Είναι ενδεικτικό ότι με επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Τμήμα Πολεοδομίας τον περασμένο Ιανουάριο, ζητείται όπως σε συνεργασία με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία και τμήματα, υποδειχθεί στο Δήμο Αμμοχώστου η ενδεδειγμένη διαδικασία αδειοδότησης του έργου.

Σημειώνεται επίσης ότι προηγήθηκε επιστολή από το Τμήμα Δημοσίων Έργων προς τον εκπρόσωπο της ομάδας πρωτοβουλίας, Γιώργο Αντωνίου, στον οποίο αναφέρεται ότι το τμήμα δεν φέρει καμία ένσταση για την τοποθέτηση του γλυπτού στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου και ότι θα πρέπει να ενημερωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών ως ιδιοκτήτης του χώρου.

Από την ομάδα πρωτοβουλίας υποστηρίζεται ότι έχει διαβιβαστεί προφορικά και η πρόθεση του υπουργείου να καλύψει τα έξοδα, ωστόσο οι λόγοι που δεν προχωρεί η υλοποίηση του έργου είναι πολιτικοί, καθώς σε περίπτωση ανοίγματος του οδοφράγματος της Δερύνειας η παρουσία του μνημείου θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, στον οποίο θέσαμε το θέμα, επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει η απόφαση για τοποθέτηση του γλυπτού, ταυτόχρονα όμως το μνημείο που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι και για τους δύο ήρωες, δηλαδή και τον Τάσο Ισαάκ.

«Εμείς αναμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία να μας ενημερώνει ότι θα χρηματοδοτήσει το μνημείο, από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωσή του. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και ο Δήμος Αμμοχώστου, ως προσφυγικός Δήμος, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πράξει».

Σε ερώτηση για τα όσα λέγονται για άλλους λόγους καθυστέρησης, ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι υπάρχει αυτή η άποψη από κάποιους, όμως ο ίδιος, όπως και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισε υπέρ. «Ας παρθεί μία απόφαση από την Κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του έργου», δήλωσε.

Πηγή: Φιλελεύθερος