Δήμαρχος Αγίας Νάπας: “Η έρευνα των Αγγλων εμπειρογνωμόνων έγινε χωρίς τη συμμετοχή των Δήμων”

a 14 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2940 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η έρευνα των Άγγλων εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε χωρίς τη συμμετοχή των Δήμων, κάτι που είναι αδικαιολόγητο, ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος σημειώνοντας πως από την έρευνα αυτή κινδυνεύει η καλοφημία της Αγίας Νάπας, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για την Κύπρο και τον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αγγλοι εμπειρογνώμονες στην προκαταρκτική έκθεση τους για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, εισηγούνται τη δημιουργία πέντε Δήμων σε όλη την Κύπρο και τη δημιουργία δέκα μητροπολιτικών Δήμων παγκύπρια, εκ των οποίων ο ένας θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων ανά επαρχία και ο άλλος από τη συνένωση όλων των Κοινοτήτων ανά επαρχία.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος είπε ότι «η μελέτη των Άγγλων εμπειρογνωμόνων πάσχει σε αρκετά σημεία, αφού δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου, ο τουρισμός, ο πληθυσμός και τα έσοδα των Δήμων. Οι Αγγλοι δεν είχαν καμία συνάντηση με κανένα Δήμαρχο, η περιοχή του οποίου σχετίζεται με τον τουρισμό, αλλά μόνο με 3–4 Δημάρχους και αυτές έγιναν μέσω της Ένωσης Δήμων».

Πρόσθεσε ότι «οι εμπειρογνώμονες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί δεν συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους 26 Δημάρχους και πιο συγκεκριμένα με αυτούς της Αγίας Νάπας, του Παραλιμνίου, της Πάφου, της Πέγειας, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες άλλων παραθαλάσσιων τουριστικών περιοχών προκειμένου να εξετάσουν και να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες τους».

Ο κ. Καρούσος ανέφερε επίσης ότι «με την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων για δημιουργία πέντε μόνο Δήμων, κινδυνεύει η καλοφημία και το brand name της Αγίας Νάπας ενώ γενικά κινδυνεύει ο τουρισμός της Κύπρου. Η Αγία Νάπα θα μελετήσει προσεκτικά και διεξοδικά την προκαταρκτική έκθεση των Αγγλων και θα απαντήσει γραπτώς σε μεταγενέστερο στάδιο διότι αφορά τόσο τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν και διάφορα άλλα θέματα».

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο Δήμαρχος είπε πως «στην έκθεση τα έξοδα της Αγίας Νάπας διαιρούνται με τους κατοίκους, γεγονός ανεπίτρεπτο αφού τα έξοδα μας δεν υπολογίζονται βάση των κατοίκων αλλά βάση του τουρισμού. Με βάση τις 3 περίπου χιλιάδες κατοίκους που υπολογίζει η έκθεση ότι έχει η Αγία Νάπα, θεωρεί ότι στον κάθε ένα από αυτούς υπολογίζονται έξοδα περίπου 3.800 ευρώ το χρόνο. Εμείς όμως δεν έχουμε τρεις χιλιάδες κατοίκους, αλλά 35 χιλιάδες και γι’αυτό τα έξοδα του Δήμου είναι πολύ ψηλά» σημείωσε.

Την ίδια ώρα συνέχισε «η έκθεση δεν κάνει καμία αναφορά στα έσοδα που έχει ο Δήμος Αγίας Νάπας ο οποίος είναι αρκετά παραγωγικός κάτι που επίσης δεν αναφέρεται στην έκθεση. Ταυτόχρονα δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη το γεγονός ότι η Αγία Νάπα έχει κάθε χρόνο 700 και πλέον χιλιάδες άτομα τουρισμό. Με λίγα λόγια» εξήγησε αυτό που θέλουν να κάνουν οι Άγγλοι εμπειρογνώμονες είναι «να πάρουν τα έσοδα της Αγίας Νάπας κάπου αλλού. Πως μπορούν λοιπόν κάποιοι να πραγματοποιήσουν μία έρευνα για τους Δήμους χωρίς ουσιαστικά τη συμμετοχή των Δήμων» διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως οι εμπειρογνώμονες στην έκθεση τους κάνουν συγκρίσεις των Δήμων της Βρετανίας με τους Δήμους της Κύπρου «γεγονός απαράδεκτο εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ο μέσος Δήμος της Αγγλίας είναι περίπου 100 χιλιάδες άτομα, ενώ στο νησί μας είναι πέντε χιλιάδες».

Δίνοντας ακόμα ένα παράδειγμα είπε ότι οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι τα έσοδα των Δήμων προέρχονται κυρίως από κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Ο Δήμος Αγίας Νάπας λαμβάνει κρατική χορηγία 860 χιλιάδες ευρώ δηλαδή περίπου 8% και έχει έσοδα πολλών εκατομμυρίων. Οι υπόλοιποι Δήμοι της Κύπρου εξαρτώνται περισσότερο από τα χρήματα που παίρνουν από το κράτος για να επιβιώσουν» σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ότι οι εμπειρογνώμονες δεν πραγματοποίησαν καμία συνάντηση με κανένα από τους Δημάρχους της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, κάτι που όλοι οι Δήμαρχοι θεωρούν αδικαιολόγητο».

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδας διαβουλεύσεις με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι Δήμαρχοι, για παρουσίαση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Προκαταρκτική Έκθεση των Άγγλων Εμπειρογνωμόνων.