“Λίντσαραν” τούρκο σχεδιαστή στα κατεχόμενα γιατί εκφράστηκε

a 131 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Τουρκία
a 646 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Τουρκία

Απέλασαν Τούρκο σχεδιαστή μόδας από τα κατεχόμενα για ένα βίντεο

Ο Μπαρμπαρός Σανσάλ δέχθηκε επιθέσεις από οργισμένους πολίτες τόσο εντός του αεροπλάνου, όσο και στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ». Τι έλεγε το επίμαχο μήνυμα του σχεδιαστή, του οποίου η απέλαση δίχασε κατεχόμενα και Τουρκία

Επίθεση από οργισμένους πολίτες δέχτηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» ο Τούρκος σχεδιαστής μόδας, Μπαρμπαρός Σανσάλ, ο οποίος απελάθηκε από τα κατεχόμενα έπειτα από βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το οποίο κατηγορείται ότι προσέβαλε την Τουρκία. Στο επίμαχο βίντεο, το οποίο ανέβασε λίγο πριν από την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, ο Μπαρμπαρός Σανσάλ ακούγεται να λέει:

«Εσείς ακόμα γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά; Εγώ θα πιω όλο το αλκοόλ που έχω στο ποτήρι, στο σπίτι. Δεν θα σας δώσω ούτε σταγόνα. Όλα τα δολάριά μου θα τα μεταφέρω στην Ελβετία, δεν θα δώσω ούτε ένα κουρούς. Είμαι στην Κύπρο. Η βόρεια Κύπρος, λόγω της πίεσης από την Τουρκία, μπήκε στη νέα χρονιά. Για να μπει η Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ακόμη μία ώρα. Λίγο μετά θα πάω στη (νότια) Λευκωσία. Θα το γιορτάσω και εκεί. Θα πιω και εκεί, θα πιω ποτό. (…) Εσείς συνεχίστε να γιορτάζετε μέσα σε τόση βρωμιά, ντροπή και αθλιότητα. Πνίξου στο σκατό σου, Τουρκία», γράφει στο μήνυμά του.

a1 16 Ειδήσεις, Κατεχόμενα, Τουρκία

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τον Μπαρμπαρός Σανσάλ περίμενε η Αστυνομία στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» για να τον συλλάβει, αλλά μόλις κατέβηκε από το αεροσκάφος δέχτηκε επίθεση από πολίτες. Η Αστυνομία επενέβη και τον επιβίβασε αμέσως στο αστυνομικό όχημα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αντιδράσεις και Τ/κ δημοσιογράφων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απέλαση του Μπαρμπαρός Σανσάλ, επικρίνοντας τα κατεχόμενα για παρεμπόδιση της ελευθερίας έκφρασης.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος του
Χθες βράδυ, τουρκικό δικαστήριο τον έθεσε υπό κράτηση με την κατηγορία της πρόκλησης μίσους και έχθρας. Ήδη οδηγήθηκε στις φυλακές Σιλίβρι της Κωνσταντινούπολης. Ο δικηγόρος του, Εφκάν Μπολάτς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κατά την προσπάθεια λιντσαρίσματός του στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», ο Μπαρμπαρός Σανσάλ δέχτηκε χτυπήματα στη μέση, τα νεφρά και τη βουβωνική χώρα. Όπως ανέφερε, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή, ωστόσο υπάρχουν γδαρσίματα στα χέρια και το σώμα του.

Ο Εφκάν Μπολάτς ανέφερε επίσης ότι στην κατάθεσή του στην Αστυνομία ο Μπαρμπαρός Σανσάλ ρωτήθηκε όχι μόνο για την εξυβριστική προς την Τουρκία ανάρτησή του στο τουίτερ, αλλά και για ένα άλλο τουίτ, το οποίο δεν έγραψε ο ίδιος, αλλά του αποδίδεται. Πρόκειται για ένα τουίτ που αφορά την επίθεση στο Ρέινα και έλεγε: «Επειδή αυτοί που πήγαν στο Ρέινα ήταν αλεβίτες, μουσουλμάνοι με στολή Αϊ-Βασίλη, γάζωσαν ανθρώπους». Ο Εφκάν Μπολάτς είπε ότι πρόκειται για μήνυμα τρολ και ο Μπαρμπαρός Σανσάλ είπε στην κατάθεσή του ότι αυτό δεν είναι δικό του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η κατάσταση είναι σοβαρή.

Στην επίθεση εναντίον του εμπλέκονται οχτώ άτομα, τα οποία έδωσαν κατάθεση στην αστυνομική ασφάλεια. Καταθέσεις λήφθηκαν και από άλλους 12 υπαλλήλους του αεροδρομίου, που βρίσκονταν εκεί. Ένας εκ των υπαλλήλων δήλωσε: «Δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε τα πατριωτικά μας αισθήματα. Φωνάξαμε. Εξαιτίας της ασπίδας που δημιούργησε η Αστυνομία, δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα». Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον τριών υπαλλήλων.

«Δεν μπορούσαμε να ανεκτούμε τα λόγια του»
Το κατοχικό καθεστώς δεν μπορούσε να ανεχθεί τα λόγια του Τούρκου σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ κατά της Τουρκίας, την ώρα που η χώρα «διάγει μια κρίσιμη και λυπηρή περίοδο», υποστήριξε ο «υπουργός εσωτερικών» των κατεχομένων, Κουτλού Εβρέν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Εβρέν εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την «απέλαση» του Σανσάλ, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» εφάρμοσε τον «νόμο». Υπενθυμίζοντας ότι ο «νόμος» δίνει στο «υπουργείο» την αρμοδιότητα «απέλασης», ο κ. Εβρέν είπε πως συνολικά έχουν «απελαθεί» 295 άτομα μετά την αποφυλάκισή τους, εκ των οποίων κάποιοι Τούρκοι πολίτες.

Ο κ. Εβρέν σημείωσε πως καθώς ο Σανσάλ έπρεπε να «απελαθεί» λόγω της χρήσης ναρκωτικών, η «κυβέρνηση» δεν μπορούσε να ανεχθεί τα λόγια κατά της Τουρκίας που χρησιμοποίησε ο Σανσάλ εκμεταλλευόμενος την ανεκτική στάση των κατεχομένων, την ώρα που η χώρα διάγει μια κρίσιμη και λυπηρή περίοδο, όπως είπε.

Ο Μπαρμπαρός Σανσάλ είχε συλληφθεί και πάλι στα κατεχόμενα πριν από ενάμιση χρόνο όταν στην κατοχή του βρέθηκαν 50 γραμμάρια ναρκωτικών. Είχε πάει στη φυλακή για ένα μήνα και μετά αφέθηκε ελεύθερος.

Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα
Για σοβαρό «λεκέ» στην πολιτική και νομική ιστορία έγραφε χθες η εφημερίδα «Αφρίκα», που διερωτάται εάν ο κόσμος έχει καταλάβει τον κίνδυνο από τη «σύλληψη και απέλαση» του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ, τον οποίο «η τζιχαντιστική, φασιστική εξουσία που έχει ανέβει το καλάμι στην Τουρκία, δεν άφησε ήσυχο ούτε στην Κύπρο», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Με το αιτιολογικό ότι ο Σανσάλ εξύβρισε την Τουρκία και το τουρκικό έθνος, οκτώ άτομα, οι: Ναζμί Πινάρ, Κενάν Ακίν (που καταζητείται για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού), Ταλίπ Σαντζιάρ, Αχμέτ Ιστζιάν, Κανσού Ακσού, Κεμάλ Αλτουντζίογλου, Μεσούτ Ατζάρ και Μουσταφά Τσιαλούντα προσέφυγαν στην «αστυνομία» προχθές, η οποία προχώρησε άμεσα στη «σύλληψη και την απέλαση» του Τούρκου σχεδιαστή με βραδινή πτήση για το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, όπου ομάδα ατόμων τού επιτέθηκαν στη σκάλα καθώς κατέβαινε και προσπάθησαν να τον λιντσάρουν.

Το περιεχόμενο της επιστολής των οκτώ, που τους χαρακτηρίζει ως γνωστούς φασίστες, σχολιάζει σε άρθρο ο Σενέρ Λεβέντ, διερωτώμενος εάν το να θεωρεί κάποιος ότι τα λόγια στο βίντεο που δημοσίευσε ο Σανσάλ την 1η Ιανουαρίου «είναι προσπάθεια να μειώσει το τουρκικό κράτος και δημόσια εξύβρισε και πρόσβαλε το τουρκικό έθνος», είναι αρκετό για να συλληφθεί. «Το έχετε αντιληφθεί;».

Την ίδια ερώτηση απευθύνει και προς «τον Ελληνοκύπριο φίλο. Δεν νομίζω. Κι εσύ κοιμάσαι. Βλέπεις όνειρα για τη Γενεύη». Ο Λεβέντ επικρίνει τους Τ/κ ότι δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο και τα τ/κ κόμματα γιατί δεν αντέδρασαν στη «σύλληψη και απέλαση» του Σανσάλ.

Στην κατάθεση παραπόνου εναντίον του Τούρκου σχεδιαστή, οι οκτώ αφήνουν να εννοηθεί ότι με το βίντεο αυτό που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την επίθεση στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, ο Σανσάλ «δαχτυλόδειχνε» την επίθεση και ζητούν «να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες».

Δέχθηκε επίθεση και εντός του αεροπλάνου
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επεισόδιο υπήρξε και εντός του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Σανσάλ προχθές βράδυ, όταν δέχθηκε την επίθεση από επιβάτες γιατί «ξεπέρασε τα όρια» και χρειάστηκε η παρέμβαση των «αστυνομικών» που τον συνόδευαν και μικρή καθυστέρηση στην αναχώρηση του αεροσκάφους για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στο μήνυμά του μέσω κινητού που μετέδωσε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σανσάλ αναφέρεται στις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, το βιασμό ανηλίκων, τη διαφθορά και το ρουσφέτι, ενώ επέκρινε τους φανατικούς κύκλους στην Τουρκία και την εξάπλωση ρητορικής μίσους ενάντια στον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Το θέμα απασχόλησε την ολομέλεια της «βουλής», χθες, με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» Σερντάρ Ντενκτάς να δηλώνει ότι έμαθε και αυτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα γεγονότα και θα ρωτούσε στη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» που ακολουθεί την ίδια ημέρα. Εξηγήσεις ζήτησαν «βουλευτές» του ΡΤΚ και ΚΚΔ από τον «υπουργό εσωτερικών», τον οποίο κάλεσαν στη «βουλή» για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τη «νομοθεσία» με βάση την οποία έγινε η απέλαση του Τούρκου σχεδιαστή μόδας.




Έγραφε συχνά εναντίον του Ερντογάν
Ο Σανσάλ έμενε στην Κερύνεια, όπου έχτιζε σπίτι, σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», και συχνά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγραφε εναντίον του Τούρκου Προέδρου και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με την «Κίπρις», ο Σανσάλ βρισκόταν στα κατεχόμενα για την Πρωτοχρονιά. Έχει έντονη ενεργοποίηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο τουίτερ υπογράφει Τερζί γιαμάι (terzi yamag?) που σημαίνει «το τσιράκι του ράφτη» και ακολουθείται από 301.000 άτομα, ενώ έχει 49.000 τουίτς. Συχνά αναρτούσε μηνύματα και στα ελληνικά. Γεννήθηκε το 1957 στην Άγκυρα, σπούδασε στην Τουρκία και τη Βρετανία, είναι γνωστός για την υποστήριξή του σε LGBT άτομα, υπέρ της ειρήνης ενώ ήταν παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων σε τουρκικά κανάλια. ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Μηνύματα κατά του μίσους από Ακιντζί
Μηνύματα κατά της κουλτούρας του μίσους και του λιντσαρίσματος και υπέρ της ελευθερίας του λόγου έστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με αφορμή περιστατικό εναντίον του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι η δημοκρατική ζωή βασίζεται στη χρήση της ελευθερίας του λόγου και του σεβασμού της διαφορετικής άποψης.

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει ο σεβασμός της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης όλων των σκέψεων και των απόψεων, είτε είναι σωστές είτε όχι, είπε ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει μιαν απόπειρα λιντσαρίσματος. Πρόσθεσε ότι η απόπειρα αυτή εναντίον του Σανσάλ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πρέπει να προβληματίσει όλους.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι κάτι που πλήττει την αξιοπρέπεια ανθρώπων και κοινοτήτων, αλλά επίσης δεν μπορεί να κατασταλεί και να καταστραφεί από την κουλτούρα του λιντσαρίσματος», ανέφερε. Εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση που δημιουργείται μεταξύ διαφορετικών ομάδων που έχουν διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Κάλεσε όλους «να ενεργούν με υπευθυνότητα και να μένουν μακριά από εντάσεις».

Πηγή: SigmaLive