Φωτοβολταϊκά σε ευάλωτες ομάδες από την ΑΗΚ

a 82 Ειδήσεις
a 3723 ΕιδήσειςΗ Αρχή Ηλεκτρισμού εξαγγέλλει σύντομα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 200 καταναλωτές που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συνολικού κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ, δρ Στέλιος Στυλιανού, ανέφερε συγκεκριμένα ότι η AHK, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης και σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, μελετά το ενδεχόμενο να προσφέρει μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα σε ευάλωτους καταναλωτές, σε χαμηλή τιμή και με ειδικούς όρους.

Το σχέδιο που εξετάζεται αφορά την προμήθεια 200 συστημάτων δυναμικότητας 3kW έκαστο και τα οποία θα εγκατασταθούν στις οροφές των κατοικιών των ευάλωτων καταναλωτών. Πρόσθεσε ότι τα συστήματα αυτά θα προσφερθούν στο πλαίσιο του συστήματος συμψηφισμού ενέργειας (net metering) το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης ανέφερε ότι το σχέδιο τυγχάνει επεξεργασίας. Όπως είπε η Αρχή, έρχεται να υποβοηθήσει την εξαγγελία του μέτρου της κυβέρνησης δεδομένου ότι η πρώτη προκήρυξη απέτυχε να πάρει τον στόχο της υποβολής αιτήσεων από 2.000 ευάλωτους και ευπαθείς καταναλωτές, αφού υποβλήθηκαν 887 αιτήσεις.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο προνοεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και θα παρέχονται διευκολύνσεις στους πελάτες της ΑΗΚ που ανήκουν στους ευάλωτες καταναλωτές και αδυνατούν να πληρώσουν το συνολικό ποσό του κόστους της εγκατάστασης.

Σημείωσε ότι ήδη η ΑΗΚ έχει βγει σε προσφορές και αποτάθηκε σε Κύπριους αντιπροσώπους φωτοβολταϊκών συστημάτων για αγορά του σχετικού εξοπλισμού.

Η ΑΗΚ, είπε, αντιλαμβανόμενη ότι η αρχική επένδυση για τον καταναλωτή είναι αποτρεπτική, αφού φθάνει μέχρι τις €2.500, αποφάσισε να προβεί στην αγορά φωτοβολταϊκών αξίας ενός εκατ. ευρώ τα οποία θα εγκαταστήσει η ίδια σε νοικοκυριά που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η απόφαση της Αρχής προνοεί την εγκατάσταση του συστήματος φωτοβολταϊκών με αποπληρωμή της εγκατάστασης σε διμηνιαίες δόσεις.

Η πρόθεση της Αρχής, που γίνεται πλέον διά στόματος του γενικού διευθυντή της, γίνεται μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση των κυβερνητικών σχεδίων για φωτοβολταϊκά στο Προεδρικό Μέγαρο από πλευράς του υπουργού Εμπορίου, στην παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, της επιτρόπου Περιβάλλοντος και μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου.

Σχετικά με το θέμα της ΑΗΚ πάντως υπάρχει αντίδραση και από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΑΠΕΚ). Ο Κυριάκος Αγγελίδης της ΟΕΒ, εκτελεστικός γραμματέας ΣΕΑΠΕΚ, αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) σχετικά με το θέμα της πρόθεσης ενασχόλησης της ΑΗΚ με την εμπορία και εγκατάσταση φ/β.

Επιπλέον, έγιναν ήδη επαφές και ενημερώθηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου οι οποίοι και εξέφρασαν την πρόθεσή τους ότι κάτι τέτοιο ενισχύει το μονοπωλιακό καθεστώς της ΑΗΚ.

Παράλληλα, εξήγησε, μεταφέρθηκε το εν λόγω μήνυμα στη ΡΑΕΚ και συγκεκριμένα στο μέλος της Κύπρο Κυπριανίδη ο οποίος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ των θέσεων του Συνδέσμου.

Μετά τις χθεσινές εξαγγελίες της ΑΗΚ για ευκολίες πληρωμής και για τις ευάλωτες ομάδες, αναφέρει ο κ. Αγγελίδης, ξεκινά η νομική διαδικασία και θα γίνει προσφυγή στην ΕΠΑ, όσο και στο European Renewable Energy Council στις Βρυξέλλες.

Βγήκε για προσφορές η Αρχή Ηλεκτρισμού

Η προσπάθεια της ΑΗΚ να διεισδύσει στον τομέα εμπορίας φωτοβολταϊκών, άρχισε πριν ένα μήνα, όταν ζήτησε προσφορές για αγορά σχετικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει 2.400 φωτοβολταϊκά πλαίσια των 250W και 200 μετατροπείς (inverters) για οικιστικά συστήματα των 3kWe (Net Metering). Οι προσφορές αυτές δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στις 12/8/2013.

Μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΣΕΑΠΕΚ) υποστηρίζουν ότι το θέμα επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα των εταιρειών και για τον σκοπό αυτόν απευθύνθηκαν προς τον υπουργό Εμπορίου ζητώντας να παρέμβει στο θέμα.

Τα μέτρα που εξήγγειλε δημόσια πρόσφατα η Κυβέρνηση σε συνέντευξη Τύπου στις 5 Σεπτεμβρίου, και τα οποία ο ΣΕΑΠΕΚ χαιρέτισε, σκοπό είχαν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επαναδραστηριοποιηθούν, την οικονομία να ανακάμψει και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν την ευκαιρία μέσω του net metering και της αυτοπαραγωγής να μειώσουν τα έξοδά τους για ηλεκτρικό ρεύμα.

Μιλώντας στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η ενέργεια της ΑΗΚ να διεισδύσει στον τομέα της εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση της πρόθεσης της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η ΑΗΚ, παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του ανταγωνισμού και δημιουργεί στρεβλώσεις στις σχετικές αγορές, έχοντας ως δεδομένο ότι θα ανταγωνίζεται άνισα τις εταιρείες που εμπορεύονται φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα να καταστούν μη βιώσιμες και να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Επομένως, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα και είναι η θέση του ΣΕΑΠΕΚ ότι αναπόφευκτα η ΑΗΚ θα ανταγωνίζεται «άνισα» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες εργοδοτούν δεκάδες Κύπριους εργαζομένους.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ