Νίκησε την Μακάμπι ο Παναθηναϊκός

a 170
a 7649
Το 1-0 για τον Παναθηναϊκό στην προημιτελική σειρά της Euroleague κόντρα στην Μακάμπι ήρθε εύκολα. Πολύ εύκολα, για την ακρίβεια. Οι πράσινοι βρέθηκαν κάποια στιγμή μπροστά με 34 πόντους κόντρα στους ισραηλινούς και τελικά επικράτησαν με το επιβλητικό 93-73, βάζοντας πλώρη για την Κωνσταντινούπολη… 

Το τελικό σκορ, πάντως, δεν πρέπει… να κοιμίσει τους Πρωταθλητές Ευρώπης (μην ξεχνάμε το κάζο του Ολυμπιακού πέρυσι με τη Σιένα), αφού χρειάζονται τρεις νίκες για να πάρουν την πρόκριση στο F4 και οι διαφορές δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν το πρόσωπο του παιχνιδιού στα πρώτα λεπτά κι αυτό γιατί ήταν ο πρωταγωνιστής και στις δύο ρακέτες. Στην επίθεση της Μακάμπι, ο έλληνας σέντερ έπαιρνε την μπάλα και την μοίραζε σωστά στην αδύναμη πλευρά (όταν ερχόταν η βοήθεια από την άμυνα του Παναθηναϊκού), όμως στην άμυνα ήταν ο αδύναμος κρίκος, απέναντι στους Μάριτς και Μπατίστ.

Αποτέλεσμα ήταν οι πράσινοι να πάρουν σχετικά γρήγορα μια μικρή διαφορά πέντε πόντων (12-7, 5’30”), την οποία όμως έχασαν αμέσως ελέω Ντέβιν Σμιθ. Ο αμερικανός, με συνεχόμενους προσωπικούς πόντους κάλυψε αμέσως το χάντικαπ για το 16-16 του 7’30”.

Σε εκείνο το σημείο εμφανίστηκε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και αμέσως άλλαξαν οι ισορροπίες: με τον λιθουανό να μοιράζει, τους Διαμαντίδη, Καλάθη και Μπατίστ να σκοράρουν και την άμυνα των γηπεδούχων να κάνει… πλακίτσα στους ισραηλινούς, οι πράσινοι έτρεξαν ένα εντυπωσιακότατο σερί 22-0 (!) από το 8′ μέχρι το 13′ και βρέθηκαν έτσι μπροστά με 40-18!

Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ έμειναν χωρίς σκορ για 5’15”, ενώ παράλληλα στην άμυνα επέλεξαν να αφήσουν τα σουτ στην περιφέρεια, κάτι που πλήρωσαν πολύ ακριβά, αφού οι Πρωταθλητές Ευρώπης είχαν… αρπάξει φωτιά και πυροβολούσαν χωρίς οίκτο (5/7 τρίποντα στο 15′)!

Το ημίχρονο έληξε με τον Παναθηναϊκό στο +21 (55-34) και μια ματιά στα στατιστικά ήταν αρκετή για να καταλάβει κανείς το γιατί: οι γηπεδούχοι είχαν 15/20 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 14 ριμπάουντ, 9 κλεψίματα και 16 (!) ασίστ, ενώ οι φιλοξενούμενοι 10/20 δίποντα, 12 ριμπάουντ, 13 (!) λάθη και μόλις 5 ασίστ, απόρροια της εξαιρετικής άμυνας των πράσινων.

Οποιος περίμενε αντίδραση των ισραηλινών στο δεύτερο ημίχρονο… θα πρέπει να περιμένει τα επόμενα παιχνίδια των δύο ομάδων. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο μπήκε γκαζωμένος στην τρίτη περίοδο, αλλά με 3/3 τρίποντα σε εκατό δευτερόλεπτα, εκτόξευσε τη διαφορά στους 30 (!) πόντους (64-34 στο 21’40”). Στο 26’30” η διαφορά άγγιξε το +34 (73-39), αφού η Μακάμπι… δεν υπήρχε στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων! Η πλάκα του Πρωταθλητή Ευρώπης στους περσινούς φιναλίστ δεν είχε τέλος, με τον Μπλατ από ένα σημείο και μετά να κοιτάει αποσβολωμένος τα όσα εξελίσσονταν στο παρκέ, περπατώντας πάνω – κάτω μπροστά από τον πάγκο του.

Με την υπόθεση νίκη να έχει λήξει από πολύ νωρίς, στην τελευταία περίοδο, οι δύο προπονητές άρχισαν να κοιτούν και τους επόμενους αγώνες της σειράς, αφού καλή η νίκη με 20 πόντους για τον Παναθηναϊκό, όμως ουσιαστικά δεν του εξασφάλισε τίποτα περισσότερο από το 1-0. Το τελικό 93-73 σίγουρα φαίνεται και είναι εντυπωσιακό, όμως ακόμα στο μυαλό όλων είναι… νωπό το πάθημα του Ολυμπιακού με τη Σιένα πέρυσι.

Πηγή: Sport.gr