Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος

CEB1 19 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης
Ούτε καν προκαταβολή πληρώθηκε για πολλά από τα έργα τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξίας πέραν των €500 εκατ., σε όλες τις πόλεις και η έναρξη των περισσοτέρων μετατίθεται για την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων το οποίο προωθεί την υλοποίηση έργων περίπου €300 εκατ. από τα συνολικά €523 εκατ. που είχαν εξαγγελθεί.

CEB1 1708 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου, Νίκος Αναστασιάδης

Τα έργα είχαν εξαγγελθεί κατά τη διάρκεια περιοδειών που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος σε όλες τις πόλεις στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη και, όπως πληροφορείται ο «Φ», η προσπάθεια των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών επικεντρώθηκε σε έργα που θεωρούνταν ώριμα αλλά και πάλιν οι διαδικασίες δεν προχώρησαν στον αναμενόμενο βαθμό.

Πάντως, η διευθύντρια Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούππα, ανέφερε στον «Φ», ότι προκηρύχθηκαν αρκετά έργα τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Προς το παρόν, τα έργα που άρχισαν και βρίσκονται υπό κατασκευή έχουν προϋπολογισμό €20 εκατ. Πρόκειται για 18 έργα αλλά από αυτά μόνο τα μισά περιλαμβάνονται στα έργα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ανάμεσα στα υπό εξέλιξη έργα περιλαμβάνονται εργασίες στις Κεντρικές Φυλακές, η τοποθέτηση οικονομικών λαμπτήρων σε αυτοκινητοδρόμους, βελτιωτικά έργα στη λεωφόρο Νησί στην Αγία Νάπα, ενώ προχωρεί και η διαδικασία για το κτήριο της αιμοκάθαρσης κ.ά.

Όπως ανέφερε η κ. Μαλλούππα, παράλληλα εκκρεμούν ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών έργα ύψους €43,5εκατ. που σχετίζονται και με τους εργολάβους οι οποίοι είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του αποχετευτικού της Πάφου.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Δημοσίων Έργων, ανάμεσα στα έργα που εκκρεμούν ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής περιλαμβάνεται ο κάθετος δρόμος της Λεμεσού που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Εκκρεμεί επίσης ο παράλληλος δρόμος που οδηγεί προ το λιμάνι κόστους €20 εκατ. Στα έργα που εκκρεμούν περιλαμβάνεται και ο δρόμος Κιτίου-Μαζωτού κόστους €5 εκατ. καθώς και ασφαλτικές απαλείψεις στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Λεμεσού.

Η διευθύντρια Δημοσίων Έργων είπε επίσης πως σύντομα υπογράφονται συμβόλαια που αφορούν έργα αξίας €27 εκατ. ενώ άλλα έργα αξίας €33 εκατ. τελούν υπό αξιολόγηση.

Η ίδια ανέφερε, ότι εντός της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου προκηρύχθηκαν ή θα προκηρυχθούν έργα αξίας €38,5 εκατ. Εξάλλου, έργα αξίας €112 εκατ. θα προκηρυχθούν το πρώτο δίμηνο του 2016 και άλλα έργα αξίας €23 εκατ. θα προκηρυχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η κ. Μαλλούππα ανέφερε επίσης, πως το Τμήμα της προωθεί την υλοποίηση των οδικών έργων (κυρίως υπερτοπικής σημασίας) καθώς και πολεοδομικά έργα με παράλληλη υλοποίηση κυβερνητικών κτηρίων, περιλαμβανομένων των κτηρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Υγείας.

Τα έργα αυτά προωθούνται στη βάση χρονοδιαγράμματος είπε η κ. Μαλλούππα, η οποία εξήγησε πως ύστερα από τις εξαγγελίες του Προέδρου αξιοποιήθηκε ο χρόνος που είχε στη διάθεση του το Τμήμα, εκτός από τον Αύγουστο που θεωρείται νεκρός μήνας για τον κατασκευαστικό τομέα.
Η διευθύντρια Δημοσίων Έργων ρωτήθηκε τι θα γίνει με τα έργα τα οποία προγραμματίστηκε να αρχίσουν και προς αυτή την κατεύθυνση προβλέφθηκαν και κονδύλια για τις προκαταβολές, αλλά η κατασκευή τους δεν θα αρχίσει φέτος, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Απάντησε, πως από τη στιγμή που εγκρίθηκαν οι δαπάνες από το υπουργείο Οικονομικών και εξασφαλίστηκε η «έγκριση δέσμευσης», για τα ζητήματα αυτά θα μεριμνήσει το υπουργείο Οικονομικών, οπόταν δεν εγείρεται ζήτημα περαιτέρω καθυστέρησης.

Τέλος, η κ. Μαλλούππα διαβεβαίωσε πως το προσωπικό του Τμήματος εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να προωθηθούν όλα τα έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Υπογραφή συμβολαίων

Η κ. Μαλλούππα ανέφερε πως μόλις προχθές υπέγραψε το συμβόλαιο κατασκευής των κυματοθραυστών της θαλάσσιας περιοχής Γερμασόγειας, ενώ μελλοντικά θα προωθηθούν και οι κυματοθραύστες της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς.

Σύντομα υπογράφεται και το συμβόλαιο που αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα της Νήσου.
Η διευθύντρια Δημοσίων Έργων είπε, επίσης, πως κάποια έργα εκκρεμούν στα συμβούλια προσφορών διαφόρων τμημάτων για τελική κατακύρωση.

Άλλα έργα όπως το κρατικό μουσείο, η ανέγερση πυροσβεστικών σταθμών, η διαμόρφωση αρχαιολογικών χώρων, η λεωφόρος Καλλιπόλεως στη Λευκωσία κ.ά. αναμένεται, σύμφωνα με την κ. Μαλλούππα, να προκηρυχθούν στις αρχές του νέου χρόνου.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους θα προκηρυχθούν περισσότερα έργα.

Οι εξαγγελίες του Προέδρου



Το περασμένο καλοκαίρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξήγγειλε την υλοποίηση έργων ύψους €179,3 εκατ. στη Λευκωσία, €64 εκατ. στη Λάρνακα, €124,9 εκατ. στη Λεμεσό, €94,9 εκατ. στην ελεύθερη Αμμόχωστο και €60 εκατ. στην Πάφο.

Στην επαρχία Λευκωσίας ο Πρόεδρος εξήγγειλε την κατασκευή 23 έργων περιλαμβανομένων της ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου-Ευαγόρου-Στασικράτους, την ανάπλαση-μονοδρόμηση των λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως, της κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων Λευκωσίας, της ανακατασκευής της λεωφόρου Ομήρου, την ανάπλαση του εξωτερικού τόξου Λεωφόρου Στασίνου, την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, την αναστήλωση και ριζική ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, τη βελτίωση της λεωφόρου Αγλαντζιάς και μέρους των λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου κ.α.

Στην Πάφο εξηγγέλθησαν 19 έργα, των οποίων η υλοποίηση αναμένεται να αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2016. Στα έργα της Αμμοχώστου περιλαμβάνεται η βελτίωση της λεωφ. Περνέρα, η ανέγερση Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, η κατασκευή τμήματος της λεωφ. 1ης Απριλίου, η διαμόρφωση παραλιακού πεζόδρομου κ.α.

Στα έργα της Λεμεσού περιλαμβάνεται η κατασκευή δρόμου, που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου (παράλληλος δρόμος Λιμανιού), η υλοποίηση πρώτης φάσης ανάπλασης της λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως, η κατασκευή τμήματος της πρώτης φάσης για τη σύνδεση της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον παραλιακό δρόμο Λεμεσού κ.α.

Στη Λάρνακα θα υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα στην Αραδίππου, έργα προστασίας παραλιακού μετώπου Λάρνακας, Πύλας, Ορόκλινης, θα βελτιωθεί ο δρόμος Κιτίου, Μαζωτού, Μενεού στη Δρομολαξιά κ.α.

Πηγή: Φιλελεύθερος