Πόσο κοστίζει το ενοίκιο για Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα

a 9 Αγορά, Ακίνητα
a 50 Αγορά, Ακίνητα

Βαλίτσες για την Ελλάδα ετοιμάζουν πολλοί Κύπριοι φοιτητές μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Βασική πρόκληση την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νεοεισερχόμενοι, είναι η ενοικίαση στέγης, με τις τιμές των διαμερισμάτων να ποικίλουν ανάλογα με το εμβαδόν, την χρονολογία κατασκευής της πολυκατοικίας, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα, τον όροφο, την επίπλωση, το σημείο που βρίσκεται σε σχέση με την συγκοινωνία (μετρό, λεωφορεία, τραμ) και φυσικά την απόστασή του από την σχολή.

Συγκεκριμένα, οι τιμές ανεβαίνουν όταν το διαμέρισμα είναι νεόδμητο, επιπλωμένο, σε ψηλό όροφο, ανακαινισμένο και σε κοντινή απόσταση από στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς ή στη σχολή.

Ενδεικτικές τιμές ενοικίων

Στην Αθήνα, στις περιοχές των Αμπελοκήπων, της Πανόρμου και του Ζωγράφου, περιοχές που κατά βάση προτιμώνται από Κύπριους φοιτητές, το κόστος ενοικίου για τα μονάρια κυμαίνεται κατά μέσο όρο από €250 μέχρι €320 και τα δυάρια από €350 μέχρι €450. Τέλος, για τριάρια διαμερίσματα και πάνω, το μηνιαίο κόστος ενοικίου ξεπερνά τα €500.

Στη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και κυρίως πέριξ της Εγνατίας Οδού, το κόστος ενοικίου για τα μονάρια κυμαίνεται κατά μέσο όρο από €230 μέχρι €280, για τα δυάρια κυμαίνεται γύρω στα €300 και για τα τριάρια γύρω από τα €350.

Τι να προσέξετε

Μιλώντας στο SigmaLive φοιτητές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που έχουν πολύ καλή γνώση των τιμών και των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, συμβουλεύουν τους νεοεισερχόμενους να προτιμούν «καλές και όχι κακόφημες περιοχές», να αποφεύγουν τα ισόγεια διαμερίσματα, να ελέγχουν πάντα την κατάστασή τους πριν συμφωνήσουν την ενοικίαση και να αποφεύγουν τη συνεργασία με μεσίτες, καθώς ένα από τα ενοίκια που πληρώνουν ως εγγύηση κατά την υπογραφή του συμβολαίου, προορίζεται για εκείνους, ανεβάζοντας το κόστος.

Πηγή: SigmaLive