Παραίτηση Μ. Σαρρή – Νέος Υπ. Οικονομικών ο Χ. Γεωργιάδης

a 147 Ειδήσεις
a 4613 ΕιδήσειςΣε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή – ο οποίος παραιτήθηκε – ανέλαβε ο Χάρης Γεωργιάδης, ενώ τη θέση του τελευταίου στο υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει η Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέχρι πρότινος Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών εξαναγκάστηκε ουσιαστικά σε παραίτηση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη μετά τη ρίξη που επήλθε στις σχέσεις τους στη διάρκεια του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Μιχάλης Σαρρής πραγματοποίησε το ταξίδι στη Μόσχα υπό καθεστώς εκδίωξης, ενώ του είχε δοθεί παράταση μέχρις ότου κλείσει το μνημόνιο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι παραιτήθηκε για να διευκολύνει το έργο της διερευνητικής επιτροπής, αφού η επιτροπή θα ερευνήσει δραστηριότητες της περιόδου κατά την οποία ο κ. Σαρρής διετέλεσε Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, επιβεβαιώνοντας την παραίτηση του κ. Σαρρή, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την έκανε αποδεκτή.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο λόγος υποβολής της παραίτησης είναι για να διευκολύνει το έργο της διερευνητικής επιτροπής, αφού η επιτροπή θα ερευνήσει δραστηριότητες της περιόδου κατά την οποία ο κ. Σαρρής διετέλεσε Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

Ποια είναι η νέα Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου

a1 29 Ειδήσεις

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει αποκτήσει πτυχίο νομικών σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος διπλώματος στο Marketing Management από το Cyprus Institute of Marketing, ενώ είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος εδώ και 31 χρόνια.

Το 1979 διορίστηκε για πρώτη φορά στο Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας κι από τότε έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της, απασχολούμενη σε όλους, σχεδόν, τους τομείς του. Κατά την περίοδο 1988 – 1992 εργάστηκε ως μέλος της ομάδας που σχεδίασε και ετοίμασε την Περί ΦΠΑ Νομοθεσία.

Το 1992 διορίστηκε ανώτερη λειτουργός ΦΠΑ και τέσσερα χρόνια μετά πρώτη τελωνειακή λειτουργός. Το 2000 διορίστηκε έφορος ΦΠΑ και αναπληρώτρια διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων, για να προαχθεί την ίδια χρονιά στη θέση της διευθύντριας Τελωνείων.

Σήμερα είναι Γενική Διευθύντρια του Υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας της από τα διάφορα πόστα ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ό, τι αφορά την τελωνειακή νομοθεσία, στα πλαίσια των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ. Υπήρξε, επίσης, επικεφαλής της ομάδας που ετοίμασε την παρούσα τελωνειακή νομοθεσία.

Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας στην Κύπρο, που εκδόθηκε το 1992, τη χρονιά, δηλαδή, που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η Περί ΦΠΑ Νομοθεσία.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου είναι αδελφή του πρώην υπουργού Ουράνιου Ιωαννίδη, (σήμερα πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής), του Δώρου Ιωαννίδη (πρόεδος του ΓΣΠ) και της Μαίρης Κουτσελίνη, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γιός της είναι ο γνωστός δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΕΘΡΟΣ