Όζγιγιτ: “Τα Βαρώσια να επιστραφούν”

a 61 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2987 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Την εναντίωσή του στη θέση ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Τζεμάλ Οζγιγίτ λέγοντας ότι πίσω από αυτή κρύβεται η πρόθεση να παραμείνει ως πόλη φάντασμα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγιγίτ, μετά από συνάντηση με την πρωτοβουλία Αμμόχωστος στα γραφεία του κόμματός του στην κατεχόμενη πόλη, ανέφερε ότι έχουν προτείνει την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους υπό τον έλεγχο των ΗΕ σε αντάλλαγμα του ελεύθερου εμπορίου από το λιμάνι της Αμμοχώστου και τις απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο, συνέχισε, σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει να παραχθεί μια λύση που θα είναι επωφελής και για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των Βαρωσίων και των Αμμοχωστιανών. Κατά τον κ. Οζγιγίτ είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που δεν μπορεί να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση και αποτελεί μια ανοικτή πληγή.

Επισημαίνοντας ότι η στασιμότητα εξακολουθεί να υφίσταται στο Κυπριακό και λόγω της μη συμφωνίας στο κοινό ανακοινωθέν, οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν. «Και οι δύο πλευρές ενεργούν με την λογική του “η μπάλα στα χέρια σου”, κρύβονται πίσω από τις λέξεις και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

Παρατήρησε ότι λόγω της στάσης των δύο πλευρών ο Αλεξάντερ Ντάουνερ γύρισε στο νησί και πάλι με άδεια χέρια, προτείνοντας για να επιτευχθεί η πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών ο ΓΓ του ΟΗΕ να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο. Εξήγησε επίσης ότι το κόμμα του στηρίζει μια λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην δικοινοτικότητα, την διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Εκτός από το ΚΚΔ, είπε, όλα τα άλλα τ/κ κόμματα λέγοντας πως τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης σπρώχνουν το πρόβλημα πίσω από την κουρτίνα, σημειώνοντας ότι στην δεύτερη συμφωνία κορυφής το 1979 υπάρχει ξεκάθαρη παράγραφος πως μπορεί να επιτευχθεί μια λύση για τα Βαρώσια εκτός της συνολικής λύσης του Κυπριακού και η οποία δεν θα συγκρούεται με μια περιεκτική λύση.

Το θέμα είπε, μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο ΜΟΕ και το ΚΚΔ θα κάνει ότι μπορεί ώστε να βρεθεί πλέον σε αυτό μια λύση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, Οκάν Νταγλί διερωτήθηκε πως δύο ηγέτες που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν μπορούν να τα βρουν σε μια συνολική λύση. Αναφερόμενος στην τελευταία επίσκεψη του Ντερβίς Έρογλου στην Άγκυρα, είπε πως ενώ περίμεναν μια κοινή δήλωση των δύο ηγετών αυτή ήρθε από την Τουρκία και την τ/κ ηγέτη. Είπαν, πρόσθεσε, ότι περιμένοντας να βγει μια ομοσπονδιακή Κύπρος, για την λύση η αποδοχή του ψευδοκράτους είναι προϋπόθεση. «Ωστόσο, αυτό δεν είναι κοινή πολιτική των Τ/κ». Ακόμα και στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, συνέχισε ο κ. Νταγλί, υπογραμμιζόταν η ομοσπονδιακή λύση.

Μέχρι χθες, είπε, κατηγορούσαμε τους Ε/κ ότι αποφεύγουν την ομοσπονδία και σήμερα υποστηρίζουμε εμείς ένα ξεχωριστό «κράτος». Με αυτή την λογική, σημείωσε, η επίτευξη λύσης είναι πολύ δύσκολη.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ανέφερε, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να ενεργήσει και να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας και στις δύο κοινότητες, σημειώνοντας ότι η λύση στην Κύπρο έχει καθυστερήσει. Σημείωσε ότι τα θέματα των Βαρωσίων και της Αμμοχώστου μπορούν να αποτελέσουν μια δομή και για τις πολιτικές και για τις οικονομικές σχέσεις.